MTI

A Berlinale félidejéig 260 ezer jegy kelt el

Összesen 260 ezer jegyet adtak el az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale félidejéig a szervezők keddi összesítése szerint.

A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja "ismét a teltházas vetítések és a filmek világában felfedezőútra útra induló fesztivállátogatók örömünnepe" - mondta Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója. Az eladott jegyek száma az első öt napon tavalyhoz képest 10 ezerrel emelkedett, és az eddigi tendencia alapján előfordulhat, hogy a fesztivál végére a szervezők előrejelzésében szereplő 500 ezret is meghaladja.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért versenyző 20 alkotás közül eddig 10-et mutattak be. A német nyelvterület sajtójában a legjobb kritikai fogadtatása a nyitófilmnek, A Grand Budapest Hotel című alkotásnak volt. Wes Anderson amerikai rendező munkája után egy brit film, Yann Demange '71 című alkotása következik, amely az észak-írországi polgárháborúról szól. A harmadik Dietrich Brüggemann német rendező Kreuzweg (Keresztút) című alkotása a Der Tagesspiegel című berlini lap összesítése szerint

A versenyfilmek között hátra van még egyebek között a Berlinale visszajáró vendége, Richard Linklater új alkotása. Az amerikai rendező a tavalyi Mielőtt éjfélt üt az óra után a Patricia Arquette és Ethan Hawke főszereplésével készült Boyhood című filmjével jelentkezik a versenyprogramban. Kedden mutatják be Catherine Deneuve új filmjét, Pierre Salvadori korzikai francia rendező Dans le Cour (Az udvaron) című alkotását, amelyet versenyen kívül vetítenek. Catherine Deneuve mellett a Berlinale vendége kedden Viggo Mortensen is, aki az ugyancsak versenyen kívül szereplő The Two Faces of January (Január két arca) című munkával, az iráni-brit Hossein Amini rendezésével érkezik a fesztiválra.

Magyar nagyjátékfilm a szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama szekcióban szerepel az idén. Császi Ádám rendezői bemutatkozását, a Viharsarok című drámát jól fogadták a nézők és a kritikusok is. A szombat esti bemutató telt házzal ment, a vasárnapi ismétlő vetítésre pedig több tucat érdeklődőnek nem marad jegy, mert mindet elkapkodták. A magyar-német koprodukcióban készült alkotást korábban már észak-amerikai, nagy-britanniai, francia-, német és lengyelországi mozifilm-forgalmazók is megvásárolták, a Berlinaléval párhuzamosan futó filmvásáron (European Film Market, EFM) pedig a spanyolországi forgalmazásról is megállapodott a film értékesítést végző ügynökség, és tárgyalást kezdett egy sor további ország forgalmazóival is.

A Viharsarok mellett a fesztiválra meghívták Bucsi Réka Symphony no.42 című munkáját, amelyet a rövidfilmes programban vetítenek, és Ferge Roland El című alkotását, amelyet az ifjúsági és gyerekfilmekből válogató Generation KPlus nevű szekcióban mutatnak be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!