Berta Sándor

Nincs remény a Kodak számára

Úgy tűnik, hogy lassan az utolsó esélyt is elveszíti a talpra állásra az egykor szebb napokat megélt Kodak cég, mivel már a szabadalmai sem kelendőek.

A csődben lévő konszern utolsó lehetőségként azzal próbálkozott, hogy eladja a szabadalmi portfólióját és így próbáljon némi tőkéhez jutni. A The Wall Street Journal cikkében azonban rámutatott, hogy a szabadalmak értékesítése közel sem egyszerű feladat, eddig ugyanis egyetlen olyan komoly érdeklődőt sem sikerült találni, aki megadná a szabadalmakért kért árat. Pedig a Kodak tényleg mindent megpróbált, megkereste többek között az Apple, a Samsung és az LG Electronics illetékes vezetőit is, de eredménytelenül. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy kétséges a csődeljárás sikere.

A szabadalomcsomag értékét korábban a szakértők 2,6 milliárd dollárra becsülték, azonban néhány héttel ezelőtt a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) egyik bírója az egyik legfontosabb dokumentumot érvénytelennek minősítette és ez jelentős mértékben visszavetette az értékesítési folyamatot. A vállalat mindenesetre bízik abban, hogy végül az ITC módosítja az álláspontját. Amennyiben ez nem történik meg, úgy egyre közelebbinek tűnik a vég a George Eastman - a tekercselt filmszalag feltalálója - által 1892-ben alapított Eastman Kodak Company számára.

A Kodak már tavaly óta a túléléséért küzd. Pénzügyi helyzete javítása céljából eladta szenzor-részlegét és már akkor árulta 1100 szabadalmát. A helyzet arra vezethető vissza, hogy a menedzsment kudarcot vallott a cég digitális korszakra történő átállításában. A Kodak januárban hivatalosan csődvédelmet kért és sikerült 950 millió dollár kölcsönt szerezni a Citigrouptól másfél évre. A társaság megbeszéléseket kezdett a hitelező bankokkal új hitelkeretről, amelyet a csődbejelentés után venne igénybe. A lehetséges csőd hatásait már a beszállítók hada is megérzi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!