Alex

5 GB ingyenes tárhellyel elindult a Google Drive

A feltöltött fájlokat - legyen az akár pdf, kép, videó stb. - egy időben szerkeszthetik azok, akikkel megosztották őket, megjegyzéseket fűzhetnek hozzájuk és külső alkalmazásokat is használhatnak.

"Napjainkban egyre fontosabbá válik, hogy az embereknek hozzáférést biztosítsunk dolgaikhoz, függetlenül attól, hogy ők éppen merre járnak" - írta Larry Page. A Google Drive a cég közleménye szerint a fejlődés következő lépcsője a Gmail, Google Naptár és Google Dokumentumok után. Több egy egyszerű tárhelynél, hiszen a Google Dokumentumokat is tartalmazza, így anyagainkat közösen szerkeszthetjük, és kiegészítették a szkennelt szövegek olvasására képes technológiával, képfelismeréssel is. Egy időben, akár több helyről is párhuzamosan lehet rajtuk dolgozni barátokkal, munkatársakkal.


Bárhonnan biztonságosan hozzá lehet férni, akár otthonról vagy a munkahelyről, a hozzá tartozó szoftver pedig letölthető Mac-re, PC-re, Android telefonra vagy akár tabletre is. (Az iOS eszközökre fejlesztett Drive app még készül.) Vak és gyengén látó felhasználóknak fontos, hogy a Drive képernyőolvasó programmal is használható. Az anyagok között lehet keresni kulcsszavakkal, válogatni fájltípus és sok más alapján is. Képes felismerni a szkennelt dokumentumokban lévő szöveget is, tehát egy beszkennelt újságcikk feltöltése után kereshetővé válnak az abban szereplő szavak. A képfelismerés ugyanezt ígéri képekkel: a Grand Canyonról készített fotó megjelenik a Grand Canyon kulcsszóra keresve, bár kiemelik, hogy ez a technológia még gyerekcipőben jár.

A Drive-on tárolt fényképeket meg lehet osztani a Google+ -on, és hamarosan közvetlenül innen lehet beszúrni csatolmányokat a Gmail-ben küldött levelekbe. A Drive mindemellett egy nyitott platform, külső fejlesztők készíthetnek hozzá további applikációkat. Az 5 GB ingyenes tárhely havonta 2,49 dollárért 25 GB-ra, havi 4,99 dollárért 100 GB-ra, vagy havi 49,99 dollárért 1 TB-ra növelhető. Bármelyik bővítéssel együtt a felhasználó Gmail fiókja is automatikusan 25 GB-osra növekszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sesquatch #16
    én backupnak használom a fontosabb (emlék)képeknek. 3-5 Gigában azért nagyon sok kép elfér (ok most kb 50 gigányi kép gyűlt össze). Otthon kimentettem 2 winchesterre, a cloud a 3. backup, ha leég a ház, akkor is megmaradnak a gyerekkori képek. Erre szvsz tökéletes. Plusz egy mobilról bármikor elérhető.
    Ezentúl persze fenn van kb 100 fontos doksi azt annyi.


  • duke #15
    En inkabb attol felnek, hogy ez barmikor lekapcsolhato. Egyszer csak kitalaljak az amcsik, hogy itten warezolnak meg tenorizmus van, es lekapcsoljak mint a megauploadot. Aztan evekkel kesobb hiaba derul ki, hogy esetleg torvenytelen volt a lekapcsolas, addigra az adatok mar reg elvesztek.
  • gforce9 #14
    Nem tudom én, ha akarom, több gépről, akár internetről is hozzá tudok férni az adataimhoz. Cégeken belül is, aki akarja meg tudja oldani. Ehhez nincs szükség 3. fél által nyújtott cloudra.

    "ha szinkronba akarom tartani, akkor az nagyon sok meló."
    Ez csak egy ésszerűetlenül felépített, kusza munkakörnyezetnél igaz.
  • bumbi0 #13
    Az adatok továbbítása és a cloud adattárolás között azért van egy pici különbség. Pl ha 4 különböző gépet, használok akkor a küldözgetős megoldás egyáltalán nem opció. Minden gépen össze-vissza lenne, minden adat, egyáltalán nem lenne szinkron. Vagy ha szinkronba akarom tartani, akkor az nagyon sok meló. Ezzel ellentétben a cloud adattárolásnál ez meg van oldva, sőt másokkal közösen tarthatok szinkronban adatokat. Abban igazadva, hogy nem kell használni, ha nem tetszik.
  • bumbi0 #12
    Nem tudom miért akadtál ki ennyire, ha nem tetszik nem kell használni... Szerintem ehhez se kell több ész, mint a prédikációhoz...
  • usersg #11
    Mit csinál? Fejtsd ki pontosabban.
  • sanyicks #10
    a vinfos search is ezt csinálja ;) úgyhogy a vistád vagy win7-ed van sürgősen őrülj meg.
  • Rage47 #9
    Google sem csinál rendes appokat WP-re :)
  • gforce9 #8
    Bár ennyire nem vagyok paranoiás, de egytértek. Jó lenne nem csak nézni, hanem látni is. Az adatok továbbítására eddig is volt lehetőség annak, aki akarta. Most meg ugye az a trend, hogy tedd mindezt felhőn keresztül. Köszönöm, nem kérem.
  • usersg #7
    "Mitől félsz?"

    Ha nem érted miért baj több millió ember cuccait egyetlen cég kezébe adni, aki számtalan M.I . software -el rendelkezik, és minden adathalmazból ki tudja nyerni a lényeget, valamint mindent mindennel össze tud kötni, valamint egy majdnem lemondó, és minden jogot biztosító szerződést fogadsz el tőle, akkor veled van a baj. Talán majd egyszer megérted, ha lesz annyi eszed.