HENT hírlevél

Milliós kártérítést kapott a Microsoft Kínában

Microsoft szoftverek illegális terjesztése miatt 5,7 millió dolláros kártérítés megfizetésében állapodott meg az amerikai szoftvercég egy kínai terjesztővel. A Microsoftnak nem ez az első jelentős eredménye Kínában.

A kínai Ruichuang Network Technology digitális és fizikai hordozókon is terjesztett engedély nélkül Microsoft programokat. Ügyfeleinek összesen 1,3 millió darab programot tartalmazó lemezt adott el illegálisan, az általa közzétett letöltési lehetőségekre pedig 32 millió kattintás érkezett és 11 millió letöltés valósult meg. A Microsoft eredetileg 100 millió jüan kártérítést követelt, ám a bírósági mediáció eredményeként a felek 36 millió jüan (USD 5,7 millió) összegű kártérítés megfizetésében állapodtak meg.

A The Register portál beszámolója szerint az amerikai szoftvercégnek nem ez volt az első jelentős győzelme Kínában. 2009-ben a shenzeni bíróság tizenegy személyt ítélt hat és fél évig terjedő börtönbüntetésre 2 milliárd dollár összegű kalózszoftver értékesítése okán. Egy évvel később a sanghaji bíróság ítélt meg 2,17 millió jüan kártérítést a Microsoftnak, miután egy helyi biztosítóról kiderült, illegális programokat használ. Idén nyáron pedig kilenc kiskereskedő ellen kezdeményezett eljárást a cég, akik a gyanú szerint kalóz Microsoft programokkal előzetesen telepített számítógépeket értékesítettek.

Nem csak a Microsoft, de a kínai hatóságok is fokozzák kalózkodás elleni erőfeszítéseiket, amire szükség is van, hiszen a BSA éves becslése 77 százalékra teszi a kalózprogramok arányát a helyi számítógépeken. A kalózkodás visszaszorítása érdekében a kormány mintegy 160 millió dollárt költ arra, hogy a kormányzati szinteken használt illegális programokat legálisakra cserélje. A hatóságok elszántságát bizonyítja az is, hogy a Microsofttal történő megállapodást követően büntetőjogi eljárás is indul a Ruichuang vezetői ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!