Berta Sándor

Csökkentené a vezetői stresszt a Jaguar Land Rover

Egy új technológia segíthet abban, hogy a közlekedésben résztvevők nyugodtabbak legyenek, ezáltal a közutak biztonságosabbá váljanak.

A brit gyártó által fejlesztett hangulatfelismerő rendszer a mesterséges intelligencia segítségével elemzi a sofőrök mimikájában bekövetkező változásokat. A cél az, hogy az autósok kevésbé legyenek stresszesek vezetés közben és jobb legyen a hangulatuk. Az új rendszer fő egységei a vezető ülésére irányított kamera és a biometriai szenzorok, amelyek segítenek a sofőr érzelmi állapotának folyamatos figyelésében és értékelésében. Amennyiben az illető mimikája megváltozik, akkor a megoldás automatikusan módosítja a különböző járműbeállításokat, például a fűtést, a világítást, a hőmérsékletet, a páratartalmat és a médiahasználati konfigurációt.

Az új fejlesztés annyira kifinomult, hogy a mimika legapróbb változásait is érzékeli, ráadásul öntanuló, így fokozatosan megismeri az autóst és annak szokásait. Dr. Steve Iley, a Jaguar Land Rover illetékese kiemelte, hogy bár napjainkban a fejlesztések célja az autonóm autók megalkotása, ők továbbra is a vezetőkre akarnak összpontosítani. Ilyen módon biztosíthatják, hogy az ügyfeleik kényelmesen és figyelmesen közlekedhessenek minden helyzetben, akár az autópályákon való haladás közben is.

Nem ez az első ilyen jellegű projekt. 2016-ban az Eyeris által fejlesztett Emovu Driver Monitor System felismerte, hogy a sofőr éppen ideges, szomorú vagy rossz hangulatban van. Az elv az volt, hogy ha sikerül az egyes érzelmi állapotokat azonosítani, úgy azokra a gépkocsi különböző módon reagálhat. Az Emovu Driver Monitor System tudta, ha az autós dühös, fél, meglepődik, örül vagy undorodik valamitől. Az illető arcvonásait egy beépített kamera figyelte és értékelte ki. A szerzett adatok továbbíthatók voltak a közlekedési hatóságoknak is, így ha valaki egy kereszteződésnél mindig negatív érzelmeket érzett, akkor ki lehetett deríteni, hogy mi zavarja az autóst az adott kereszteződésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Fefy #6
  "Nagyságrendekkel nyugodtabb lenne a vezetés, ha lenne a forgalom számára alkalmas úthálózat."

  Sajnos nincs összefüggés az út minősége és nyugodtabb vezetés között. Saját példámból/tapasztalatomból kiindulva én is ideges vagyok az ilyen miatt:

  Pár éve felújított, két település közötti rövid út. Ezen heti 100-150, de néha több km-t is megteszek. Egyenes útszakasz, parasztunk előtt senki és vánszorog 60, max 70-nel. Előzni nem lehet, mert ahhoz nagy a szembejövő forgalom, de ha esetleg mégis lehetne, akkor parasztunk az út közepén megy, hogy véletlenül se láss ki az autója mögül/férj el tőle. Ritkán, de előfordul, hogy még sietnék is (nem kell gyorshajtásra gondolni (a 85-tel sincs bajom, mert csalhat az órája, stb), de 90-nel kalkulálok elindulás előtt, nem 60-nal). Na ilyenkor nem tudok nyugodt maradni. Ami pedig a legszomorúbb, hogy átlagosan heti 2-3 ilyet biztosan kifogok. Egy táblamentes útszakaszon, ami ráadásul belátható, fényes nappal, semmi nem indokolja a 60-at.
  Szóval igen, még jó útviszonyok mellett is előfordulhat, hogy valaki ideges lesz a forgalmi viszonyok miatt. Az ilyen vánszorgókat egyébként magamban tömegközlekedésre szoktam ítélni, esetleg áramvezetésre autó vezetés helyett...
 • Gilmoor #5
  Nagyságrendekkel nyugodtabb lenne a vezetés, ha lenne a forgalom számára alkalmas úthálózat. Például befejeznék végre az M nulláson a sz.rakodást... vagy keresnének helyet a kamionoknak városon kívül. Vagy a Hungária körúton végre kijavítanák azt a 3 - 4 természetes eredetű fekvőrendőrt, ami a Rákóczi híd és a Népliget közötti 4 sávos utat keresztezi. A nagy indián könyvet 10x tele lehetne írni a példákból sajnos. Szerintem nem azért idegesek a sofőrök mert vezetnek, inkább azért, ha nem vezethetnek.
 • mrzed001 #4
  "elalvas es mobiltelefon hasznalat detektalas"
  Ezek már ma is meglévő funkciók, tehát nem újdonság.

  Amúgy külön vicces lenne, hogy beülsz kocsiba, fázol (vagy enyhe hőemelkedés), felhúzod a fűtést, kocsi látja ideges vagy, felülbírál és elkezd hűteni ...
  Attól is felforr az ember agyvize amikor egy h-lyegyerek áll neki okoskodni ... akkor most képzeljük el amikor a kocsi kezd el ugyanígy okoskodni (nesze neked nyugalom)

  Azt viszont nagyon hiányolom, hogy tényleg legyen egy gomb amit megnyomva elmúlt 3-5 perc felvételét auto elküldené zsaruknak, akiknek KÖTELESSÉGE lenne ez alapján eljárni.
  Lásd nemrég kirobbant tilosban előző rendőr botrány.
 • kvp #3
  A, C es ha legalizalt teruleten tartozkodik es a tulaj feltoltotte az illatosito tartalyt akkor +420. Ezen kivul amikor nagyon anyazik a sofor akkor az utolso 120 masodperc dashcam felvetelet automatikusan kuldi a zsaruknak.

  A realisabb felhasznalasa leginkabb az elalvas es mobiltelefon hasznalat detektalas lesz. Mindket esetben gyujtas le, elakadasjelzo ki es szepen lassan gurulva lehuzodas az ut szelere.
 • mrzed001 #2
  Ezek tényleg ennyire ostobák, vagy rájátsszanak ?
  Tényleg egy szoptatós dajka színvonalára kell lesüllyedni, ez lenne a jövő ?

  Valamint, ha műszaki szemmel nézem a felvetést, akkor mégis milyen reakciója lesz az autónak a következő esetben:
  mész főúton 90-el, 10-el féktávon BELÜL kivág elég egy Buzukis (megtörtént 2x).
  Az ütközést vagy a szembe sávba átvágva (sűrű forgalmú út, lehetetlen), vagy az ő gyorsítósávjába + laza útpadkára jobbra kiugorva úszod meg (jobbról kerülöd ki).
  Ekkor bizony a sofőr láthatóan feszült, ideges (üvölt), hisz csak a reflexeinek köszönheti hogy megúszott egy potenciálisan halálos balesetet.
  Tehát ekkor mit tesz a kocsi?
  A, Hideg levegőt küld be?
  B, Mozart-ot kezd el játszani ? Requiem?
  C, Beethoven-től az Örömóda (a'la Die Hard széf kinyitása) ?
  D, altatózene ... ?

  Szóval mégis, hogy tudná egy autó megnyugtatni a sofőrt?
  Mert azon kívül, hogy rágyújt egy marisra és beküldi a szellőztetőn át, máshogy aligha.

  Erősen csilingel a B.LLSH.T detektorom ...
 • dzsagon #1
  Én se lennék többé stresszes, ha kapnék egyet.