Berta Sándor

Autonóm teherautót fejlesztett ki a Honda

A japán gyártó járműve terhek vontatására és szállítására egyaránt alkalmas.

A Honda bejelentette az Autonomous Work Vehicle (AWV) nevű önállóan közlekedő tehergépkocsiját, amelyet a Black & Veatch nevű céggel közösen alkotott meg és amely elsősorban az építkezéseken jelenthet nagy segítséget. A teherautó 399 kilogramm hasznos terhet tud elvinni egyik helyről a másikba és emellett legfeljebb 750 kilogrammos vontatmányt is el tud szállítani. A jármű 3,9 méter sugarú körben fordulhat meg és miután nincs szükség vezetőre, így a hagyományos tehergépkocsiknál olcsóbban üzemeltethető.

Az Autonomous Work Vehicle digitális térkép segítségével tájékozódik a működési területén. A rendszerben be kell jelölni a kiindulási és a célállomást, azután az AWV az útvonalat már egyedül is ki tudja számítani. A Honda közölte, hogy akár távvezérléssel is működtethető. A teherautó a tájékozódáshoz GPS-t, radart és a Light detection and ranging (LiDAR) rendszert használ, az utóbbi lehetővé teszi, hogy a járművek lézersugarak segítségével "lássanak".


Az építkezéseken az Autonomous Work Vehicle hatótávolsága legfeljebb 45 kilométer lehet, míg a töltési idő maximum 6 óra. A rakodási felület hasonlít a pick-upoknál alkalmazotthoz és az oldalfalak lehajthatók. Az AWV-t eddig csak kísérleti projektekben alkalmazták, például egy napelemes létesítmény felépítésekor. A járművet a megszerzett tapasztalatokat figyelembevételével módosítani fogják. Az egyelőre nem derült ki, hogy mikor jelenik meg a piacon a tehergépkocsi végleges változata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    Kabrio teherauto ?
    Utoljára szerkesztette: duke, 2021.11.24. 06:57:51