Berta Sándor

Öntanuló beszéd­asszisztens a Continentaltól

A szoftver lehetővé teszi a természetes párbeszédek folytatását és megérti a logikus összefüggéseket.

A Continental által megalkotott program képes a tanulásra és a fejlesztése során a szakemberek kiemelten figyeltek arra, hogy természetes módon kommunikáljon a sofőrökkel. A konszern munkatársai egy kellően innovatív, fejlődőképes rendszert akartak létrehozni. A megoldás fő elemét az intelligens algoritmusok és az adott járműre szabott rendszerarchitektúra jelentik. A beszédasszisztens minden egyes beszélgetéssel tanul és ezáltal hosszú távon igazi segítséget jelent a vezetőnek. A szótárából hiányoznak például az olyan frusztrációt eredményező válaszok, mint a "nem értelek", vagy "ez a dolog meghaladja a képességeimet".

Johann Hiebl, a Continental illetékes üzletegység-vezetője közölte, hogy az intelligens beszédfelismerés a kulcs ahhoz, hogy az autókkal természetesen és biztonságosan lehessen kommunikálni. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy - hasonlóan az okostelefonhoz - a gépkocsi is egyre inkább személyes, mindig segítőkész és okos kísérővé válik.

A megalkotott szoftver zökkenőmentes átmenetet tesz lehetővé a különböző funkciómenük között. A sofőr például egy útvonalat kér le, hogy aktiválja a navigációt. Ezzel párhuzamosan a program máris szabad parkolóhelyeket kezd el keresni az úticél közelében és biztosítja akár egy éttermi helyfoglalást tartalmazó e-mail lediktálását is. Vagyis a rendszer összehangolja a kommunikációs és a különböző szolgáltatásokat, ráadásul pontosan érti, hogy az "ott" az úti célt jelenti.

Egy másik funkció, hogy a vezető azon kijelentésére, miszerint éhes, a megoldás azonnal vendéglátóhelyeket kezd el keresni, s megérti az összetett mondatokat is, például, hogy valaki Hannover egyik kerületébe akar menni és ott a közelben kínai ételt szeretne enni. Az útvonal megtervezése e szempontok szerint és automatikusan történik.

Minden egyes interakció tovább optimalizálja a beszédasszisztenst. Amennyiben az autós ismét azt mondja, hogy éhes, akkor már automatikusan kínai éttermeket fog javasolni neki. De, ha az illető erre úgy reagál, hogy inkább olasz ételt enne, akkor ez is bekerül az adatbázisba. Az utóbbi tartalmazhatja akár az elektromos járművek esetében a legközelebbi töltőállomásokat és a felhasználónak leginkább tetsző bevásárlóközpontokat, parkokat vagy éttermeket is.

A technológia számára elsődleges az adatvédelem, a rögzített információk vagy a gyártónál vagy a Continentalnál maradnak és azokat Achim Seibert, a társaság részlegvezetője szerint kizárólag arra használják fel, hogy tökéletesítsék a készített vezetői profilt. A szakember rámutatott, hogy a digitális segítő legfontosabb funkciói internetkapcsolat nélkül is elérhetők. A szoftver bármely szolgáltatással képes együttműködni, így a gépkocsiban akár az irodai vagy az otthoni tartalmakhoz, alkalmazásokhoz és adatokhoz hozzá lehet férni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)