SG.hu

Eredményes a netes kátyúvadászat

Országszerte eddig több mint 200 kátyút és súlyosan hibás útszakaszt térképeztek fel az autósok egy internetes kátyúfigyelő rendszer használatával.

A Kátyúvadász.hu oldalra Budapestről töltötték fel a legtöbb kátyút a kátyúvadászok, és a fővárosban a közútkezelők már javítottak is jelzett úthibát. Az oldalon közzétett adatok szerint a legrosszabb útszakasz a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Onga, és a Nógrád megyei Héhalom közelében volt található. A Kátyúvadász elnevezésű, webes és okostelefonos alkalmazás segítségével az autósok feltölthetik az őket leginkább zavaró kátyúk fotóit egy, a kátyú GPS koordinátáit is mutató térképre. Az úthiba súlyosságának függvényében a feltöltött kátyút egy ötös skálán - minimális úthibától egészen a nagyon súlyos úthibáig - osztályozhatja a képet feltöltő autós. A kátyúvadászok folyamatosan nyomon követhetik a kátyúk állapotának változását is.

Hogy a képek alapján látható legyen a kátyúk méretaránya, a fotózáshoz kátyúmérő háromszögeket vehetnek fel az autósok országszerte 40 Kátyúvadász Ponton. A kátyúfigyelő egyrészről figyelmezteti az autósokat, mely utakon kell jobban odafigyelniük a vezetésnél, másrészt segíti az útkarbantartók munkáját, megmutatva számukra, az autósok szerint hol van rájuk a legnagyobb szükség. A kezdeményezéshez eddig több mint 200 kátyúvadász csatlakozott, ők összesen 214 úthibát fotóztak le az ország szinte minden megyéjéből. Az oldalra feltöltött adatok tanúsága szerint az autósoknak a fővárosban kell a legjobban figyelniük a kátyúkra.

Az országszerte lefotózott kátyúk közel felét súlyos vagy nagyon súlyos úthibának (ötös skálán 4-es vagy 5-ös osztályzat) minősítették a kátyúvadászok. Az eddig feltöltött fotók alapján Borsod-Abaúj Zemplén megye a kátyúkkal leginkább terhelt terület. A legrosszabb útszakasz is ebben a megyében (Onga), és a Nógrád megyei Héhalom közelében található, de a Békés megyei Gyuláról és a Pest megyei Aszódról feltöltött fotók is bekerülhettek az öt legnagyobb kátyú közé. A szélsőséges időjárás miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kezelt 30 ezer kilométeres közúthálózaton az előző évekhez képest jóval több burkolathiba keletkezett. 2013-ra összesen csaknem 95 000 tonna aszfalt felhasználását tervezi a társaság a kátyúzási munkák elvégzéséhez, ez 700 millió forinttal több anyagi ráfordítást jelent a tavalyihoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!