Gyurkity Péter

Jövőre jönnek az Ubuntu okostelefonok

A jelek szerint mégsem kell lemondanunk az Ubuntu alá megjelenő okostelefonokról, hiszen egyszerre négy gyártó is érdeklődik a szoftver iránt - a készülékek jövőre jelenhetnek meg.

Az Ubuntu saját mobil operációs rendszerének elkészültekor számoltunk be arról, hogy saját okostelefonok egyelőre nem jelennek meg a piacon, tekintettel arra, hogy a cég közösségi kezdeményezése végül kudarcba fulladt, a piacon jelenlévő gyártók érdeklődése pedig nem érte el a kellő szintet. Most változni látszik a kép. A Canonical alapítója ugyanis egy interjúban elárulta, hogy már alá is írták az első ilyen értelmű szerződést, vagyis az Ubuntu alá megjelenő első okostelefonok jövőre mindenképpen befutnak majd. Arról nem beszélt, hogy melyik gyártó vállalta a készülékek elkészítését és megjelentetését, ám kiemelte, hogy jövőre egyszerre négy, a háztartásokban nagyon is jól ismert név mutatja majd be saját megoldásait, így a kínálattal nem lesz gond. Kérdés, hogy pontosan milyen jellemzőkkel látják majd el ezen fejlesztéseket, bár az interjúban csúcskategóriás változatok megjelenését vetítették előre.

Az Ubuntu nyilván - legalábbis az első körben biztosan - nem a nagyok ellen indul majd harcba, az Androidnak és az iOS-nek nem lesz félnivalója az új jövevény érkezése kapcsán. Nekik a kisebb szereplőkkel kell majd megbirkózniuk, úgy mint Firefox OS, Tizen, illetve Windows Phone. Céljuk azonban nem egy saját aprócska szeglet kihasítása a szegmensből, ők a volumenre szeretnék helyezni a hangsúlyt, amit olyan megoldásokkal vélnek elérhetőnek, amelyek a mindennapokban felmerülő felhasználói igényeket fedik le megfelelő módon.

Az Ubuntu Touch egy nyílt rendszer, a külső fejlesztők bevonása tehát nem lesz nehéz, és bár az Androiddal való kompatibilitás nincs jelen, állításuk szerint nagyon könnyű lesz mindkét platform lefedése, a közöttük való átjárás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #2
    Arról egyelőre sajna nincs info, de én nagyon örülnék neki ha elindulna ez a dokkolós divathullám. Legalább 120 giga hely, egy közös szinkronban lévő OS, iszonyat kényelmes dolog. Mellé 1 vezeték nélküli bill+egér, és akkor az össz kábel a táp meg a monitor a dokkolóból. El tudnám viselni :)
  • esemve #1
    Ez az amelyik dokkolóval "desktop módban" is használható, vagy egy másik verzió?