Berta Sándor

Piactér jármű­adatoknak

Egy izraeli startup minden eddiginél hatékonyabban hasznosítaná a gépkocsikból kinyert információkat.

Az adatok egyre fontosabbak mind az intelligens, hálózatba kötött gépkocsik, mind az új digitális szolgáltatások esetében. Az IT-órásoktól kezdve a startupokig szinte minden piaci szereplő igyekszik meghatározó lenni az információszerzés és -feldolgozás területén. Az adatok megszerzéséhez azonban azokat ki kell szabadítani a silóikból. Ez volt Ben Volkow ötlete akkor, amikor öt évvel ezelőtt megalapította az Otonomót.

A 2015-ban alapított cég egy olyan piacteret akar létrehozni az autóadatok számára, hogy a feldolgozott és védett információkat a jelenleginél jobban lehessen felhasználni. Amennyiben sikerül megvalósítani az elképzelést, akkor új szolgáltatásokat lehet kifejleszteni a különböző járművekhez, flottákhoz és az okosvárosokhoz.

A vállalat nem csupán gyűjti és elemzi az autók adatait, hanem azokat elérhetővé is teszi az OEM-gyártók, a beszállítók, a biztosítók, a közösségek és a szolgáltatók számára. A cég semleges piaci szereplő és a birtokába került információkat a gyártóktól független módon teszi mindennapi felhasználásra alkalmassá és a törvényekkel összeegyeztethetővé. A fejlesztők jelenleg olyan gyártókkal működnek együtt, mint a BMW, a Daimler, a Fiat Chrysler, a Mitsubishi és a PSA.

Henning Wiefelspütz, az Otonomo Németországért, Ausztriáért és Svájcért felelős vezetője elmondta, hogy a platformjuk naponta több mint 20 millió hálózatba kötött járműtől 2,6 milliárd adatpontot (szenzorinformációkat, GPS-koordinátákat, gyorsulási értékeket, átlagsebességre vonatkozó adatokat, ablaktörlő- és fényszóró-értékeket stb.) gyűjt össze. Az információkat közvetlenül a gyártóktól vásárolják meg, majd azokat névtelenné teszik és a szolgáltatók, illetve az alkalmazásfejlesztők rendelkezésére bocsátják. Az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban vannak kutatási és fejlesztési központjaik, s az adatvédelem mindig elsőbbséget élvez az értékesítéssel szemben.

A több mint 100 embert foglalkoztató vállalkozás székhelye Herzliában van és eddig számos befektető érdeklődését felkeltette, köztük volt az Aptiv, a Bessemer Venture Partners, a Dell Technologies Capital, a Hearst, a Maniv Mobility és a Stage One.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!