MTI

Országos razzia hamis autódiagnosztikai szoftverek miatt

Hamis autódiagnosztikai szoftvereket foglaltak le a pénzügyőrök az ország szinte minden megyéjében tartott akció során - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Barnáné Horváth Melinda, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense közölte, egy dél-alföldi férfi bárki által hozzáférhető, internetes hirdetésekben árulta eszközeit, szoftvereit. A nála tartott házkutatáson a pénzügyi nyomozók laptopon, külső winchestereken, pendrive-kon, DVD-ken is találtak hamis autódiagnosztikai szoftvereket. A helyszínen interface-ket, kilométeróra-kalibrálót és AdBlue-emulátorokat, valamint hatmillió forint készpénzt is lefoglaltak - tudatta az őrnagy. A férfit szerzői vagy szerzői joghoz kapcs olódó jogok megsértése bűntett gyanúja miatt őrizetbe vették.

Az országos akcióban nemcsak a hirdetőnél, hanem a vevőknél - autószerelőknél, telephelyeken, magánlakásokon - is kutattak a nyomozók. A hamis autódiagnosztikai szoftverek a gyártó engedélye nélkül készültek, illegálisan kerültek forgalomba, így a segítségükkel elvégzett módosítások vagy javítások szakszerűsége, pontossága egyáltalán nem garantált, károkat okozhat az autó működésében.

A nyomozók AdBlue-emulátorok értékesítésére és használatára utaló nyomokat is találtak. Ezek a berendezések a közepes és nagy teljesítményű dízeljárművek károsanyag-kibocsátást csökkentő rendszerének megkerülését teszik lehetővé. A szakemberek az ország több pontján ellenőriztek kamionokat az emulátorok használatának gyanúja miatt. Felmerült a környezetkárosítás bűntettének gyanúja, és elrendelték az érintett járművek műszaki vizsgálatát - közölte a sajtóreferens.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #3
  igen, így pontos.
 • csicso82 #2
  +1

  Sőt még ezt is pontosítanám, nem is ez a lényeg tehát hamis, eredeti, másolt stb. hanem: ez egyszerűen jogosulatlan használat, hiszen a vásárlással szerez jogot a használatához.
 • Macropus Rufus #1
  " A hamis autódiagnosztikai szoftverek a gyártó engedélye nélkül készültek, illegálisan kerültek forgalomba, így a segítségükkel elvégzett módosítások vagy javítások szakszerűsége, pontossága egyáltalán nem garantált, károkat okozhat az autó működésében."
  hmm... a hamis ebben az esetben nem azonos mondjuk a hamis Nike cipővel. (lehet a Nike helyet bármi más is, ez jutott az eszembe). A szoftvert nem hamisítják, hanem másolják illegálisan. De a másolt szoftver pontosan azt tudja mint a legális társa. Ha volt valami védelem benne az már biztosan ki van szedve. Szóval hamis szoftver nincs. Illegális másolat az van. De ez ettől még nem fogja haza vágni az autót, mint ahogy egy hamis windows (nav szava járását használva), sem vágja haza a géped. Illegálisan van ott az tény, de nem csinál kárt. Na ez a helyzet a fent megnevezett diagnosztikai programmal is.