Napi Online

Négykerekű óvóhely a páncélozott autó

Nagyvállalatok elnökei és vezérigazgatói, a művészeti élet hírességei, egyes országok emblematikus, a közvéleményt megosztó képviselői, illetve nagy hatalmú, ám sok ellenséget begyűjtő üzletemberek. Közös jellemzőjük, hogy valamilyen szinten védelmet szeretnének, ebben pedig nagyban segíthet egy páncélozott autó.

Egy átlagos autó vékony lemezei, könnyedén betörhető ablakai és hagyományos használatra szánt kerekei nem felelnek meg a célnak. A páncélozott autó bár első ránézésre egy az egyben megegyezik a tömegtermelésben előállított modellekkel - ez persze nem a véletlen műve, hiszen nem kell feltétlenül mindent világgá kürtölni -, jelentősen különbözik a hagyományos kivitelűektől, ezt már csak a kilók is jól szemléltetik. Egy átlagos luxusautó üres tömege ugyanis 2-2,5 tonna közül mozog, egy látszatra ugyanolyan, de alaposan páncélozott modell súlya pedig akár ennek a kétszeresét is elérheti. Ennek oka, hogy míg normál esetben a gyártók igyekeznek minél könnyebb és viszonylag ellenálló anyagokat használni, addig ebben a műfajban még mindig a masszív fémötvözeteket részesítik előnyben.


Természetesen páncélozásból is többféle szint közül lehet választani. Az első lépcsőfok az üvegek golyóállóra cserélése, némi pluszfém beépítése a karosszéria kényes helyeire, valamint a gumik lecserélése defekttűrő típusokra. Utóbbi változtatás régebben csak a magasabb védelmi szintekhez járt, mára azonban már viszonylag olcsóvá vált ez a technológia, nem véletlenül szerelik fel vele egyre gyakrabban a védelem nélküli prémium modelleket is.

Az első fokozat a kisebb kézifegyverekből kilőtt golyókat képes megállítani, a páncélozás felső határa azonban kis túlzással a csillagos ég, igaz, a gyakorlatban az úgynevezett B7 szintnél már nemigen csinálnak komolyabbat. Ez azonban még a legfélősebb kuncsaftok kívánalmait is kielégíti, hiszen ellenáll a komolyabb terrortámadások alkalmával használt bombáknak, gépfegyvereknek és kézigránátoknak is. A páncélozás kellemes mellékhatása, hogy a nagyobb tömeg és a merevebb karosszéria miatt jóval kisebb a sérülésveszély egy baleset esetén.


Golyóálló üvegek behelyezése

Noha az autógyártók már rég felismerték, hogy van egy igen szűk, ellenben igencsak komoly bankszámlával bíró réteg, amely igényli a magas szintű védelmet nyújtó luxusautókat, a mai napig jelentős többségben vannak az utólagos megoldások. Ezeknél újra szétszedik az autót és így alakítják át páncélozottá, míg a gyári esetben már a gyártás során beleépítik az erősítéseket. A rendelhető extrák száma szinte végtelen: ilyen például a visszapillantó tükrökbe épített hangszóró és mikrofon, vagy a légmentesen lezárható utastér saját levegőztetőrendszerrel, sőt már a hollywoodi filmekben gyakran látott jelenettől sem kell tartani, mely szerint a gyújtás ráadásával beindul az autóba erősített robbanószerkezet, s repülnek a kocsiban ülők - a legjobb modellek motorját ugyanis már távirányítással is be lehet indítani.

Nem túl gyakori, hogy közvetlenül az autógyártók csinálnak páncélozott modelleket, ezen feladattal többnyire külsős céghez fordulnak, illetve vannak kifejezetten páncélozásra szakosodott - esetenként igen komoly - vállalkozások. A kivételek közé tartozik a három nagy német presztízsmárka, az Audi, a BMW és a Mercedes-Benz, melyek kínálnak páncélozott kiviteleket nagyobb modelljeikből. Az Audinál jelenleg az A6 4.2 Quattro, valamint az ennél egy számmal nagyobb, A8 L W12 rendelhető "Security" változatban, míg a BMW-nél az 5-ös sorozat, az X5 hobbiterepjáró, valamint a 7-es luxuslimuzin kapható erősített kivitelben, ezek közül utóbbi, "High Security" kivitel a legkomolyabb páncélzattal ellátott.


