MTI

Kultúrharcot robban­tott ki az Amerikai mester­lövész

Hős vagy könyörtelen gyilkos volt-e Chris Kyle, Clint Eastwood legújabb filmje, az Amerikai mesterlövész hőse - erről, valamint az iraki invázió jogosságáról bontakozott ki heves vita az amerikai kulturális élet és média politizáló képviselői között.

A hat Oscarra jelölt kasszasiker - a címszerepben Bradley Cooperrel - Chris Kyle-nak, a bajtársai között hőssé magasztosult tengerészgyalogosnak állít emléket. A katona négy turnusban teljesített szolgálatot Irakban, és az amerikai hadtörténet legpusztítóbb mesterlövésze lett. Leszerelése után, 2013-ban egy poszttraumás stressz-szindrómában szenvedő veterán meggyilkolta egy texasi lőtéren. Kyle a hivatalos statisztika szerint mintegy 160 ellenséggel végzett bizonyíthatóan, de a nagyotmondásáról is ismertté vált katona baráti körben 255 ember lelövésével dicsekedett. Ahogy a filmből kiderül, volt köztük a megszállással szembeszálló nő és gyerek is.

A filmet, miként a kétszeres Oscar-díjas Eastwood kései alkotásait általában, kedvezően fogadták a kritikusok, annak üzenetéről azonban vita bontakozott ki az amerikai közéletben. A konzervatívok jó része szerint az alkotás az amerikai katona legjobb tulajdonságait domborította ki, liberális oldalon pedig nem ment ritkaságszámba az a vélemény, hogy Kyle-nak öröme telt az általa vadaknak tekintett és dehumanizált irakiak gyilkolásában.

Egyes hírességeknek a filmmel kapcsolatos véleménynyilvánítása a detonáció erejével hatott. Az első bombát Michael Moore liberális filmrendező robbantotta, aki - a második világháborúban elesett nagybátyjára utalva - a Twitteren arról írt: neki azt tanították annak idején, hogy az orvlövészek "gyávák".

Sarah Palin, a republikánusok volt alelnök-jelöltje, aki mára ultrakonzarvatív Tea Party mozgalom múzsájává vált, a Facebookon erre azzal riposztozott, hogy Moore, aki "arra sem méltó, hogy Kyle bakancsát pucolja", voltaképpen "leköpi a szabadságharcosok sírját". Newt Gingrich, a képviselőház volt republikánus elnöke, televíziós kommentátor szerint pedig Moore-nak el kellene töltenie egy kis időt az olyan terrorszervezetekkel, mint a Boko Haram vagy az Iszlám Állam, hogy értékelje az Amerikai mesterlövészt.

Seth Rogen, a vígjátékairól ismert színész-rendező, aki legújabb filmjével, Az interjúval, amelyben Kim Dzsong Un diktátor meggyilkolásának témájával játszott el, Észak-Koreát haragította magára, - szintén a Twitteren - azt írta, hogy a fim Quentin Tarantino Becstelen brygantikjának harmadik fejezetére emlékeztette. Rogen kimondatlanul a cselekménynek arra a vonulatára utalt, amely arról szólt, hogy egy német mesterlövész harctéri hőstetteiből náci propagandafilm készült. A jobboldali média, köztük a Fox News televízió, az online világból pedig The Daily Caller és a Brietbart emiatt támadta is, rámutatva, hogy méltatlan dolog Eastwood valós tényeken alapuló filmdrámáját a goebbelsi agymosáshoz hasonlítani. A bírálók kórusához csatlakozott Dean Cain, aki a Lois és Clark sorozatban Superman-alakításával vált igazán ismertté, és Kid Rock ötszörös Grammy-díjas énekes-zeneszerző is.

Rogen utóbb több lépésben kért bocsánatot, azt állítva, hogy "tulajdonképpen tetszett" neki a film, hogy "senkit sem akart megsérteni", hogy ő csak arra utalt: mindkét film cselekményében szerepeltek a halálosztó lövészek és hogy megjegyzéseinek "nem volt politikai tartalma". Arra is rámutatott, hogy a nagyapja veterán volt. Visszakozott Moore is, nagyszerűnek nevezve Cooper alakítását, de kitartva amellett, hogy az amerikaiak nagy része nem tartja hősnek a mesterlövészeket.


