Berta Sándor

5G-hálózat lesz a Daimler új üzemében

A társaság azt reméli, hogy a beruházásnak köszönhetően a gyártás még hatékonyabbá válhat.

A Mercedes-Benz Cars, a Telefónica és az Ericsson közösen hozzák létre a Daimler Sindelfingenben épülő, több mint 20 000 négyzetméteres, Factory 56 nevű létesítményének új 5G-hálózatát. Ez lesz a világ első 5G-rendszere, amelyet alkalmazni fognak az autógyártásban. A megszerzett tapasztalatokat hasznosítják majd a többi gyárban is.

Az új 5G-hálózatot a Telefónica és az Ericsson közösen építi ki, az üzemeltetést azután a Mercedes-Benz Cars fogja végezni. Jörg Buzer, az óriáscég igazgatósági tagja azt mondta, hogy a digitalizálással egy új szintre helyezik a gépkocsigyártást, a helyi 5G-rendszer létrehozásával pedig az összes berendezés és gép hálózatba kötése még intelligensebbé és hatékonyabbá válik. Ez teljesen új távlatokat és esélyeket nyit a gyártás során.

Egy saját infrastruktúra kiépítése sok előnnyel jár és fontos eleme a jövőbeli okosgyártás megvalósításának. A legkorszerűbb 5G-hálózati technológia alkalmazása lehetővé teszi a vállalat számára, hogy az üzemében használt gyártási eljárásokat új funkciók segítségével optimalizálja. Az utóbbiak közé tartozik az adatok összekapcsolása vagy a szerelősoron lévő termékek helyzetének meghatározása. Számos folyamatot a saját rendszeren keresztül optimalizálnak, s azok ezáltal még robusztusabbak lesznek és szükség esetén az aktuális piaci követelményekhez igazíthatók. Az 5G intelligens módon hálózatba köti a különböző gépeket, berendezéseket, s növeli a gyártási eljárás hatékonyságát és pontosságát. A helyi infrastruktúra előnye az is, hogy a fontos és bizalmas gyártási adatok nem kerülnek harmadik fél birtokába.

Az már márciusban kiderült, hogy számos konszern - köztük a Daimler is - saját 5G-mobilhálózatot építhetnek maguknak. A Daimler akkor a projektjét azzal indokolta, hogy a jövőben az egyik létesítményében körülbelül 6000 robotot fog alkalmazni és azoknak valós időben kell majd kommunikálniuk. A tervek között szerepel, hogy a járművek szoftverét is az 5G-hálózat segítségével telepítenék és frissítenék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!