MTI

Ideális fesztiválnyitó film volt Wes Anderson budapesti filmje

Vezető német kritikusok szerint minden idők egyik legjobb fesztiválindító filmje Wes Anderson A Grand Budapest Hotel című munkája, amelynek világpremierjével megnyílt a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale.

A képzeletbeli Zubrowka köztársaság patinás nagyszállójában játszó filmben minden megvan, ami megerősíti a nézőben, hogy moziba járni jó: rengeteg sztár, mozgalmas történet, látványos képek és derű - éppen ez kell egy filmszemle elején, emelte ki több pénteki műbírálat. A Die Welt, a Süddeutsche Zeitung és a berlini Der Tagesspiegel szerint is az utóbbi évek legjobb nyitánya volt a Berlinalén a nézőt a két világháború közötti Kelet-Európa egy mesebeli változatába repítő film.


A Grand Budapest Hotel tipikus Wes Anderson-féle munka, színes, fantáziadús, nosztalgikus visszapillantás a sosemvolt múltba - mutatott rá Hannelore Heider, a Duetschlandfunk közszolgálati rádió kritikusa, hozzátéve, hogy Anderson egyik fő inspirációja Stefan Zweig A tegnap világa című műve volt. Stefan Zweig munkájával állította párhuzamba a filmet Tobias Kniebe, a Süddeutsche Zeitung szakújságírója és Andreas Kilbbel, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kritikusa is. A filmművészet egy irányzata tudatosan elfordul a jelentől a megemelt, megszépített múlt felé, és ebbe az irányzatba sorolható Wes Anderson új munkája is - írta a FAZ munkatársa, megjegyezve, hogy az ilyen filmeket "lehet nem szeretni, de lehet imádni is".

A csütörtökön kezdődött Berlinalén több mint 400 filmet mutatnak be. A fesztivál második napján a nagyjátékfilmes mezőnyben két világpremiert is tartanak. Az egyik a Jack című német film, a másik pedig Rachid Bouchareb algériai származású francia rendező La voie de l'ennemi (Az ellenség hangja) című alkotása. A francia-belga-algériai-amerikai koprodukció főszereplője Forest Whitaker, aki a premieren is részt vesz. A 64. Berlinaléra 72 országból jutottak be filmek. Magyarországról Császi Ádám Viharsarok című első játékfilmje, Bucsi Réka Symphony no. 42 és Ferge Roland El című diplomafilmje. A tíznapos fesztiválon megemlékeznek a napokban elhunyt filmes nagyságokról is, Philip Seymour Hoffman Oscar-díjas amerikai színészre, Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas rendezőre és Maximilian Schell osztrák színészre egy-egy filmjével emlékeznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!