Berta Sándor

A jövő autói felismerik majd a sofőr érzelmeit

Egy cég olyan rendszeren dolgozik, amely tudja, hogy az autós éppen milyen érzelmi állapotban van.

Az Eyeris által fejlesztett Emovu Driver Monitor System felismeri, hogy a vezető éppen ideges, szomorú vagy rossz hangulatban van. Amennyiben sikerül az egyes érzelmi állapotokat azonosítani, úgy azokra a gépkocsi különböző módon reagálhat. Már napjainkban is léteznek olyan fedélzeti rendszerek, amelyek felismerik, ha a sofőr például fáradt és ezekben az esetekben megfelelő intézkedéseket hoznak. Az Emovu Driver Monitor System azonban még ennél is tovább megy, hiszen tudja azt is, ha az autós dühös, fél, meglepődik, örül vagy undorodik valamitől.

Az illető arcvonásait egy beépített kamera figyeli és értékeli ki. A szakemberek a rendszer beállításához 1,25 millió digitális fényképet és videót használtak fel. A felvételek különböző hangulatú, korú és származású férfiakat és nőket mutattak. Minden egyes fotóhoz hozzárendeltek egy érzelmet. A rendszer a sofőr arcának elemzésekor összehasonlítja az arcvonásokat a teszteléshez használt képekkel és videókkal, hogy felismerje a pillanatnyi hangulatot.

A fejlesztéshez kapcsolódóan bizonyos intézkedéseket is aktiválnak a járműben, hogy el lehessen kerülni a baleseteket. Lehetővé válhat például a biztonsági öv szorosabbra húzása vagy a fékezés. Amennyiben van robotpilóta az autóban, akkor az Emovu Driver Monitor System átmenetileg afelett is átveheti az irányítást, amíg az illető meg nem nyugszik. Van még egy dolog: az adatok továbbíthatók a közlekedési hatóságoknak is. Amennyiben mondjuk valaki egy kereszteződésnél mindig negatív érzelmeket érez, akkor ez elküldhető a közlekedési hatóságnak, amely kiderítheti, hogy mi zavarja az autóst az adott kereszteződésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #4
    Észrevettétek, már a jelen autói is felismerik, minnél idősebb annál nagyobb tapasztalattal!?! Sőt, nem csak felismerik, bizonyos érzelmeket direkt ki is provokálnak!
    XD
  • syn7h37ic #3
    Ez jó! Eszembe jutott erről Mucsi: Mennyémá pöcsömöccse!
  • Skylake #2
    "10%-al azonal ugrik 15%-ot! " - szóval 15%-ot ver rá az okosrendszer. Pedig lehet hogy csak post coitum omne animal triste est effekt van a hős pilótánál.
  • Skylake #1
    "Amennyiben mondjuk valaki egy kereszteződésnél mindig negatív érzelmeket érez, akkor ez elküldhető a közlekedési hatóságnak, amely kiderítheti, hogy mi zavarja az autóst az adott kereszteződésben."

    Ki is bújt a szög a zsákból. Na, ez úgy nézne ki magyarban' hogy a közlekedési hatósegget nem vonjuk bele ilyen dolgok vizsgálatába. Sokkal célszerűbb mindjárt a rendőrségi rendszerekbe átnyomni ezt az infot. Itt, ahogy Gipsz Jakab pofája le lett chechkolva, hogy "sadness = 0,9888888452322356764", és a többi, akkor ez azonnal indukálja a következőket, természetesen okosan és automatikusan, ahogy egy tisztességes okosvárostól, vagy okosállamtól elvárható. Tehát:

    - rendőrségi rendszerből már ugrik is a bírság: 30000, azonnal inkasszózva a bankszámláról,
    - a megfigyelt egyed kereszteződésekbeli szomorúsága big data elemzések alapján összefügg azzal, hogy szignifikánsan önpusztító életformát él, x darab változó alapján. Most, hogy bebizonyosodott, ennek örömére a parasztnak 3%-al emelkedik a havi társadalombiztosítási összege, és ezt azonnal rántja a rendszer a számláról,
    - természetes, hogy a kötelező felelősség biztosítása is 10%-al azonal ugrik 15%-ot! Elvégre, aki szomorú a kereszteződésben, az biztos megtöri a verdát rövid időn belül, tehát erre jobb proaktívan ráverni ezt az összeget.

    És így tovább. Okosváros, okosautó, okossz*patás a biztonság jegyében.