HENT hírlevél

Újabb NinjaVideo ítélet született

Az oldal egyik alapítójának elítélését követően a 2011 nyarán lekapcsolt NinjaVideo portál újabb üzemeltetőjével szemben hozott elmarasztaló ítéletet a bíróság. Az eljáró bíró 14 hónap szabadságvesztésről rendelkezett.

Az amerikai hatóságok 2011 nyarán az Operation in Our Sites elnevezésű kalózkodás elleni program keretében kapcsolták le a súlyosan jogsértőnek minősített NinjaVideo kalózportált. A szakértők szerint a kalózoldal 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy illegális letöltési felületet nyújtson televíziós műsorokhoz és filmekhez. Az oldal az elmúlt években több millió látogatót vonzott, míg az üzemeltetők mintegy félmillió dollár összegű bevételre tettek szert a reklámhelyek értékesítésével.

A tavalyi nyári akció során az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámhivatala (ICE) öt személyt vett őrizetbe, egy görög állampolgár ellen pedig elfogató parancsot adott ki. Utóbbi a személy a kalózoldal egyik legaktívabb feltöltője volt. Az elfogott személyek ellen bírósági eljárás indult, amelynek eredményeként a napokban a második elmarasztaló bírósági ítélet született meg. A Reuters híradása szerint az online közösségben Dead1ne néven ismert, és a NinjaVideo egyik adminisztrátoraként működő Matthew David Howard Smith-t 14 hónap letöltendő és 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A bíró ezen felül 172 ezer dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a férfit.

Január elején a NinjaVideo egyik társalapítóját esetében 22 hónap letöltendő és 2 év felfüggesztett börtönbüntetésről rendelkezett a bíróság. A kalózportál arcaként is ismert Hana Besharat emellett 500 óra közérdekű munkavégzés teljesítésére, továbbá több mint 200 ezer dollár kártérítés megfizetésére kötelezték. Smith és Beshara három elfogott társa az ítélethirdetésre vár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!