Berta Sándor

Nehéz helyzetben a Sharp, a Qualcomm segíthet

Az Amerikai Egyesült Államokból kap segítséget a rendkívüli mértékben eladósodott japán elektronikai konszern. A Qualcomm dobhat mentőövet, méghozzá részvényvásárlás és technológiai együttműködés formájában.

A Qualcomm és a Sharp a közeljövőben közösen fejleszthetik ki a jövő képernyő-technológiáját. Az egyesült államokbeli cég segítsége nem is jöhetne jobbkor. A Qualcomm összesen 9,9 milliárd jent juttat a Sharp kasszájába, ezért cserébe pedig 5 százalékos tulajdonrészt szerez a társaságban. Ezt egészíti ki a kooperáció, amelynek célja, hogy a Sharp és a Qualcomm leányvállalatának számító Pixtronix a következő generációs kijelzőket fejlesszenek ki. A Sharp emellett az Intelt és a Dellt is szeretné megnyerni partnernek.


Balra egy 32 collos Full HD TFT LCD, jobbra egy ugyanekkora 3840 x 2160 pixeles IGZO TFT-alapú LCD panel

A japán óriás nehéz gazdasági helyzetéből a kiutat az úgynevezett IGZO-technológia jelentheti, amely révén az LCD-panelekben lévő filmet indium, gallium, cink, illetve oxigén keverékéből készítik, ez fényesebb képet, nagyobb pixelsűrűséget (ezáltal nagyobb felbontást), valamint gyengébb háttérvilágítást eredményez, vagyis csökken a kijelző fogyasztása. Egyúttal ezzel párhuzamosan javul a képminőség és vékonyabb panelek állíthatók elő. Az amerikai gyártótól érkező pénzt kifejezetten az új képernyők kifejlesztésére és készítésére fordítják majd. A Sharp október közepén tette elérhetővé okostelefonon is az IGZO-kijelzőt.

Sokáig úgy tűnt, a Foxconn lehet a társaság megmentője. A tajvani gyártó akár tíz százaléknál nagyobb tulajdonrészt is szerezhetne az óriáscégben, ehhez azonban a két félnek mielőbb meg kellene állapodnia. Kérdéses viszont, hogy a Sharp ezután mennyire fogja forszírozni a tárgyalásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    És az európai márkákat? Hát még a magyar márkákat (Ikarusz, Orion, Ganz, Csepel, Makói, hagyma, Győri keksz, Gyulai kolbász, Szegedi paprika)? o_O
  • cloud.strife #1
    Nagyon sajnálom a japán márkákat. Nem ezt érdemlik.

    Korea meg monnyon le..... :/