Berta Sándor

Változások az Apple beszállítói rendszerében

A Foxconn szeretne új partnereket találni és eltávolodna a kaliforniai konszerntől. Emellett úgy tűnik, hogy a jövőben a Samsung helyett az LG szállíthatja az Apple termékeinek kijelzőit.

A Foxconn Electronics (Hon Hai Precision Industry) a jövőben nem főként az Apple megrendeléseire szeretne összpontosítani. Jelenleg az amerikai társaság megrendelései teszik ki a Foxconn bevételének több mint 40 százalékát, a tajvani gyártó éppen ezért új bevételi források után akar nézni. Ez azonban közel sem lesz egyszerű. A Foxconn partnerei között van az Apple mellett az Amazon, a Dell, a Nintendo, a Hewlett-Packard, a Samsung, az IBM, a Lenovo, a Motorola, a Nokia, a Sony és a Toshiba is. A legnagyobb kínai exportcég több mint 1,1 millió embert foglalkoztat az ázsiai államban és a világszerte eladott szórakoztató elektronikai eszközök 40 százalékát az ő üzemeiben szerelik össze. Eddig a Foxconn volt az Apple egyik legfontosabb partnere, azonban ez 2011 nyarától megváltozott.

Ismertté vált az is, hogy a Samsung helyett az LG Display szállíthatja a kaliforniai társaság termékeinek kijelzőit. Néhány nappal ezelőtt felbukkant már az a hír, hogy a Samsung Display nem szállít több LCD-panelt az Apple készülékeihez és a két fél beszünteti az együttműködését, de ezt a Samsung egyik szóvivője akkor még cáfolta. Most viszont úgy tűnik, hogy a hír mégis igaznak bizonyulhat. Az LG Display kijelzői kerülhettek a nemrég bemutatott iPad 4-be, az iPad Minibe, a 13 hüvelykes Macbook Próba és a 21,5, illetve 27 hüvelykes iMac modellek egy részébe. Az iPad Minik egy részébe az AU Optronics képernyőit építették be. Az LG Display jelenleg az Amazon, a Dell, a Google, a Hewlett-Packard, az LG, a Sony és számos más táblagép-gyártó beszállítója.

Az Apple már tavaly augusztusban jelezte hogy 1,3 milliárd dollárral támogatja a Sharp LCD-gyárának építését. A vállalat szeptemberben csökkentette a Samsungtól származó memóriachip-megrendeléseit, majd eldőlt, hogy új chipgyártó partnert keres magának: a Samsungot a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) válthatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levente68 #53
    PC a mániám, gépem most: Samu 830 SSD, AMD Phenom II X6 1075T, 16GB RAM, AMD 6970 VGA, LG 27" moncsi, 1250 VA / 660 W szünetmentes, WD 1TB, WD Black 640, WD green 750 HDD-k, Logitech G5 egér, Belkin n52te játékvezérlő, Genius 5.1 hang, Logitech G35 7.1 füles. ez így van most jó ideje, mert felesleges fejlesztenem, állíts ki egy hasonló kaliberű Mac-et és add ide kp.-ban a különbözetet.

    De a másik gépemmel is eljátszhatjuk ezt, az csak letöltésre, netezgetésre, a hálózaton való megosztásra van, abban nincs SSD, bár van szabadon egy szintén Sata3-mas, de nem fogom beletenni, eladom. Nézd meg, mennyi ideig raktak Apple gépeibe SCSI vinyókat minden szervizes mulattatására és nézd meg, milyen áron van egy SSD egy Apple notiban, ha már végre van az arányárban mért cuccban.

    Nekem a notiban 180GB SSD van, az csak i5, megnézném, mennyiért kapnék hasonlót tőlük... Az is igaz, az enyém Sony és ők se félnek vastag cerkával árazni...

    De ez már nem idevágó, csak elkanyarodtam, bocs.


    Kérdés: mindenki, minimális kivételtől eltekintve (meg is kapja a magáét a hozzászólásokban), fejet hajt a Note II előtt, te tényleg nem látsz innovatív dolgokat benne? Többet látsz az iPhone5-ben? A Google egyre nagyobb tetszést és elismerést aratva fejleszti az Android-ot, egyre többen ismerik el, hogy a maradék lemaradásait nagy léptékben emészti fel, ezt se ismered el? Szerintem hiba lenne. Én elismerem, amiben fejlődik Apple, lejjebb meg is írtam, de azért sokan többet vártak...
    Igen, lenyűgöző a két magból kihozott erő és a GPU is. Az árát meg is kérik, közben a felhasználó alig vehet észre valamit... Hidd el,számít ez. Vagy ess a hibájukba te is és majd csodálkozz...
  • levente68 #52
    Ja, lemaradt, tudom és elején is értettem, hogy Apple NEM egyenlő az iOS-szel.
    No és? Az asztali részére ugyanezek állna egyrészt, másrészt nem arról van itt most szó, még a cikk sem azt a részét taglalja.