A legfrissebb modell a tavaly október óta kapható Mercedes-Benz S600 Guard kivitele, amelynek a jövő év végén érkezik a Pullman változata is. Az ár természetesen nagyban függ a védelem fokától, a forinttízmilliókba kerülő autócsodákra azonban nagyon könnyű sokszor még egyszer ugyanannyit vagy még többet elkölteni, mint az alapváltozat ára.

Bizonyára sokakban merül fel a kérdés, hogy pontosan kiknek is adják el ezeket az autókat, hiszen az átlagembernek nem nagyon van szüksége a kézigránátbiztos üvegezésre. Mivel a vevők többsége igen komoly tőkével és befolyással rendelkezik, a gyártók pedig a lehető legnagyobb diszkrécióval kezelik ügyfeleiket, erről sajnos keveset tudni, a brit Automotive Industry Data piackutató intézet azonban néhány éve végzett egy felmérést ezen a területen.

Az eredmények tanulsága szerint a páncélozott autók iránti kereslet világszerte jelentősen, bő 20 százalékkal megugrott a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után, így jelenleg becslések szerint évi 20-25 ezer ilyen jármű talál gazdára. A legnagyobb felvevőpiac természetesen ott van, ahol a legnagyobb a zűrzavar, nem meglepő tehát, hogy a páncélozott autók felét Dél-Amerikában adják el, Európa nyugati részén 17, a keletin pedig 13 százalék fogy el, de a Közel-Keleten, Oroszországban, illetve a szovjet utódállamokban és Afrika egyes területein is népszerűek ezen modellek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • abelr #68
    Mercedes Benz S600 Guard
  • abelr #67
    -alapmotor ezeknel(?): A6 4.2 Quattro, A8 L W12, BMW 5, BMW X5 , BMW 7, Mercedes-Benz S600. -he?
  • BiroAndras #66
    "Ami lebuktathatja a kocsit, az a motor. Ha ez marad alap, akkor bizony lomhább lesz a gépvas."

    Ahol ennyi pénz van, ott nyílván jut egy pici az erőmű izmosítására is. Gondolom a fogyasztás sem elsődleges szempont, úgyhogy be lehet szerelni bármilyen szörnyeteget. Pl. az amcsi izomautókban van akkora motor ami 5-10 tonnát is vígan elráncigál.
  • BiroAndras #65
    "lesznek csoró népek lesznek gazdagok és az őket szolgálok"

    Régen tán nem így volt? Nekem pl. rémlik valami "rabszolgaság"-nak nevezett intézmény.
  • BlackRose #64
    Én nem vennék nekik semilyet... vegyenek maguknak. Jefferson is a saját lován utazott :)
  • barogabi #63
    Itt csak több 10 milliós kocsik az induló kategoria.
    Mi lenne ha a "mi" Suzukinkat páncéloznák és a moci kapna egy turbot plusszba. Még 10 millát sem érné el. Én ezt venném minisztereknek.
  • csorfab #62
    "Ném, áz ellen nem vééd!" :D
  • maestro85 #61
    Eredetileg ebből az irányból akartam megközelíteni a hozzászólásomat, de gondoltam nem lohasztom a kedvet... sajna eléggé jól látja a helyzetet. Ha kicsit körbenézünk a világban általános erkölcsi züllés folyamata zajlódik csendben, de tapasztalhatóan, és affelé haladunk amit a sci-fik előrevetítenek, lesznek csoró népek lesznek gazdagok és az őket szolgálok(legyen ők a közép réteg). Akinek lesz pénze lesz biztonsága a csorókkal szemben.
  • Rinc3 #60
    Szerencséd hogy öreganyádnak szólítottál
  • Renegade #59
    jaj, dirty dogg-éra akartam válaszolni, sorry. :-)