Az indulatok azonban nem csitultak el ennyivel. Voltak olyan, a filmmel kapcsolatban negatív véleményt kifejtő újságírók, akik halálos fenyegetést kaptak, és voltak ilyen muszlim közösségek is. A december végén mozikba került film és a nem sokkal később végrehajtott párizsi terrortámadások hatása egymást erősítve dühös arab- és iszlámellenes megnyilvánulásokat váltott ki a közösségi médiában. Eastwood maga, aki köztudottan republikánus érzelmű, de az iraki háborút kifejezetten ellenezte, az afganisztáni beavatkozással kapcsolatban pedig szkeptikus volt, úgy nyilatkozott, hogy a filmje apolitikus alkotás. Cooper ezzel összhangban arról beszélt, hogy szerepét "jellemtanulmányként" fogta fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #37
  Csak egy idézet:
  "you and people like you will be the end of this world and be screaming "freedom" while everything burns,your take lives and call it "help" but at the end of the day the difference between you and the people you fight is a uniform,you are soldiers and they are soldiers you both fight for what in your hearts is completely justified by the people who control you,weather that be from a so called god or a polished turd in a suit.i pity all of you,all of us for needing you,or thinking we do,on both sides! i am neither from iraq or "murican" but you are both wrong from the point of view from a human being! a man who thinks he deserves praise for taking a life is part of the darkness that will,eventually,inevitably end us all! religion and soldiers will destroy us,thanks for your service
  would also like to say i apologize for my comments,some things need to be said and if i were to ever become a soldier or live in a country were they were needed im sure my opinion would be vastly different but i find it so sad the world needs soldiers in any way or form,but what it really comes down too is that you are needed cause the world is basically a cunt! i could never be proud of that.
  and before you think im from some privileged 1st world country, im south african if you think we don't have our own shit to worry about you are sorely mistaken. if you read all this you win the internet"
 • Tetsuo #36
  Itt abszolút egyetértek veled.
 • Faki #35
  Itt meg lehet nézni, hogy voltaképpen hogy is viszonyult a hős a háborúhoz:
  https://storify.com/RaniaKhalek/american-sniper-chris-kyle-in-his-own-words
 • dzsagon #34
  forró alsógatyában bakanccsal Clint mellett
 • pignoris #33
  "Ezzel sok kivalo katonat a multbol leirsz a listarol, mert mehettek volna inkabb esztergalyosnak."
  Képzeld milyen jó lett volna ha a múltban és a jövőben is az összes katona esztergályosnak áll. Sose lett volna háború, és nem is ártana az a sok kiváló munkaerő :D
  A szomorú az, hogy ez nem szabadságharc... ez érdek harc, hogy az usákok eljátszhassák a világcsendőrséget. A titkosszolgálatok időnként hagyják hogy 1-1 dolog megtörténjen, hogy aztán szépen bevonúlhassanak oda amelyik országra rámutatnak. A média persze kint teszi a dolgát a társadalmi elofadottsághoz, mivel a csapból is az folyik h minden sarkon robbanhat egy bomba. Francia eset dettó... tudtak mindent a titkosszolgálatok, megakadályozható lett volna, de épp így hozta az érdek. Mindenki be van fosva, és európa észbe kapott hogy valamit kezdeni kell a sok bevándorlóval, hát most itt a lehetőség. Mindenkit feltüzelnek és legitimizálódik, közbeszéddé válik az, amiről mindenki félt beszélni.
  (hozzá tettem volna még pár gondolatot de végül nem írom le.. még a végén leantiszemitáznak... - és akkor ezzel mindent elmondtam hogy valójában mikről nem szabad beszélni, kik azok akik hasznot húztak még a francia esetből... mert hogy a végén már róluk szólt az egész)
  Utoljára szerkesztette: pignoris, 2015.01.27. 08:59:18
 • Tetsuo #32
  "Ő hitt abban, hogy a jo ugyert harcol, fuggetlenul attol, hogy az USA ezzel csak beetette ot."
  Ez előfordulhat sőt, bizonyára sokan vannak ilyenek is; de ez az ő felelőssége is, nem csak a rendszeré.
  A butaság vagy a struccpolitika nem lehet kifogás a felelősség alól.
 • J i GS a W #31
  Ez ma estére eljutott az rtl híradóba is. Köszönjük István és Antónia!
 • Garou #30
  Attol, hogy valaki nem peknek megy hanem katonanak, meg lehet hos. Az amcsi fazonra ezt szerintem pont nem lehet rahuzni, o hitt abban, hogy a jo ugyert harcol, fuggetlenul attol, hogy az USA ezzel csak beetette ot. Nem hiszem, hogy o a penzert csinalta. Meg nem hiszem, hogy egyes szimpla katonak harci teljesitmenyet az alapjan kene megitelni, hogy az oket iranyito hatalom mire hasznalja oket, es hogy ezert mennyi penzt kapnak. Ezzel sok kivalo katonat a multbol leirsz a listarol, mert mehettek volna inkabb esztergalyosnak. De mindenki ugy gondolja, ahogy akarja vegulis. :)
 • Tetsuo #29
  Én erkölcsi szempontból különböztetem meg őket, nem gazdaságiból. ;-)
  Ha valaki a saját födjén harcol a szabadságáért egy elnyomó rendszer, odatelepített hadsereg ellen, védve népét, családját esetleg megbosszulva azt - az helyénvaló.
  Ha valaki lehetne esztergályos vagy pék, de ő elmegy inkább gyilkolászni, mert jobban fizet, karrierlehetőség stb. akkor az csak egy utolsó gyilkos.
  A kettő között lehet átfedés - kétségtelen -, de a jelen példában nem nagyon.
 • Garou #28
  Tovabba a zsoldos meg a hivatasos katona nem ugyanaz.