Szekeres Viktor

IMAX-formátumban forgatják az új Star Warsot

Idén egy igazi IMAX-filmet láthattunk eddig moziban, s jövőre is lesz már legalább egy.

Az már korábban kiderült, hogy az egyelőre hivatalos címmel még nem rendelkező Csillagok háborúja VII. epizód IMAX-mozikban is bemutatásra fog kerülni, arról azonban nem lehetett tudni, hogy vajon ez koncertálást jelent-e, vagy azt, hogy a filmet eleve IMAX-kamerákkal forgatják. Nos, úgy tűnik, hogy az utóbbi változat igazolódik be, ugyanis a Bad Robot produkciós cég Twitterén közzétett egy képet, melyen egy IMAX-kamera látható munka közben, s mellé csak egy hashtaget biggyesztettek: #bestformatever, azaz "A legeslegjobb formátum".


Persze mindez még véletlenül sem tekinthető hivatalos információnak, de jó eséllyel azt jelenti, hogy a hetedik Star Wars-mozifilm egy része IMAX-technikával kerül felvételre. Márpedig ez nagyon nagy szó, ugyanis a manapság IMAX-termekben adott mozifilmek zöme nem igazi IMAX-látványt nyújt, mindössze a Mission: Impossible negyedik része, a Sötétségben: Stak Trek, Christopher Nolan két utolsó Batman-filmje és a Transformers 2., illetve 4. epizódja forgott mostanában efféle felszereléssel. De, mint a növekvő IMAX-es látogatottsági adatok is mutatják, a nézőknek teljesen mindegy, hogy eredeti vagy konvertált verziót néznek. Ez pedig rímel a 3D-s adatokra is, hiszen míg korábban 3D-kamerákkal forgatott filmeket is láttunk, ma már szinte mindegyik konvertált 3D-s.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #11
    Nemtom én egyszer voltam IMAX 3D filmen Bp-en (Holnap határa) de elég csalódás volt, semmi pluszt nem éreztem a sima 3D-hez képest. Jó, kicsit nagyobb a vászon, ennyi. Persze lehet hogy nem konvertált film jobban néz ki.
  • culas25hc #10
    Nem vágom, de miért is? Nem értek a mozi projektorokhoz, de minden más videó felvevő és lejátszó eszköz esetén évekkel ezelőtt lehagyta a digitális technika az analógot.
  • #9
    Jesus Christ, ez a hsz egy városméretű facepalmot igényelne, azt vágod
  • culas25hc #8
    Azért az mennyire nevetséges már, hogy a digitális IMAX rosszabb minőségű, mint az analóg :D:D:D Persze zenék esetében nem újdonság ez a jelenség, na de videóknál :O
  • #7
    vidéki árakhoz képest azért drágább érezhetően, pesti kis mozikban meg nem vágom mennyi a belépő
  • KopaszIsten #6
    Hát gondolom a gyengébbet.
    Mondjuk én még nem láttam IMAX vetítést, szóval gondolom még az is előrelépés lenne számomra a sima mozihoz képest.
    Ez a gyengébb IMAX gondolom még így is jobb, a sima filmeknél. Sokkal drágább a jegy egy IMAXban a "hagyományoshoz" képest?
  • #5
    alapvetően analóg technika volt, mostanában pedig létezik talán 2 féle hd felbontás, amit imaxben használnak - az egyik klasszissal szarabb minőség, mint az eredeti analóg, a másik meg ugyancsak, de az jóval nagyobb felbontás és kb hozza az elvárt szintet

    találd ki melyik felbontást tudja kis hazánk egyetlen imax mozija ;)
  • yesname #4
    Magyar IMAX nem képes a valódi IMAX formátumot levetíteni mióta digitális. Na ez a nevetséges.
  • endrev #3
    Az IMAX az analóg technika, tehát csak megfeleltetés jöhet szóba. Wikipédián találni róla részleteket.
  • KopaszIsten #2
    Milyen az IMAX technológia? Annyi, hogy 18K a felbontás?