Balázs Richárd

Az ittas vezetők is bemérhetők lesznek lézerrel

A végzetes autóbalesetek száma jelentősen csökkenhetne, ha sikerülne idejében kiszűrni az alkohol hatása alatt volánhoz ülőket. Jelenleg ez csak úgy oldható meg, ha a rendőr megállítja az autóst és a megfelelő műszerrel megméri a lehelet alkoholtartalmát.

Egy lengyel találmány azonban egy ennél jóval hatékonyabb módszert vetít előre, amihez nem kell más, mint egy viszonylag egyszerű lézeres eszköz, ami képes az alkoholgőz szintek mérésére a mozgó járműben. A varsói Katonai Műszaki Egyetem kutatócsoportja Jaroslaw Mlynczak vezetésével a Journal of Applied Remote Sensing szaklapban publikálta munkáját.

Mlynczak elképzelése szerint az eszközt az út szélén helyeznék el, így minden elhaladó autót meg tud vizsgálni. "Ha alkoholgőzt észlel egy autóban, a gépjármű fotóját, amin látható a rendszáma, elküldi a rendőröknek, akik néhány száz méterrel távolabb várakoznak" - magyarázta. "Ezután a rendőr megállítja a gyanús autóvezetőt és ellenőrzi a hagyományos műszerekkel. Az is elképzelhető, hogy a sofőr józan és utasai ittasak, ennek ellenére egészen biztosan csökkenti a rendőrök által megállítandó autók számát és növeli az ittas vezetők kiszűrésének hatékonyságát"

A képünkön látható eszköz egy 3,39 um hullámhosszú és 2 mW energiájú lézersugarat használ. A lézert az út szélén helyezik el és egy, az út másik oldalán elhelyezett tükörre irányítják. Egy másik lézersugarat - 0,6 um hullámhosszal - vezérsugárként (pilot) egy dikroikus tükörrel egy vonalba állítjuk az ellenőrzősugárral (monitoring). Az autóról visszaverődő ellenőrzősugarat egy szférikus tükörrel a 2. detektorra fókuszáljuk. A detektorokról visszakapott jeleket egy speciálisan kifejlesztett elektronikus rendszer elemzi. "Mivel az ellenőrzősugár kétszer is áthalad az autón, fokozott a sugár alkoholgőz általi elnyelődése" - magyarázta Mlynczak. "Ezen felül a sugár az autó üvegfelületei általi eltolódását is kiküszöböltük. Más részről ez a megoldás az autó ablakainak fokozott ellenőrzősugár elnyeléséhez vezet, ezt magas érzékenységű detektorokkal ellensúlyoztuk"


Egy valós helyzetben az alkoholgőz az emberi tüdőből áramlik ki, a kísérletben azonban a forrást szimulálták. A szimulációhoz egy megfelelő koncentrációjú vizes alkohololdatot párologtattak megfelelő hőmérsékleten. Mlynczak szerint a kísérlet eredményei bizonyították az eszköz hatékony működését. Elmondása szerint rendszerük a vérében legalább 0,1 százaléknyi alkoholkoncentrációval rendelkező ember leheletéből származó alkoholgőz jelenlétét tudja kimutatni az autóban.

Mlynczak elismerte, hogy a rendszer kicselezhető, például az ablak lehúzásával. "Mindazonáltal az ilyen helyzeteket könnyedén felismeri a rendszer, ami ezt az információt elküldi a rendőröknek, jelezve, hogy az autót meg kell vizsgálni" - mondta. "A légkondicionáló, vagy a ventilátorok bekapcsolásával is torzíthatók a mérések eredményei, ez azonban a mozgó levegő sebességétől függ, ami általában nagyon alacsony, ezáltal hatása a mérésekre elenyésző"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sempronius18 #13
  Te sem ezek szerint.
 • syn7h37ic #12
  Te meg nem érted az iróniát.
 • sempronius18 #11
  Nagyon okos vagy.
 • AgentKis #10
  Ez a probléma IS megoldódik, majd a googlis kocsikkal. Ahogyan a súlyadó, a biztosítás és az átírási illeték is...
  Neten odahívod, beleülsz, elvisz, fizetsz (már út közben is) és ennyi. Ennél jobbat kívánni sem lehetne. Akinek fussa az vesz sajátot és fizeti rá a sok fenti szemetet, de nem vezeti, csak megmondja/beállítja, hova akar eljutni...
  Aki vezetni akar annak maradnak majd a pályák, a saját udvar, kisebb pénzűeknek a szimulátor. ;-) Ezt hozza a 21ik század!
 • AgentKis #9
  És ha én 4 részeget viszek?
 • Szefmester #8
  Na lássuk jól értelmezem e.

  Ha szájvíz használata után nem sokkal (pár perc), egy frissiben ablakmosott szélvédő mögött, alkoholos törlőkendővel áttörölgetett műszerfalnál vezetett járműt pikk-pakk ki fognak inteni ittas vezetés valószínűsége miatt, így feltartva a higiéniára adó sofőrt?

  Nice!
 • Amergin #7
  És ha egy piás társaságot visz egy taxis, akkor megbasszák a taxist, he?
  Honnan tudja a lézer, hogy az utas büfögi tele az autót szesszel vagy a sofőr?
  Brit tudósok, ja.
 • syn7h37ic #6
  Úgy látom a sörszállítók sz@rul járnak...XD
 • csulok0000 #5
  Szövegértés 1-es.

  Nem arra találták ki hogy akire nem jelez azt ne állítsák meg. Csupán jelez hogy kik lehetnek gyanúsok. Ha valaki kacsázni fog az úton azt így is úgy is megállítják.

  Egyébként ha csak 1 ember életét is meg tudják vele menteni, akkor már van értelme.
 • Ender Wiggin #4
  ez úgy baromság, ahogy van. zéró tolerancia van, viszont fél sör kipárolgásait nem tudja mérni. folyamatosan szellőző autóban még többet sem (az oldalsó ablakok nyitva, mondjuk). így aztán akkor a előfordulhat, hogy a kacsázó autót majd nem állítáják meg, mert nem mutat semmit a lézer, az egyenesen haladót, amiben egy józan sofőr meg 4 részeg állat ül igen. gratulálok. ez van olyan, mint a "brit tudósok".