Berta Sándor

Autonómmá alakíthatók a földmunka­gépek

Egy szenzor- és szoftvercsomaggal szinte bármelyik markoló és buldózer önállóan végezheti majd a tevékenységét.

A Sodex nevű osztrák cég olyan digitalizálási megoldásokat fejleszt, amelyek hasznosak lehetnek az építkezéseken. A Bernhard Gantner, Raphael Ott és Ralf Pfefferkorn által alapított vállalkozás célja, hogy a markológépek, a homlok- és kotrórakodók, a buldózerek, az úthengerek, valamint a földgyaluk és -nyesők a jövőben önállóan végezhessék a munkájukat. A cég most elkészítette egy autonóm kotrógép prototípusát.

A Sodex a 2022 januárjában Stockstadt am Rhein városában rendezett Bits and Machines (BAM) konferencián akarja az első termékét kiállítani, de Ralf Pfefferkorn semmilyen további konkrétumot nem árult el. A vállalat nem egyedi járműveket készít, hanem egy olyan csomagot, amely szoftvert és szenzorokat tartalmaz és amelynek a segítségével a meglévő gépek alakíthatók autonómmá.


A menedzser elmondta, hogy a biztonság területén még nagyon sok a tennivalójuk. Pfefferkorn úgy vélte, hogy az első önállóan tevékenykedő, tanúsított és működő biztonsági rendszerrel ellátott kotrógép 2023 végén jelenhet meg a piacon. A távlati tervek között szerepel autonóm rakodógépek és traktorok piacra dobása is, gyakorlatilag bármilyen földmunkagép automatizálása szóba jöhet.

A Sodex jelenleg az ausztriai, németországi és svájci hálózata kiépítésén dolgozik, míg a jövő év közepére elkészülhet a közép-európai hálózata. A szakemberek szorosan együtt dolgoznak a gyártókkal és az építőipari társaságokkal azért, hogy minél jobban megértsék az építkezések mindennapjait, tisztában legyenek az igényekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Csucse #4
  Így akkor ímmár lehetővé vált. hogy ha meghozza a döntést a kezelő, elkapartathassa vele magát...
 • Agyturbinikusz #3
  Ez már majdnem megtörtént, nem értem mi a hír ezen?
 • kvp #2
  Ez pontosan oda es ugy assa a gondroket ahogy megadjak neki. Ha ott mar egy letezo kozmu van, akkor azt is kiassa ha azt adtak meg neki, hogy ki kell. Nem intelligens, automatikus.
 • lacuska51 #1
  Azért megnézném, hogy egy közművesített területen, hogy boldogulnának a autonóm munkagépek.