    Jó az OSX, amiben jó. Amiben meg más jó, abban más jó. Magasról teszek a statisztikákra, avval én még sosem jöttem és nem is fogok, de a számok tükrében van jobb oprendszer és bár valamikor sok tekintetben valóban felülmúlt másokat az Apple rendszere, egyrészt az régen volt és akkor sem annyira, ahogyan híresztelték. Anno én találkoztam olyannal, aki DTP-t dolgozott Mac-en és volt annyi becsülete, hogy bár otthonra is vett egyet, elmondta, nem annyira nagy szám az, volt vele baja elég. Én is foglalkoztam DTP-vel PC-n, simán megoldható minden vele töredék áron, nem kell ezt úgy felfújni. Az árcédulát se kellene...
    Brutális PC-t raksz össze egy Mac árából ugyanazokból az alkatrészekből akár és ne gyere azzal se, hogy az lego PC, mert ez kamu. Jó egy brand gép, tény, de amennyivel többe kerül, az sokszor túlzás, a Mac ára meg egyenesen rablás, akkor is, ha van jó tulajdonsága bőven.
  • levente68 #51
    Én nem fogok itt korrupcióról vitázni, mikor az egész világ mocskos és korrupt, amitől én hányok, az utolsó kisembertől a legnagyobb titulusú világi emberekig.
    Nyilván nem egy dalai lámára gondolok, ugye...
    Amerika földje a legmocskosabb e szempontból, aki ezt nem tudja, vagy vitatja, azt csak sajnálni tudom.

    A multitouch kijelzőt akarták szabadalmaztatni, ezért is jelentek meg alternatív megoldások rá anno WinMo-n. Ha végül nem úgy lett, az nem az Apple-ön múlt, ugye ezen nem nyitunk vitát?

    Mert olyanoktól nyúlt, akik akár már nem is léteznek, vagy nem olyan szánalmasak e téren, mint Apple. Nézz utána, hány olyan megoldás van, ami nem eredeti Apple, sokat találsz, ráadásul most volt az órás fiaskó, talán tudsz róla. De ugyanilyen a térképszolgáltatás, de az egész mobilpiacra lépése, kár ezt fényezni.

    Ha a Note-ban nem találsz innovációt, baj van, ha a Note II-ben sem, akkor katasztrófa... Ne azokat nézd, ami már valóban létezett előtte talán, keresd az újat, meg lehet találni, akkor is, ha nem fogják rá, hogy "We reinvented"....

    Tehát, mindenki nyúl, lop, átemel, másol és mindenki tesz is hozzá, ezt anno Sj be is vallotta, csak aztán megfeledkezett róla, honnan jött, merre járt, mit ugatott régen. Követőjeként teheted ezt te is, attól nem változik az igazság.

    Tudod, nem értem az innováció terén miért számít a korrupció, de ha te el tudod képzelni, hogy az Apple nem korrupt, akkor is gond van.
    Tény, tudom, lebuktak Samsung-os vezetők ezen-azon, de ez emberekről szóló történet. megteheted, hogy egyéb érv híján ezt ragozod, de nem tűnik korrekt dolognak. Google is korrupt? Vagy ők sem? Számít ez? Hidd el, megvan a maga vajmennyisége minden cégnek a füle mögött!
    De amíg most már nem kevés céget és embert haragított magára a pereivel Apple, addig kár mosdatni, egyrészt nem igényli, másrészt a saját hitelességedet ásod alá vele. Nem véletlen, hogy ezen perek nyomán jutottak talán elegen végre odáig, hogy a korcs szabadalmi rendszert át kéne formálni...
    Aztán, némelyik per folyamán igencsak korrupciógyanús ítéletek születtek néha igen gyorsan. Ráléphetsz a szemedre és mondhatod, hogy te ezt nem látod...
  • levente68 #50
    egyetértünk, én csak arra hívtam fel a figyelmet, néha veletek is elszáll a ló.
  • Papichulo #49
    Az SEC-nel nehez korruptabb ceget talalni az iparagban az egesz vilagon.
    Kapacitiv kijelzot nem akarta szabadalmaztatni az Apple.
    SEC ugyanugy Kinaban gyartat, gyakran ugyanazokban az uzemekben.
    Apple ellen meg nem nyertek pert "otletlopasert", Samsung ellen mar igen.
    Pelda Apple korrupciora?
    Noteban mi volt innovativ? Ugyanugy kesz hardware-elemek "osszelegozasa"
    Es utolsokent ket megjegyzes
    1. Apple!=iOS
    2. A software is technologia, melyben vilagszinten nagyon jo az Apple, lasd OSX
  • narumon #48
    Egyébként az első iphone-okban szereplő kijelző is valóban "saját fejlesztés" volt. Nem a kapacitív hanem a működési elve. Ennek utána is tudsz szerintem olvasni. Sok olyan dolog van, amit ha az apple csinál az valamiért mások szerint semmi - mint látod is - ha más cég csinálja akkor valódi innováció. Ezt a gondolkodást nem nagyon értem.
  • narumon #47
    Levente az egész írásoddal egyetértek, de utoljára; Vol Jin a te szavaiddal élve nem látta az apple innovatív voltát, kizárólag a Samsung fejleszt, innovál, az apple szerinte csak lop. Ez ellen beszéltünk - szerintem jogosan.
  • levente68 #46
    Kiabálhatsz, hogy nem figyelek, de így kezdtem:

    "Ez a vita évek óta megy és amiket írtam, többször is terítéken voltak.
    Én emlékszem rá, elnézést."

