Berta Sándor

Szimulátor önállóan közlekedő autóknak

Az új megoldás megtanítja a gépkocsikat és azok rendszereit a nehéz helyzetek kezelésére.

Az MIT kutatói egy olyan szimulációs rendszert fejlesztettek ki az autonóm járművekhez, amely lehetővé teszi, hogy azok először fotorealisztikus környezetben képezzék a vezetési stílusukat. A Virtual Image Synthesis and Transformation for Autonomy (VISTA) nevű megoldás elsősorban a majdnem bekövetkező balesetek, az előre nem látható sávváltások vagy az úttestről való letérések elkerülésében segíthet.

Alexander Amini, a MIT Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának (MIT CSAIL) PhD-hallgatója közölte, hogy az önállóan közlekedő autók ellenőrzőrendszerei jelenleg főleg nagy méretű adatcsomagokra vannak utalva, amelyek megmutatják, hogy az emberi sofőrök valódi körülmények között miként viselkednek a közúti forgalomban. Azonban nagyon ritkán vannak ilyen információk a vészhelyzetben tanúsított emberi viselkedésről. Pont ezekben a helyzetekben kaphatnak kiemelt szerepet és válhatnak hasznossá azok a szimulátorok, amelyek ezeket a szituációkat modellezik le. Az új fejlesztéssel a fedélzeti vezérlőrendszerek megélhetik ezeket a nehéz helyzeteket, tanulhatnak azokból és megérthetik azokat, továbbá arra is rájöhetnek, hogyan lehet kijönni belőlük.

A VISTA esetében az MIT szakemberei csupán viszonylag kevés adatot használtak fel, majd azokból alkottak meg egy technológiát a Toyota Research Institute munkatársaival közösen. A megoldás előnye, hogy gyakorlatilag végtelen számú útvonalat képes feldolgozni, majd külön jutalmazzák, ha a szimulációban minél nagyobb távolságot tesz meg baleset nélkül. E módon a VISTA önállóan megtanulja, hogy biztonságosan célba érjen és akár a nehéz helyzetekben is megfelelően reagáljon.

Az eljárás nem csupán a szimulációkban, hanem a valódi életben is működik, ugyanis sikeres lezárultak az első gyakorlati tesztek. A technológiát beépítették egy önállóan közlekedő gépkocsiba, amely így képes volt minden korábbinál biztonságosabban haladni az utakon. A következő lépést a VISTA különböző időjárási körülmények közötti tesztelése jelenti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!