Berta Sándor

Ne legyenek halálos közúti balesetek

A Continental autóipari beszállító cég alapvetően változtatja meg az üzleti modelljét.

A társaságnál már most is 11 000 ember dolgozik a programozás területén, és számuk a közeljövőben jelentős mértékben nőni fog. A változások egyetlen célja az, hogy a közúti közlekedésben ne legyen több halálos áldozat. Elmar Degenhart, a Continental vezérigazgatója kiemelte, hogy a szoftver az ipar új meghatározó eleme, gyakorlatilag semmi sem működik nélküle. Meggyőződésük, hogy az autó hamarosan az internet része lesz.

"Egyáltalán nem utópia többé az, hogy egyetlen baleset sem fog történni. A jövő autóját egy információkból épített védőköpeny veszi majd körül, ezáltal még biztonságosabb, környezetbarátabb és kényelmesebb lesz. Meg fogja tanulni, hogy a sarkon is kilessen" - jelentette ki Degenhart, aki rámutatott, hogy a halálos balesetek 60 százaléka az országutakon történik. A változtatásokhoz a kulcsot a gépkocsik hálózatba kötése, a járművek közötti kommunikáció, a számítógép-központok felé megvalósított adattovábbítás és az infrastruktúra jelentik.

"Köd, jég, hó, eső, őszi levelek - a jövőben az autó minden ilyen veszélyt valós időben ismer majd fel és időben fel fogja hívni rájuk a figyelmet éppúgy, ahogy a kockázatos előzési manőverekre is" - ecsetelte Degenhart. A menedzser hangsúlyozta, hogy egyre fontosabbak a kooperációk, a partnereik között megtalálható a Cisco, az IBM és a Nokia is.

Helmut Matschi, a Continental képviselője kijelentette, hogy már jövőre egyre több autós fog használni a dugókban bizonyos technológiákat és 2020-ra az olyan monoton útszakaszokon, mint az autópályákon már nem lesz szükség emberi felügyeletre: e-maileket olvashatunk vagy videotelefon-beszélgetésben üdvözölhetjük gyermekeinket. Az autópályás közlekedés 2025-re válhat teljesen automatikussá. A Continental szerint a robotpilóták 130 kilométer/órás sebességig képesek az előzésekre, a fékezésekre és a kitérőmanőverek végrehajtására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • formax #9
    És ezenkívül ne legyenek háborúk, betegségek és szegénység sem!
  • Blacktom #8
    Az csak attól függ hol húzod meg a határt, ez csak egy skála és jellemzően a balesetek nagy részéért egy kis hányad tehet.
  • SirBubu #7
    hát az a felső kép tényleg futurisztikus

    ahogy az okos szőke nyomkurássza a szaros tablettáját, miközben az autója ki tudja hány riksást csap el. nyilván a világ égető problémáira keresi a választ, véletlen se az FB-n rohad

    komoly, na
  • M2 #6
    Szerintem azért jobb az arány, 99% aki egész jól elvezetget, 1% az életveszélyes idióta. És általában az 1% nagy része hiszi azt magáról, hogy jól vezet - pedig nagyon nem.

    Sőt, szerintem egész szépen fejlődik az autóvezetési kultúránk!
  • NEXUS6 #5
    PL
  • Blacktom #4
    Aki gyalogosként kiugrik az autó elé az magára vessen (bár ezek az autók ezt is kivédik majd úgy-ahogy) viszont ha valaki egy tonnás autót kénye kedvére irányítgat és közben telefonál/elbambul/elalszik/iszik az potenciálisan veszélyesebb és mások életével is játszik. Az emberek 90%-a nem, de a maradék 10% rengeteg balesetet okoz, pedig ugyanúgy van jogsija.
  • Ender Wiggin #3
    igen, és cseréljék le az elmebeteg gyalogosokat is robotokra...
  • NEXUS6 #2
    És a Nóbeldijat is csak gépek kaphassák meg! Ja és faxba a demokráciával is. Az összes embert le kéne fagyasztani és eltenni akkora, amikor a gépek majd kitalálják a zigazi intelagilincát!

    T-800 rulez!
    XD
  • duke #1
    Helyes, ki kell venni az emberek kezebol a kormanyt. Elkepeszto, hogy eddig is, normalisnak tartottak azt az elmebeteg kaoszt, amit az emberi soforok okoznak.