Gyurkity Péter

Bemutatkozott a Sony elektromos autója

A cég a belső tartalomért felelős, partnere a gyártási folyamatokat végzi majd el.

Éppen egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy saját e-autót mutatott be a japán vállalat, amely nem sokkal később azt is jelezte, hogy a Hondával aláírt együttműködési megállapodás révén közös leányt alapítottak, ez pedig belátható időn belül további részleteket oszt majd meg a nagyközönséggel. Ez most végre be is következett, így megtudtuk, hogy mikor számíthatunk az új autó megjelenésére.

A Sony illetékesei a CES 2023 alatt rántották le a leplet az új megoldásról, amely hivatalosan az Afeela nevet kapta meg. Ennek pontos technikai részleteit egyelőre nem közölték velünk, viszont az egyértelművé vált, hogy az előállításért a Sony Honda Mobility a felelős, bár a tulajdonképpeni gyártást majd a Honda 12 meglévő amerikai üzemében végzik majd. A választás az elektromos autók ottani népszerűsége miatt esett az amerikai piacra, a második helyen a számukra hazai, vagyis a japán régió található, ezt pedig némileg később követi majd Európa és a többi kontinens, bár a dátumokat még szintén nem árulták el. Teljesen egyértelmű viszont, hogy a Sony a belső tartalomért felel, hiszen a szórakoztatás terén komoly tapasztalatokkal rendelkeznek.


Az úgynevezett infotainment-rendszer kialakításában a Qualcomm fejlesztésére támaszkodnak, nem véletlenül, hiszen ez utóbbi cég szintén most jelentette be új megoldását, amely a Snapdragon Ride Flex névre hallgat, feladata pedig a korábban több eltérő chip által végzett feladatok összevonása és egyazon tokozás alatt történő végrehajtása. A Honda számára nyilván az eddig meglehetősen vontatott átállás felgyorsítása lesz az elsődleges cél, ők ugyanis szeretnék behozni az elektromos autók területén eddig felhalmozott lemaradást, ebben pedig a Sony érzékelőit is felhasználják majd, hiszen az autó ezekből mintegy 40 eltérő példányt alkalmaz majd.

Az Afeela előrendeléseit 2025-re indítják majd el, a piaci megjelenés egy évvel később, 2026-ban várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!