MTI

Útvonaltervezés gyalogosoknak és bicikliseknek

Eddig mindenki az autósok igényeire koncenterált, de már a legnagyobb szolgáltatásoknál is megjelent a gyalogosan opció is a választható lehetőségek között. Magyarországi útvonalak is kereshetők.

Az interneten rendelkezésre álló útvonaltervező szolgáltatások általában az autósok igényeire koncentrálnak és figyelmen kívül hagyják a gyalogosok és a kerékpárosok igényeit, akik nem tudnak mit kezdeni az útvonalként felajánlott autópályákkal. Most azonban a Google Maps térképszolgáltatáson megjelent a "Walking" (gyalogosan) opció is a választható lehetőségek között. Magyarországi útvonalak is kereshetők, az "autóval", illetve "gyalogosan" opció kiválasztásával. A tíz kilométeres távon belül minden útvonalra igénybe vehető opció jelenleg még "béta", azaz kísérleti fázisban van. Az első próbák még nem a legoptimálisabb lehetőségeket adták ki. A frankfurti Hauptbahnhoftól a Römerig például a Baseler Platz-on keresztül kínálta fel az utat a program, ami felesleges kerülő. A táv megtételéhez szükséges idő becslése is hagy némi kívánnivalót maga után.


Ennél sokkal jobb kínálattal szolgálnak a kerékpárosok számára kifejlesztett útvonaltervező portálok. Hessen és Északrajna-Vesztfália tartományok kormányzatai például ajtótól ajtóig tervező kerékpáros útvonaltervező szolgáltatást hoztak létre. "Az elkövetkező években minden bizonnyal a többi német tartomány is csatlakozik a kezdeményezéshez" - jelentette ki Wolfgang Richter, az ADFC (Allgemeinen Deutschen Fahrrad-Clubs) kerékpáros szövetség szakreferense. Az ADFC maga is egy jó 200 útvonalat felölelő országos túraútvonal térkép összeállításán dolgozik.

Svájcban még ennél is előrehaladott fázisban van a "lassú" útvonaltervezés ügye, mert folyamatban van egy "országos lassú közlekedési útvonal hálózat" kifejlesztése a túrázók, a kerékpárosok, a korcsolyázók és a kenusok számára. Minden egyes közlekedési mód számára más feltételek figyelembe vételével kell megtervezni a lehetséges útvonalat. A gyalogosok esetében például nem kell figyelembe venni az egyirányú utakat, sem pedig a hosszabb lépcsőket, amelyek nem alkalmasak közlekedésre már a kerékpárosoknak sem. Nem sok értelme van a közutakra alapozni a kerékpáros útvonaltervezést - mutatott rá Richter. A szolgáltatás a kerékpárosok számára csak akkor jelent tényleges előnyt, ha már benne foglaltatnak az erdei és a gazdasági utak is. Tekintettel a magas üzemanyag árakra egyre többeknek jelent valós alternatívát a kerékpár munkába járáshoz.


Adott cél elérése autóval és gyalog

A fordulat jelei már az Egyesült Államokban is érzékelhetőek - legalábbis erre következtet a MapQuest internetes térkép portál az útvonaltervezéskor az autópályákat figyelmen kívül hagyó funkcióra való klikkelések puszta száma alapján. A MapQuest mobiltelefonon külön szolgáltatást nyújt gyalogosok számára. A professzionális útvonaltervező szolgáltatások mellett rohamosan terjednek a magánfelhasználók által kerékpáros és gyalogutakra tett javaslatok az interneten. Ezt a navigátorok rohamos terjedése teszi lehetővé, amelyeknek GPS útvonal adatait könnyedén lehet az interneten keresztül terjeszteni. Az openstreetmap.org oldalon például egy szorgalmas közösség kovácsolódott össze, amely a Wikipedia mintájára a jövő "nyílt" térképének létrehozásán munkálkodik sorban egymás után csatolja be az újabb és újabb régiókat.

Michael Goodchild, az University of California, Santa Barbara földrajz professzora földrajzi adatok gyűjtésével és internetes közzétételével foglalkozó "élő szenzorokból" álló hálózat felállításán dolgozik. Ezzel a módszerrel a legátfogóbb adatszolgáltatásra nyílhat lehetőség olyan életkörülményekről mint az időjárás, a forgalmi helyzet pillanatnyi állása, vagy a légszennyezés mértéke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ziipp #12
    Egy ideje én ezt használom. Már rengetegszer jól adta meg az utat, max. egyszer, vagy kétszer tévedett.
  • RealPhoenixx #11
    KAWAszaki: hely, ez nagyon jo beszolas volt! -hehehe
    Melyik csinalta, a google, a magyar fejlesztesu GPS map, vagy talan a nagy nevu, sok hulyegyereket foglalkoztato Nokia cucc, avagy a nokiahoz valami hasonlo tarsasag mint pl a microsoft, ahol szinten sok zsemlefeju ucsorog es jatsza a kiralyt? /meg most is elnezest a keves kiveteltol!/
    Vagy melyik cumo volt ez??
  • KAWAszaki #10
    Először a térképet kellene úgy kijavítani, hogy a felüljárón ne akarjon jobbra fordítani az alattam futó útra, azután lehet gyalogos, meg kerékpáros opció...
  • Franky25 #9
    Igaza van RealPhoenixx-nek, és mielőtt írnátok egy cikket, arról is hogy a tömegközlekedést is sikerült valakinek átrakni pc, azt ár ők szintén meg tették. Sőt asszem 2004-ben az év programja lett Magyarországon vagy valami ilyesmi.
  • zyppy #8
    1.kép: paint rulez:D
  • Adamul #7
    Én is pont ezt a linket akartam beírni, hiszen számomra is furcsa volt hogy ez nem szerepelt!
  • RealPhoenixx #6
    Eljenek az SG cikkirok (foleg mert a magyar fejleszteseket lexarjak!).

    NB: csupan azert irom ezt, mert egy magyar portal ezt a funkciot mar minimum 3 eve, ha nem tobb ideje kinalja, s amiota ez a funkcio van, azota viszont hazszamra pontosan lehet utvonalat tervezni vele, ez pedig nem mas mint a:

    www.utvonalterv.hu

    /ugy latom a mymap.hu es a nokiamap is le van maradva, a nagy nokia, a kis nyomi szellemi hatterembereivel, ugyanugy ahogy sajnos a microsoft is egy rakat ertelmi fogyatekossal rendelkezik, nah mind1 *had szorjak a penzuket, nem az enyem - hehehe*/
  • palm pilot #5
    A frankfurti Hauptbahnhoftól a Römerig például a Baseler Platz-on keresztül kínálta fel az utat a program, ami felesleges kerülő.

    Ez jó példa egy magyar embernek, jelentős német helyismeretünkkel igazán átérezzük a probléma súlyát. ^^
  • KarmaXXL #4
    A Nokia Maps is tud gyalogosutat tervezni.
  • Ferrer #3
    A mymap.hu-n van biciklis útvonaltervezés.