Berta Sándor

LTE-kapcsolattal előznék meg az autóbaleseteket

Az autók közötti vezeték nélküli kommunikáció megjelenéséig mobilhálózaton át tájékoztatnák a veszélyekről a sofőröket.

A Nokia Networks, a Fraunhofer Társaság és a Smart Mobile Labs olyan megoldást tesztelnek, amely valós időben figyelmeztetheti az autósokat a lehetséges veszélyekre, például a balesetekre. Az új rendszer alapját a Long Term Evolution (LTE) mobil technológia jelenti. A három cég a detroiti ITS World Congress rendezvény keretében mutatta be az általuk kifejlesztett technikát. A megoldás többek között fékezéssel kapcsolatos figyelmeztetéseket küldött a közlekedésben résztvevő gépkocsiknak.

Dirk Lindemeier, a Nokia Networks illetékese közölte, hogy az LTE ésszerű kiegészítést jelenthet más technológiákhoz és segíthet abban, hogy az autó és a többi tereptárgy közötti kommunikáció gyorsabban megjelenhessen a piacon. A Nokia Networks munkatársai egy olyan szerveregységet alkottak meg, amit beépítettek egy szabvány LTE-állomásba. Ez a szerver továbbítja a biztonsággal kapcsolatos jelzéseket mindazoknak a járműveknek, amelyek a hatótávolságán belül vannak. Az adatátviteli ráta 20-50 ezredmásodperc.


A technika előnye, hogy beépíthető nemcsak a hagyományos gépkocsikba, hanem akár a jövőben forgalomba helyezett robotjárművekbe is. A valós idejű jelzések segíthetnek nem csupán biztonságosabbá, hanem gyorsabbá tenni a közúti közlekedést. A különböző eszközök integrációjáért felelős Smart Mobile Labs kifejlesztett egy tesztalkalmazást is, ami képes táblagépen megmutatni a továbbított információkat. Ezek lehetnek szimulátoradatok, de akár a mozgó autók valós időben küldött információi, amelyek a haladási irányra, a sebességre és a fékezésre vonatkoznak.

Magyarországon is készül az eCall nevű automatikus közúti segélyhívó rendszer, amely közúti baleset esetén automatikusan riasztja a mentőket a helyszín GPS koordinátáinak megadásával. 2015. októberétől az Európai Parlament döntése értelmében az új autók esetében kötelezővé válik az eCall beépítése. Emellett júniusban bemutatták a VEMOCO intelligens szolgáltatást, mely szintén képes baleset esetén automatikusan hívni a mentőt és ehhez mellékeli a pontos GPS koordinátákat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Az otlet ha jol ertem egy cella alapu szerver, ami kepes kezelni a lokalis broadcast-eket barmelyik feltol. Az autok meg egyszeruen megadjak a helyuk es a mozgasi iranyuk, amibol minden intelligens jarmu tudja hol van a tobbi. (ideertve az adoval felszerelt, de ember vezette jarmuveket is, sot akar egy biciklis is azonosithatja igy magat a nalla levo telefonnal)

    Ez hasznalhato lenne cella alapu multicast-re is, ami pl. a tv musor stream-eles savszelesseg igenyet csokkentene. (mivel a savszelesseg igeny nem fuggne a cellaban talalhato nezok szamatol, ezert tetszolsegesen skalazhato felfele)