Berta Sándor

Ingyenes WLAN-hálózat lesz Münchenben

A müncheni városi tanács úgy döntött, hogy tesztelési célból már az idei Oktoberfestig részben kiépítik a vezeték nélküli hálózatot, amit bárki ingyen használhat majd.

A projekt a Zöldek/Rózsaszín Lista közös helyi frakciójának kezdeményezésére valósul meg. A rendszert két éven át fogják tesztelni. Az első hotspotot a város központjában lévő Marienplatz területén szerelik fel. Az Oktoberfestig további hotspot-helyszínek lehetnek a Karlsplatz, az Odeonsplatz, az Isartor és a Sandlinger Tor környékén. A program a berlini Public Wifi mintájára épül majd fel. A német fővárosban a turistáknak lehetőségük van arra, hogy az okostelefonjaik, a táblagépeik és a notebookjaik segítségével naponta 30 percen át ingyen szörfölhessenek a világhálón. A 30 perc letelte után már nincs lehetőség újabb csatlakozásra. Berlinben jelenleg több mint 60 csatlakozási pontot építettek ki és a következő hónapokban körülbelül 40 további hotspotot szerelnek fel.

"Ideje, hogy München kövesse a példát, hogy ne maradjon le Berlin mögött és megőrizze a csúcstechnikájú központként szerzett hírnevét" - jelentette ki Florian Roth, a Zöldek müncheni frakcióvezetője. A politikus hozzátette: a szabad és nyilvános internethozzáférés fontos versenyelőnyt jelenthet más településekkel szemben, különösen amiatt, mert München a turizmusból él.


Az előterjesztést számos más helyi pártszervezet és vezető is támogatta. Stefan Hauf városi szóvivő közölte, hogy a projekt széleskörű támogatással rendelkezik. Münchenben csak az internetezhet majd szabadon a WLAN-hálózaton aki elfogadja a felhasználási feltételeket. Ezért cserébe egy órán át lehet majd böngészni ingyen. Ráadásul - Berlinnel ellentétben - arra is lehetőség lesz, hogy valaki többször is bejelentkezzen, így akár reggel, délben és este is elolvashatók a hírek, foglalhatók jegyek, igénybe vehetők az online szolgáltatások. Regisztrációra nem lesz szükség.

Maurice Böhler, a berlini WLAN-hálózatot működtető Kabel Deutschland szóvivője elmondta, hogy eddig pozitívak a tapasztalataik és a program rendkívül sikeres. Egyetlen félév alatt 250 000 hozzáférést regisztráltak és egyetlen esetben sem éltek vissza a felhasználók a lehetőséggel. Ez utóbbinak köszönhető, hogy a német fővárosban a jövőben sem kötik regisztrációhoz a Public Wifi használatát. A cél az, hogy minél többen hozzáférhessenek a vezeték nélküli hálózathoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • The Seer #4
    Van pár helyen de elég szemét és kis hatótávú mind.
  • Cat #3
    A cellában azért át fogod ezt gondolni, ahol azért ülsz mert pedofil videókat töltöttél le. (Nyilván nem te, hanem valaki aki a te netedet használta.)
  • Cefet #2
    Hogy fognak örülni a mobilszolgáltatók ennek...
    Én is nyitva hagytam a wifimet. Ha mindenki így tenne, akkor sokkal kisebb lenne a kereslet a mobil netre.
  • W3ndyX #1
    Például Pécsen azthiszem 2009 óta van egyre több helyen ingyenes. És ráadásul nincs is időhöz kötve.