Napi Online

Nem bírta a versenyt a Google a kínai riválisával

Nehezen boldogul belföldi versenytársaival szemben az amerikai Google Kínában - a zenei honlapja után immár a vásárlóknak szóló keresőoldalát is bezárni kényszerült.

A vállalat a blogján jelentette be a lépést, indoklása szerint azért, mert a szolgáltatás nem érte el azt a hatást, amelyet a vállalat elvárt tőle. A kifejezetten a vásárlóknak tervezett oldalon a Google az internetes áruházak kínálatára való rákeresést tette lehetővé, ám az online vásárlás töretlenül növekvő irányzata ellenére sem tudott versenytársaival, így például az Alibaba-csoporthoz tartozó keresőoldallal megküzdeni.

A Google virágzó piacot kénytelen elhagyni: az első félévben minden rekordot megdöntve és várakozást felülmúlva 512 milliárd jüanra (18 ezer milliárd forint) nőtt az elektronikus csatornákon lebonyolított kereskedelmi tranzakciók értéke, ami csaknem 47 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest. A Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég egy tavaszi tanulmánya szerint a kínai elektronikus kereskedelmi tranzakciók értéke 2015-re elérheti a kétezer milliárd jüant (70 ezer milliárd forint), ezzel a kelet-ázsiai ország világelsővé válhat az internetes eladások piacán.

A Google-nak nem ez az első pofonja a kínai piacon. Legutóbb novemberben a zenehallgatásra és -letöltésre kifejlesztett oldalát volt kénytelen bezárni. Ezt követően - a Kínai Kommunista Párt XVIII. pártkongresszusa kapcsán - hetekig e-mail szolgáltatása is akadozott, illetve vált elérhetetlenné az országban. Keresőszolgáltatása szintén évről évre veszít versenyképességéből: szeptember végén már a 6 százalékos piaci részesedést sem érte el.

A Google a jövőben az internetes fogyasztók helyett a vállalatoknak szánt hirdetési szolgáltatásokra fókuszál majd - közölte a vállalat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #5
    hamarosan magyarországra jön az amazon, és az ebay is komolyabban -> ennyit a vateráról-teszveszről és társairól, +1 pénzelszívó csatorna az amcsiknak.
  • zola2000 #4
    Úgy értem, európában amerikának sikerült mindenhova beszivárognia, mindent tönkretennie, a kínai-koreai-japán térségben nem tud ilyeneket.

    apropó filmipar:
    http://boxofficemojo.com/intl/japan/yearly/
    http://boxofficemojo.com/intl/china/yearly/
    http://boxofficemojo.com/intl/korea/yearly/

    aztán nézd meg európát, IT szektorban is csak az Opera böngésző az egyetlen európai cég, a nokia is tönkrement -> az ázsiaiak jól csinálják.
  • Narxis #3
    Nem kéne összemosni a filmipart a kínai helyzettel, az iwiwet meg főleg nem. :D Teljesen más okok miatt lett mindegyik olyan amilyen.
  • zola2000 #2
    Egyébként az amcsiknak is új helyzet lehet ez, elkezdték annó nyomatni a hollywoodi filmeket, összeomlott az európai filmipar, magyarosították a facebookot, eltűnt az iwiw stb, keleten ilyeneket nem tudnak csinálni.
  • zola2000 #1
    Már csak a keleti szolgáltatóknak kellene kilépniük a globális piacra, jó lenne google helyett baiduval keresni, facebook helyett a mixire lépni fel...