SG.hu

Egy új autós kütyü rengeteg szolgáltatás előtt nyitja meg az utat

Mindent rögzít vezetési stílusunkról egy apró, a kormány alá bedugható eszköz, amivel biztonságot nyerünk és pénzt is spórolhatunk.

Az A38 hajón mutatkozott be a VEMOCO intelligens autó-szolgáltatás, mely a Posta Biztosító, a Magyar Autóklub és a Netrisk partneri támogatása mellett jött létre. Ezen kitalált betűszó mögött egy komplex szolgáltatás áll, melynek lelke egy speciális szenzorokkal, SIM kártyával és GPS funkciókkal ellátott eszköz. Ezt az autónkban lévő ODB-II portra kell csatlakoztatni, mely általában a kormány alatt található. Szinte minden 2001 után gyártott autóban megtalálható. Ez a 30 ezer forintért megvásárolható termék közérthető formába önti a fedélzeti számítógépből kinyert - eddig csak a szervizek által használt - adatokat, és okostelefonokon, vagy egy online alkalmazásban jeleníti meg azokat. (Előbbi Androidos vagy iOS operációs rendszerű lehet.)


Telepítése után tehát percre készen követhetjük nyomon az autónk műszaki állapotról szóló információk mellett a tényleges üzemanyag-fogyasztást, és az ezeket károsan befolyásoló manővereket is. Egy generált indexben összegzi teljesítményünket 0 és 100 pont között, ez mutatja meg milyen jó sofőrök vagyunk. A vezetési teljesítmény naplózása a takarékosabb haladáson túl olcsóbb biztosítással is jár: a Posta Biztosító kapásból 25 százalékkal olcsóbban nyújt így Cascot, mely kedvezmény optimális haladással 40 %-ra is nőhet, illetve persze akár el is tűnhet. A biztosító elnök- vezérigazgatója, Pandurics Anett elmondta, hogy ezt azért tehetik meg, mert nem átlag-, hanem valós kockázaton alapuló díjakkal kalkulálhatják ki a negyedéves szerződéseket.


Az eszköz persze számos hasznos dolgot tud még, például baleset esetén automatikusan hívni tudja a mentőt, és ehhez mellékeli a pontos GPS koordinátákat is. Havi 2700 forint fizetése ellenében 24 órás ügyfélszolgálat is jár hozzá a Magyar Autóklub révén. "Minden esetben pontosan tudjuk a meghibásodás mibenlétét, tudjuk milyen szerszámot, pótalkatrészt kell az embereinknek magukkal vinniük." - fogalmazta meg az együttműködés előnyeit Lovas Károly, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese. Beállíthatunk riasztást is: ha az autó elhagy egy adott zónát, akkor telefonon értesít minket.


A használatot nem zavarja meg, ha egy családban többen használják az autót, mert a szoftver viselkedés alapján meg tudja állapítani, hogy a feleség vagy a gyerek vezet. Mivel az eszköz által végzett adatkommunikáció az Európai Unió területén roamingmentesen működik, a VEMOCO Európa más országaiban is megjelenhet, és a cég más biztosítók előtt is nyitott az együttműködésre. Jelenleg 10 ezres eladott darabszámmal kalkulálnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Matyko92 #7
    Ezt nem értem, mire céloztál?
  • passatgt #6
    eredeti ötlet:) https://www.automatic.com
  • wwenigma #5
    Aha, meg se probald mert a csomag helyett az ügyvédi levelet kapod 100e-ről, amit talan le tudsz alkudni 50-re.
  • bunny #4
    2300 forintért ebayről veszel ODB olvasót BT csatlakozással rápattintod a telefonodra, letöltöd 1000ft-ért a torque pro-t és örülsz. Cserébe nem árulkodik rólad, igaz nem is hívja fel a segélyszolgálatot.
  • AgentKis #3
    Mér a kaszkóból van kedvezmény? Mert az csak minden ötödik kocsin van? XD
    Én ezt úgy tolnám (meg szerintem még jópáran), hogy amikor anya vezet az eszköz be van dugva, amikor én akkor meg nincs... XD
    De nem irígylem a kicsit is szemétkedős cégek sofőrjeit!
    - Pistikém egy ötössel kevesebb megy zsebbe ebben a hónapban, mert volt vagy 20 felesleges kigyorsításod, meg egyébként is 30nál tedd hármasba, hányszor megmondtam már! Szokjál már le ezekről, nem lopom én a gázolajat...
  • NEXUS6 #2
    Így költözik aztán be BB mindenki kocsijàba;)

    Van egy eszköz, ami mondjuk állandóan tàjékoztat az OBD adatokról? OK
    Van egy eszköz, ami állandó kapcsolatban van egy központtal és szerviz, baleseti, lopàs esti segítséget ad. OK
    Van egy eszköz amelyik elemzi a vezetési szokásainkat, összevetve a valós pozíció alapján, hogy hol járunk. A stílus után beazonosít és tanácsokat ad? OK
    Aztán mindezeket az infokat összekapcsolja elemzi és a biztosìtó rendelkezésére adja? Hogy miiii?
    Estleg a biztosító fel is nyom, ha behajtok egy egyirányú utcába,vagy 50 helyett 60-nal megyek? Ha belém jön valaki, akkor estleg nem fizet, mert azt mondja,hogy maga egy vadbarom, izé az àtlagnál dinamikusabban vezet, pazarolja bolygónk erőforrásait?;)
  • endrev #1
    Legalább a videón helyesen írnának.... "Üzemanyag- és szervizköltségek csökkentése" Butuljunk még, sokat, sokat, sokat!