Berta Sándor

Bemutatta új elektromos autóját a Honda és a Sony

Az új gépkocsi neve Afeela.

A Sony a Consumner Electronics Show (CES) 2023 nemzetközi kiállításon mutatta be a Hondával közös vállalkozása (Sony Honda Mobility Inc.- SHM) új járművét. Az autó neve Afeela. A két nagyvállalat azt tervezi, hogy az Afeela előrendelései a tervek szerint 2025 első felében kezdődnek, az értékesítések 2025 végén, a szállítások pedig 2026 tavaszától indulnak el Észak-Amerikában. A gépkocsi motorjának részletei a projekt ezen korai szakaszában még nem ismertek, de az már tudni lehet, hogy az új modell összkerékhajtású lesz.

A prototípus elején, az első fényszórók között egy LED-sávot helyeztek el, amely információkat - például az autó töltési állapotát - jelenít meg az Afeela előtt haladók számára. A bemutatott jármű nem rendelkezik hagyományos oldalsó tükrökkel, hanem összesen 45 kamerát és érzékelőt használ a környezet és a vezető felismerésére. A Sony és a Honda együttműködik a Qualcomm mérnökeivel, a Snapdragon Digital Chassis System-on-Chipeket használják majd a kulcsfontosságú funkciókban, többek között az AD/ADAS, a HMI/IVI és a telematika terén. A kooperáció miatt Cristiano Amon, a Qualcomm vezérigazgatója vendégként vett részt a Sony sajtótájékoztatóján.


A Sony és a Honda szeretné elérni a SAE 3. vezetési szintet, amely a feltételes automatizáltság. A Sony egyébként jelezte, hogy a szórakoztatóiparban szerzett tapasztalatokat át akarja vinni az autóiparba, ami a belső térben is megmutatkozik. Az Afeela nagy kijelzővel rendelkezik a vezetőülésben, amely a teljes műszerfalon át az utasajtóig terjed. A hátsó ülések is kaptak monitorokat. Emellett a két gyártó együttműködik az Epic Games szakembereivel és az Unreal Engine-t használják. A CES 2023-on tartott bemutatóból egyelőre nem derült ki, hogy ez a kooperáció végül hogyan fog kinézni, de a jelek szerint az Unreal Engine-t alkalmazzák majd a térképmegjelenítéshez.

A Sony Honda Mobility sajtófotóin látható az is, hogy az Afeela prototípusán nem hagyományos kormánykerék, hanem a Tesla Model S Plaidhez hasonló vezérlőpult van. Az nem derült ki, hogy ez a gépkocsi végleges változatában is így lesz-e. Mindenesetre a prototípus alapján fogják kifejleszteni a sorozatgyártású modellt. "A Sony azt szeretné, ha az Afeela kihasználná az erősségeit többek között a mesterséges intelligencia, a szórakoztatás és a kameraérzékelők területén" - mondta Yasuhide Mizuno, a Sony Honda Mobility vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!