Gyurkity Péter

Jön a Rivian e-pickupja

Elindult a sorozatgyártás, a leszállítást szeptember végére ígérik.

Az elektromos autók szegmensén belül az utóbbi hónapokban egyre nagyobb figyelmet kapott a pickupok szelete, itt ugyanis a Tesla valódi forradalmat ígért, amelyet több másik, egyelőre jóval kisebb gyártó is igyekezett meglovagolni. Ezek egyike a Rivian, amely évekkel ezelőtt beígérte saját megoldását, most pedig végre jelezte, hogy elindult a sorozatgyártás.

A cég eredetileg még 2018-ban jelentette be, hogy e-pickuppal készülnek, azóta vártunk a fontos debütálásra. Nemrég az is felmerült, hogy saját gyáruk esetleg itthon épülne fel, viszont most végre megerősítették, hogy elindult a típus sorozatgyártása, az első kiszállításokat pedig szeptember második felében szeretnék végrehajtani, hogy a türelmetlen előrendelők végre a mindennapokban is kipróbálhassák a járművet. A Rivian R1T gyakorlatilag egy 750 lóerős pickup, amely alig 3 másodperc alatt gyorsul fel a 100 km/h-s iramra, hatótávja 643 km lenne, az autót viszont 3 eltérő változatban szállítják le, hiszen az akkumulátor sorrendben 100, 135, illetve 180 kWh-s méretben áll rendelkezésünkre, vagyis igényeinknek megfelelően választhatunk majd ezek között.


A vállalat számára természetesen legalább ilyen fontos a szerviz-, valamint a saját töltőhálózat kiépítése, annak folyamatos bővítése, ezek nélkül ugyanis nem jöhet össze a komoly piaci pozíciók megszerzése. A Rivian Adventure DC névre keresztelt töltőhálózat kapcsán azt emelik ki, hogy az első körben 600 helyszínen tennék elérhetővé a gyorstöltőket, legalábbis Kanada és az USA területén, ezek összesen 3500 töltőt biztosítanának 2023 végére, segítségükkel pedig alig 20 perc alatt nyerhetnénk újabb 225 km-es hatótávot. Ezzel egy időben egy lassabb (Level 2 AC) töltőkből álló hálózatot is létrehoznának, összesen 10 ezer egységgel, mégpedig a J1772-csatlakozóval, hogy egyéb hasonló járműveket is megfelelő módon kiszolgáljanak.

A Rivian bizakodó saját járműve piaci esélyei kapcsán, ehhez azonban belátható időn belül felsorakozik majd a Tesla Cybertruck, valamint a Ford F-150 Lightning is, vagyis újabb területen alakul majd ki komoly verseny.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Megneztem kik allnak a ceg mogott:
    -Sumimoto corporation (befekteto)
    -Ford motor company (befekteto)
    -Amazon inc. (befekteto es egyben megrendelo is)
    es a volt amerikai Mitsubishi gyarat szereztek meg a sorozatgyartashoz.

    Ezek utan eleg meglepo lenne ha vegul nem tudnanak autokat gyartani...