    Értem, amiket mondasz. Az a kérdés, az érthető-e, amit én mondok.

    Nem mondtam olyat, hogy bárkivel teljesen egyetértenék, azt mondtam el, hol a hiba abban, ahogyan nekiálltok vitázni.

    Mára igaz, hogy az Apple saját CPU tervezőcéget vett, vásárolt fel, sőt a kezdeti iPhone-okat is meg kellett tervezni, mert attól, hogy bedobod a kosárba az alkatrészeket, attól nem áll össze késztermékké, de amit mondtunk sokszor és ti is tudjátok, a történet javarészt nem gyártásból, hanem gyárTATásból állt és áll.
    Mások által kitalált dolgok ötvözéséből, majd annak erősen sajátként való magasztalásából.
    Soroljam?
    Kapacitív kijelző, multitouch és társai, ezek nem az Apple ötletei, mégis anno ilyeneket is le akartak védeni, sőt talán sikerült is.
    Nagyon sok dologról derült ki azóta, hogy feledés homályába merült cégektől, vagy készülékektől "kölcsönözték" az ötletet, elfelejtve azt megjelölni forrásként. Neki szabad lopni, tőlük nem. No, ez veri ki a biztosítékot.

    Mellette természetesen le a kalappal a valódi fejlesztéseik és saját ötleteik előtt.

    De adjuk meg a tiszteletet a többieknek is! Itt jön a képbe a Samsung, amely cég kiemelkedik erősen a többiek közül egy ideje, ezért az 'evil' megtestesítője most az Apple és a ti szemetekben, pedig semmivel nem korruptabb, szemetebb cég, mint a többi, csak a reklámkampány azokról nem tárt fel dolgokat. Hidd el, nagyon korrupt mind, ahogyan az egész világ. Igen, az Apple is.

    Vissza az innovációhoz, látod-e a Samsung innovatív voltát az elmúlt években? Mert ha nem, no akkor kár vitáznunk...

    Megvettem a Note II-t és lenyűgöznek az innovatív dolgok benne, evvel mindenki egyetért, milyen komoly innovációval jött az iPhone5, amit persze fejlesztettek, de a user abból keveset érez?
  • narumon #45
    "Az egyik az utolsó alkatrészig képes maga előállítani a terméket, és valódi innovációra képes, addig a másik csak mások innovációit képes összerakni egy termékbe."

    Ez volt Vol Jin eredeti (szerintem bullshit) állítása. Ha pedig te ezzel így ahogy van egyet értesz akkor még most hagyjuk abba az egészet mert nincs miről beszélnünk.
  • narumon #44
    "A Samsung, aki szerintetek csak másol - és félreértelmezitek a 100 oldalas mókát is - , igen sokat tesz bele a liszenszelt dolgokon felül a telefonjaiba."

    Mint az összes másik telefongyártó. Pont erről beszéltem. Nem állítottam, hogy nem így van de a Samsung ebből a szempontból nem különlegesebb mint a Sony, Nokia vagy akár az Apple. És sehol nem írtam, hogy csak másol. A srác azt írta, hogy az Apple CSAK összedobál alkatrészeket - ami mint tudjuk nem igaz - a Samsung meg CSAK INNOVÁL ÉS MINDENT maga csinál - ami mint tudjuk nem igaz. Bár nem is értem ezen mit lehetett félre érteni, de remélem így már tiszta.

    "Tény, hogy az iPhone által indított trendet lovagolták meg, ehhez kellett, hogy hasonlítson rá, de ha nem tudtok felsorolni néhány komoly különbséget és plusz hard- és software elemeket is, akkor kár beszélgetnünk."

    Levente! NEM VOLT ILYENRŐL SZÓ! Elő sem került a hasonlít, meg mi a különbség. A srác azt állította, hogy a Samsung telefonban a Samsung mindent maga csinál az apple meg az iphone-ban semmit. Ha szerinted ez nem erős hazugság akkor még most hagyjuk abba a beszélgetést.

    "Ezen túl, a térképszolgáltatásuk nem szolgai másolata a Google szolgáltatásának? Nem, persze, hiszen tök más szerintetek. Itt a baj, ha Apple másol, azt szabad..."

    NEM VOLT ILYENRŐL SZÓ!

    "A Samsung igencsak sikeres lett, perelik orrba-szájba és ne is próbáljátok magatokon kívül másnak is bebeszélni, hogy nem azért perelik."

    MIRŐL BESZÉLSZ? NEM VOLT ILYENRŐL SZÓ!

    AZ ÖSSZES TÖBBIRE IS EZT TUDOM MONDANI! NEM VOLT ILYENRŐL SZÓ!

    Elnézést a kiabálásért de olyanokat hoztál fel amiről szó sem volt itt, tehát ezen kívül nem is reagálok rá, mert nem tartozik ide.