Berta Sándor

Robotjármű-koncepciót mutatott be a Hyundai

A dél-koreai gyártó legújabb fejlesztése szinte minden terepen elboldogul.

A Hyundai Transforming Intelligence Ground Excursion Robot (TIGER) X-1 néven egy olyan önállóan közlekedő kísérleti járművet álmodott meg, amely a Hold felszínén éppúgy közlekedni tud, mint az erdőben.

A fejlesztések a tavalyi év végén zárultak le és azokért a Mountain View városában működő New Horizons Studio nevű fejlesztőiroda felelt. Az utóbbi feladata az Ultimate Mobility Vehicles (UMV) kategória számára koncepciók kifejlesztése úgy, hogy eközben a Szilícium-völgy ötleteire támaszkodjon. John Suh, a New Horizons Studio vezetője kiemelte, hogy az olyan szállítóeszközök, mint a TIGER X-1 kibővítik az emberi fantáziát. Folyamatosan olyan lehetőségeket keresnek, amelyek átgondolják a járművek dizájnját és fejlesztését, s újradefiniálják a közlekedés jövőjét.


A tervezés mögötti alapkoncepció egy olyan robotjármű megalkotása volt, amely nagyon nehéz tereppel rendelkező régiókban, de akár távoli bolygókon vagy a Holdon végrehajtott kutatási műveletekben is kiválóan alkalmazható. Szintén fontos volt a nagy rakodótér, amelyben elhelyezhetők a segítséget jelentő felszerelések és anyagok. A TIGER X-1 fő jellemzője a nagyon rafinált mechanikus architektúra, amely azt eredményezi, hogy a robot normális esetekben a kerekein közlekedik, de akár járni is tud a nehéz terepen.

A Hyundai fő partnere a programban az Autodesk volt, vele sikerült kifejleszteni azt a dizájnt, amely magas stabilitást eredményez alacsony tömeg mellett is. További partner volt a Sundberg-Ferar, amelynek munkatársai megalkották a különböző felépítményeket lehetővé tévő moduláris koncepciót. David Byron, a Sundberg-Ferar menedzsere közölte, hogy ez utóbbinak köszönhetően a TIGER X-1 egyedülálló módon használható nehezen elérhető vidékeken való teherszállításra éppúgy, mint megfigyelések elvégzésére olyan környezetben, ahol az emberek nem lehetnek jelen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Ez egy egesz aranyos es hasznalhato szemelyszallito jarmu is lehetne ha felskalazzak emberi meretre. Kutatasi teruletek mellett meg akar katonai jarmunek is jo lehet. (a uav alatt lenne hely egy laposabb lovegtoronynak is) Ugy nez ki, a Hyundai nem akar lemaradni a versenyben a kinai cegek mogott.
  • TokraFan #1
    Nagyon rámentek a robotikára, bevásárolták a Boston Dynamics céget is 1 milliárdért. Örvendetes ez a fejlesztési irány!