Gyurkity Péter

Látó autókat akar a Honda

A Honda olyan speciális chippel és szenzorokkal szerelné fel autóit, amelyek segítségével háromdimenziós képeket kapunk a közeli területről, megkönnyítve a közlekedést, növelve a biztonságot.

A Cnet arról ír cikkében, hogy az autógyártó óriás az elmúlt három évben szép csendben mintegy 5 millió dollárt ölt a projektbe, amelynek célja egy új érzékelő rendszer integrálása a járművekbe. A Canesta névre keresztelt, olcsónak szánt processzor segíthet az általános közlekedésben, a parkolásban, könnyen és gyorsan meghatározhatjuk, hogy milyen közel helyezkedünk el az álló objektumokhoz, járókelőkhöz.

"Ez a megoldás egy olcsó 3D-kamerára épül, amely több alkalmazást is kiszolgálhat" - magyarázta Toshinori Arita, a Honda Strategic Venturing első embere. Az autó karosszériájába beépített fénykibocsátó forrás és szenzor folyamatosan pásztázza az előtte elhelyezkedő területet, a visszaverődő sugarakból (azok utazási idejéből) pedig felépíti annak háromdimenziós képét. Ezt a már elkészült képet kapja meg a processzor, amely a további feladatokat hivatott végrehajtani, például eldönteni, hogy az akadály egy fa, vagy esetleg egy járókelő.


Amikor a környezet megváltozik, a kibocsátott sugarak (időben) eltérő sebességgel érkeznek vissza, ami a megalkotott kép módosítását eredményezi. A fejlesztés nagy előnyeként értékelik, hogy ezt a képet maga a szenzor alkotja meg, a processzort mindössze a már összeállított anyag elemzésére használják fel.

A Canesta egyelőre a tesztelési fázisnál tart, de a gyártónál már eldöntötték, hogy mely modellekben próbálják ki élesben a technológiát. Azt is megtudhattuk, hogy a vezető (vagy az utasok) egy virtuális billentyűzet segítségével vehetik igénybe az alkalmazást: a lézerfény segítségével kivetített klaviatúrán a kézmozgás billentyűleütésként értelmezhető, megtakarítva ezzel a hagyományos megoldás által igényelt helyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Raszkolnyikov #9
  Kössz a tanácsokat
 • ZsirosKenyer #8
  remélem utólag beszerelhető lesz az 5gen-embe is ;)
 • Sir Quno Jedi #7
  Meg van három tükröd éa az autó mozog. Mindig figyelni kell körös-körül, tudni illik mi folyik körülötted, így nem ér meglepetésként ami történik. Meg kell tanulni figyelni a többieket és már jó előre lemaradni, lehúzódni, rágyorsítani, hogy időben megelőzd a mások hibájából fakadó baleseteket is. Az nem elég ha te jól vezetsz és nem okozol balestet, idővel meg kell tudni előzni mások hibáit is amennyire lehetséges.
 • Sir Quno Jedi #6
  Nem hátra kell nézni hanem oldalra. Elég ha a szemed sarkából ügyesen odasandítassz, majd belejössz.
 • Raszkolnyikov #5
  Arra nincs megoldás, hogy a holtteret könyebben meglehessen vizsgálni? Én Szegeden vizsgáztam, de bassza meg a jegesmedve, az a kúrva hátranézés szerintem egy kicsit rizikós néha. Nagyforgalomban befékez valaki előttem amikor hátranézek vagy elém lép valaki és ugye 2szer is hátra kéne nézni. De pl a rutinos vezetők meg teljesen leszoktak erről (amit én látok) én is kiszoktam hagyni vagy csak közvetlen a művelet előtt nézek hátra (március óta van jogsim).
 • Visor #4
  Jah épül a jövő!
  Knight Rider.
 • fflx #3
  marcsak kerdes, hogy hova vetiti ki?
  (mert ugye olyat mar regebben lathattunk, ami az asztalra)
 • juzosch #2
  Ennél sokkal jobb dolgok is fortyognak az autógyárak boszorkénykonyháiban:)
 • edios #1
  "a lézerfény segítségével kivetített klaviatúrán a kézmozgás billentyűleütésként értelmezhető"

  A jövő tényleg elkezdődött:)