Berta Sándor

Legális volt a Kim Dotcomnál tartott házkutatás

Egy új-zélandi fellebbviteli bíróság ítéletében kimondta, hogy a férfi otthonában tartott razzia törvényes volt. A testület így hatályon kívül helyezte a korábbi döntést.

A Reuters tudósítása szerint az eljárást az amerikai hatóságok kérésére folytatták le. Azt a fellebbviteli bíróság is megállapította, hogy a lefoglalt merevlemezek lemásolása és az amerikai hivataloknak való átadása minden jogi alapot nélkülözött. A mostani eljárásban a fellebbviteli bíróság teljesen figyelmen kívül hagyta azt a szempontot, hogy a Government Communications Security Bureau (GCSB) nevű helyi titkosszolgálat törvénysértő módon kémkedett a férfi után. Ez tavaly márciusban derült ki.

Az új ítélet azt jelenti, hogy nehéz helyzetbe került Kim Dotcom, a MegaUpload alapítója, aki komoly kártérítést követel az eset miatt, így ugyanis valószínűleg el fogják utasítani a kártérítési keresetét. Az ügyben eljáró bíró az ítélet indoklásában hangsúlyozta, hogy "értelmes olvasó" gond nélkül meg tudja érteni, hogy mire vonatkozott a házkutatási parancs, és nem voltak eltérések a feltételezett és az akció során végül lefoglalt vagyontárgyak között. Dotcom ügyvédjei jelezték, hogy megtámadják a döntést az Új-zélandi Legfelsőbb Bíróságon.

Helen Winkelmann, az új-zélandi legfelsőbb bíróság bírája 2012 júliusában állapította meg, hogy illegális volt a mind a Dotcom házában és birtokán tartott házkutatás, mind az FBI kapcsolódó akciója. A házkutatási parancs ugyanis túlzottan általánosan fogalmazott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!