MTI

Az UNESCO aggódik a Star Wars írországi forgatása miatt

Jelentést kért az ír kormánytól a világörökségi helyszínek felett őrködő UNESCO, mert az új Star Wars-film forgatásához átengedték a Skellig Michael-szigetet.

Az Atlanti-óceánból az ír partok közelében kiemelkedő páratlan szépségű sziklasziget - Mihály sziklája - 1996 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A sziget, amelyen a 6. századtól keresztény szerzetesek éltek, ma természeti rezervátum, számos tengeri madár otthona. A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet arról kért tájékoztatást az ír illetékesektől, hogy mit tesznek a világörökségi helyszín megőrzésért, különös tekintettel a filmezés okozta esetleges környezeti károkra.

"Nem bocsátkozunk találgatásokba arról, hogy a Star Wars forgatása a helyszínen milyen hatással lehet a természetre. Egyszerűen tudomásunk van arról, hogy ott folynak a felvételek és információkra van szükségünk" - fogalmazott Roni Amelan a szervezet képviseletében. A szigeten hetek óta folynak a felvételek és a természetvédők szerint ez zavarja a madárvilágot, különösen azért, mert éppen párzási időszak van. A BBC által megszólaltatott Stephen Newton tengerimadár-szakértő szerint a madarak akár el is hagyhatják a szigetet a zaj miatt. A szakember arról is beszélt, hogy a stáb csak napokkal a forgatás előtt kérte a segítségét, ám ezt vissza kellett utasítania, mert hetekbe telt volna áttekinteni, hogyan lehet megóvni a madarakat.


A külföldi produkciók írországi munkáját segítő Ír Filmtanács (Irish Film Board) közlése szerint az ír Nemzeti Parkok és Vadvédelmi Szolgálat (NPWS) alapos tudományos elemzése nyomán kapott engedélyt a stáb a Skellig Michael-szigeten való korlátozott idejű forgatásra. Az engedélyt szigorú feltételekkel adták ki - mondta el a filmtanács szóvivője. A forgatás alatt beavatkozási joggal bíró szakértők is tartózkodnak a szigeten, hogy bármikor leállíthassák a munkát, ha az veszélyeztetné az élőhelyet és a vadvilágot. Emellett a produkciós cég saját környezetvédelmi tanácsadója is folyamatosan a helyszínen tartózkodik - fűzte hozzá a szóvivő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #3
    Neked van doktorid? Amúgy akik 20 év múlva beülnek egy Star Wars 14-re, pont leszarják majd a világ túlsó felén nyomorgókat. :)
  • Jrex #2
    Teljesen egyetértek veled!
  • Linuxman #1
    Persze, hogy néhány nappal előtte szóltak...Ilyen ez az ipar is, tudatos döntés volt, így biztosítják, hogy tudjanak ott "dolgozni", és így már senki sem róhatja fel nekik, hogy ők nem szóltak. Nem baj, majd előbb-utóbb úgy is eljön az az idő, amikor a bolygó nagy része már élhetetlen lesz, de legalább milyen jó mozifilmeket hagyunk hátra a távoli jövő nyomorában élő civilizációnak! És mennyi felesleges utódot! Kíváncsi vagyok a sok milliárd értelmetlen életű ember mennyire örül majd a Star Wars 14-nek a jövőben, amikor már többször annyi ember fog nyomorogni a Földön, nem lesz elég élettér, kaja, tiszta víz vagy levegő, a fajok nagy része kihal, minnnnmeghalunk, szaporodjatok, hozzatok létre sok átlag vagy az alatti utódot! Én már senkinek sem engedném a szaporodást, akinek nincs legalább egy doktori címe (természettudományi és mérnöki előnyben) meg a lehető legkomolyabb pszichológiai átvilágítása, hogy alkalmas az utód egészséges szellemi fejlődésének biztosítására, és ne csak szemetet termeljen ki magából. Ez van honfitársaim, sokasodjatok!