Specker Balázs

Robotizált parkolóház itthon is?

A New York-i parkolni vágyók nemsokára élvezhetik a csúcstechnológia előnyeit, megszabadulva a figyelmetlen parkolósegédektől, akik megkarcolhatják az autót, vagy elállíthatják a rádiót. Ráadásul még borravalót sem kell adniuk.

A város első robotizált parkolóházát egy hónapon belül adják át Chinatownban. "Ezek után nem kell aggódni, hogy valaki megrongálja a kocsit, vagy a parkoláshoz elállítja az ülést. Sőt a rádió keresője és a tükrök is a helyükön maradnak" - sorolta az előnyöket Ari Milstein, az Automotion Parking Systems (APS) tervezési igazgatója a New York Daily News oldalán.

A földalatti garázst érzékelőkkel, lézersugarakkal, fordítókorongokkal és liftekkel szerelik fel, amely állítólag pontosan és maximális biztonság mellett gondoskodik az autók elhelyezéséről. "Teljesen automatizált, teljesen steril. Minden személyes tárgy bent maradhat az autóban, az ember pontosan ott találja majd őket, ahol hagyta" - tette hozzá Milstein. Elmondása szerint akár 67 autó is elférhet majd két emeleten, ahol a hagyományos úton egyébként csupán 24 kaphatna helyet.



A vezetőnek mindössze annyi dolga lesz, hogy kövesse a szállítólap felé mutató nyilakat. Ezután már bezárhatja járművét, és a kulcsokkal a zsebében rábízhatja a többit a technikára. Mint ahogy a cég oldalán is látható, az autók ki- és behelyezéséről már a robot gondoskodik. Csupán egy emberi segédre lesz szükség, aki segít a vendégeknek a rendszer használatában, és intézi a fizetéseket. A parkolási díjak a napi 25 dolláros és a havi 400 dolláros árak között mozognak majd.

Miltstein bízik abban, hogy az emberek előbb-utóbb ugyanúgy hozzászoknak az automatizált garázsok használatához, mint ahogy annak idején a bankjegy-automatáknál is tették. Állítólag Kína, Törökország, Ausztrália és Németország mellett nemsokára mi is számíthatunk a hasonló parkolóházak megjelenésére.

Azonban az emberi parkolósegédek ideje még korántsem járt le, mivel a technológia még igencsak gyerekcipőben jár. 2004-ben az APS-től független Robotic Parking Systems hobokeni garázsában egy Cadillac DeVille hat-, míg egy Jeep négyemeletnyit zuhant egy rendszerhiba következtében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M0rph3u5 #24
    zsír ez az automata parkoló... mingyá veszek is hozzá egy autót:P
  • mcganyol #23
    igen, a szomorú magyar valóság az, hogy a belvárosban a tilosban a legolcsóbb parkolni.
    ugyanis a kerékbilincs tarifája bruttó 14.400 és kb fél óra várakozás. de meglehetősen ritkán kap az ember.
    aki sokat parkol bent, jobban jár így, mint a folyamatos pénzdobigálással, vagy a parkolóházzal.
    Ésszerűség a legnagyobb fokon.
    (bocs az off-ért)
  • Tetsuo #22
    Pont addig láttam amíg azt mutatták. Annyira szar az a film, h nem bírtam tovább nézni..
  • ColdFire #21
    olyan kéne minta tokio driftbe van ^^
  • vax #20
    Ez igaz a föld alatt van de ami videon van pont ilyen a pesten a Bazilika-nál lévő automata parkoló.
    Itt a felszinen a díj ~ 265 Ft óránként (de lehet rövidebbet is fizetni)
    Az automata parkolóbank ~ 240 Ft óránként (minden megkezedett óráért kell fizetni. Nincsen rövidebb ciklus.)
  • akyyy #19
    azért ez biztos más mint ami van néhány helyen...
  • Akuma #18
    Ez nem igaz, mert olcsóbbak a jegyek ilyen parkolóba, mint közterületen... Valamint sokkal több autó bezsúfolható egy adott méretű parkolóházba, mivel nem kell helyet hagyni a kanyarodása és kiszállásra, pakolásra, így relatív több autó több pénzt hoz. Valamint az emberek szívesebben teszik be a járművet, kívéve néhány embert, lehethogy te vagy az egyik kivétel...
  • Akuma #17
    Van! Rokonom ilyen helyen dolgozik, de hogy hol van, azt nemtudom :))
  • Gerygrey #16
    Tényleg van ilyen már Pesten? Hogy le vagyok maradva (de ezekszerint a cikkíró is)

    Mondjuk én nem nagyon kedvelem a belvárost autóval, inkább megyek metróval és nincs problémám a dugóval, a mazsolákkal meg az agresszív balfékekkel az utakon, a parkolóhely-hiánnyal, és nem kell aggódnom hogy ellpoják/feltörik a verdát. Hajrá BKV :) (de ettől függetlenül kíváncsi lettem úgyhogy elnézek a Bazilikához hogy milyen is ez)

    Meg még az is érdekelne, mennyire "hekkelhető" ez a rendszer, szóval megoldható-e hogy beállok egy kispolákkal aztán megbuherálom a kártyát és ha szerencsém van egy Lexus jön ki :D
  • mcganyol #15
    a bazilikánál lévőben szoktam én is állni. az utolsó technikai hiba kb másfél éve volt és nem fogjátok kitalálni mi. Áramszünet. Erősen rontotta a cuccba vetett bizalmamat, h nincs szünetmentes forrása. plussz 2 órát kellett várni amíg előkerültek az autók, pedig már két tucatnyi technikus v szerelő v mittudoménmi szaladgált ott, mint pók a falon. Mondjuk gond azóta sem volt vele.
    Nem túl olcsó, de cserébe benthagyhatod a laptopot, rádió előlapot, gps vevőt, nem vágják be féltéglával a szélvédődet érte...