A texasi áramszünet miatt leálltak az ottani chipgyárak

Az ágazatban egyébként is meglévő hiányt az egyesült államokbeli extrém hideg is súlyosbítja.

Januárban chiphiány miatt több autógyártó cég is leállította a gyártósorait és ez a helyzet az első negyedév végéig kihathat. Daz érintett chipkészítőknek még számos további problémával is meg kell küzdeniük. A texasi Austinban számos társaságnak (Infineon, NXP, Samsung) van létesítménye és a helyi rendkívüli időjárás következtében vízhiány és áramszünetek alakultak ki, amelyek miatt e gyárak nem tudnak termelni.

Az Infineon szóvivője megerősítette, hogy a helyi Fab 25 nevű üzemben le kellett állítani a termelést. Miután az intézkedésről előre tájékoztatta őket az áramszolgáltató, így időben fel tudtak készülni a helyzetre. A német konszern a Cypress felvásárlása óta az autóipar legnagyobb chipszállítója. A Samsung szóvivője azt közölte, hogy amint lesz ismét áram, azonnal újraindítják a termelést a létesítményükben. A konkrét időpontról ugyanakkor még egyeztetéseket folytatnak a hatóságokkal.


A déli államban finoman szólva sincsenek felkészülve ilyen időjárásra

Texasban olyan hóviharok voltak a héten, hogy hó borította be a napkollektorokat, megfagytak a szélkerekek és a gázvezetékek, s még az olajtermelés is megbénult. Az energiaellátók akár több héten át tartó rendkívüli állapotokra is felkészültek, így nem lehet tudni, hogy mikor indulhat ismét újra a termelés. Az egyik energiaszolgáltató megerősítette, hogy a meghibásodások és problémák elsősorban azokat a rendszereket érintik, amelyek régebbi energiaforrásokat használnak.

Texasban Greg Abbott kormányzó közlése szerint ugyan kétmillió háztartásban már helyreállt a szolgáltatás, ám még mindig lakosok százezrei vannak áram nélkül. A republikánus politikus elmondta, hogy körülbelül 325 ezer texasi háztartásban még mindig nincs áram, főleg a leszakadt villanyvezetékek miatt. Abbott sürgette az állami törvényhozást, hogy rendelje el a termelés és az energiaellátás rendszerének téliesítését, és biztosítsa ennek finanszírozását. Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt Texas, Louisiana, Kentucky, Kansas, Tennessee, Mississippi és Oklahoma kormányzóival és közölte velük, hogy a kormány kész segítséget nyújtani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #9
  "azzal nem veszítesz semmit"
  Pénzbe kerül amit másra költhetnél, ergo elveszíted az ezen a pénzen vásárolható egyéb számodra hasznos jószágot.
 • mumoka 2012 #8
  pontosan ahogy mondod.
 • jba123 #7
  nem értem, mi a probléma. exelnökük megmondta, klímaváltozás NINCS. el is fogadták ezt.
 • ximix #6
  Érdekes dolog ez, én is néztem melyik szélességi fokon van, hogy tudjak viszonyítani, de a Texas almanac-ot lapozgatva szinte minden évtizedre esik egy-két fagyos, havas zord idő, így szolgáltató részről elég rossz a kifogás, hogy nem számítottunk rá.
  https://texasalmanac.com/topics/environment/significant-weather-events-texas-history

  Egy családi házat, ha úgy építesz meg szigetelés ügyileg és vezetékeket is úgy vezeted, szigeteled, mint pl: északon vagy Kanadában azzal nem veszítesz semmit, sőt a dög melegben is pont jól jön.


  Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.02.22. 20:06:27
 • mumoka 2012 #5
  A déli államban finoman szólva sincsenek felkészülve ilyen időjárásra,

  hát most tanultak hogy nem csak a nyár létezik hanem tél is és előbbre kell tekinteni.
  Utoljára szerkesztette: mumoka 2012, 2021.02.22. 14:32:11
 • Cat #4
  Austin és Houston az északi szélesség 29 fokánál van. Ez ugyanolyan, mintha a marokkói Marrakesh városában lenne -20 fok.

  Ettől jóval északabbra, már Spanyolország déli részén, Malagában sincsenek fűtőtestek a lakásban, mert nincs rá szükség, arra a max. pár hétre elég a klíma fűtő funkciója. Szóval egyáltalán nem meglepő, hogy odabaszott nekik a fagy.
 • mumoka 2012 #3
  hát nagy ott a felkészülés a télre , illik a víz csövet szigetelni& mivel ott sok a meleg de tél is akad jobb a fém cső szigetelve a többi meg a szolgáltató bűne fel kell készülni a télre is.
 • kvp #2
  Texasban tenyleg elment minden. Eloszor elment az aram, aztan befagytak es eltortek a vizcsovek. Szinte minden meg megmaradt amerikai chipgyar ott volt, mert 0%-os a ceges ado. (a Tesla es a Spacex is oda megy eppen) Az energia es vizellatas hianya utan jott, hogy a dolgozok sem tudtak bemenni, mert senkinek nincs teli gumija es a kutak sem tudnak uzemanyagot eladni, mert csak elektromos szivattyuik vannak. Teljes kaosz.
 • mumoka 2012 #1
  na megint elő jött 1 kifogással a hideg , holnap a meleg lesz a gond 40% áremelés kell ezek tiszta magyar gazdák szokását tanulták el mert semmi nem jó nekik kezdhetnek jégkockát gyártani azt talán képesek meg csinálni nyereséggel.