Szekeres Viktor

Megdöbbentő mennyiségű filmet láthatunk decemberben

Az év egyik legjobb filmje, egy überlátványos scifi, egy totál kész horror, valamint az év legrosszabb filmje és a világ két legfeleslegesebb folytatása is érkezik.

Melyik decemberi hazai mozis<br> premier érdekel legjobban?
(Összesen 471 szavazat)
  • Mission: Impossible 4
    42 % (198 szavazat)
  • Csizmás, a kandúr
    7 % (34 szavazat)
  • Rumnapló
    6 % (26 szavazat)
  • Az ember tragédiája
    5 % (24 szavazat)
  • Az élet fája
    4 % (18 szavazat)
  • SOS Love!
    1 % (6 szavazat)
  • A legsötétebb óra
    20 % (94 szavazat)
  • Trancsírák
    3 % (14 szavazat)
  • Jack és Jill
    1 % (7 szavazat)
  • Fifti-fifti
    1 % (7 szavazat)
  • A többi közül valamelyik.
    7 % (32 szavazat)
Minőség tekintetében a februárnál ritkán van erősebb hónap, mennyiség tekintetében azonban úgy tűnik, hogy december fog nyerni. Meg sem merjük számolni, hogy hány film jut az öt decemberi csütörtökre, jobb, ha nem is húzzuk az időt és belevágunk, hiszen elsején, azaz múlt héten az első turnus már be is mutatkozott. Amerikát ezúttal négy filmet képviselte, de ezek meglehetősen eltérőek voltak. Az Álcák csapdája (The Double) Richard Gere-rel inkább videótékákra áhítozó krimi benyomását kelti, a Barney és a nők (Barney's Version) viszont bár közérthető, de mégis az artmozik közönségének szerezhet örömöt remek alakításaival. Akik nagy sztárt akarnak látni, azok megnézhetik a Rumnaplót (The Rum Diary) Johnny Deppel, azonban a Hunter S. Thompson regénye alapján készült film a hírek szerint nyomába sem ér a Félelem és reszketés Las Vegasban című opusnak. Negyedik amerikai jelentkezőként a Shrek-spinoff Csizmás, a kandúrt (Puss in Boots) kell említenünk, hátha valakit kielégít a 80 perces játékidő. Amerikán kívülről láthatjuk múlt csütörtök óta a lengyel, tavalyi Velence-kedvenc Ölésre ítélve (Essential Killing) című Rambós thrillert, valamint a balkáni viszonyokat remekül lefestő bosnyák-szerb Szent György lelövi a sárkányt (Sveti Georgije ubiva azdahu), mely 1912-ben, az első balkáni háborúval indítja történetét és roppant tanulságosra sikeredett.


E hét csütörtökétől, azaz nyolcadikától újabb hat filmet láthatunk itthon. Ezek közül kiemelésre a Szilveszter éjjel (New Year's Eve) érdemes, hiszen világpremier, Gary Marshall rendező elkészítette a sokszereplős Valentin napot pepitában, más tematikával, de az Igazából szerelem első helye nem forog veszélyben. A Brad Pitt főszereplésével készült Pénzcsináló (Moneyball) hazai bemutatása a baseballos történet miatt igazi meglepetés, azonban így sokkal többen láthatják az idei év egyik Oscar-jelölésre esélyes közönségfilmjét. Szokatlan dolog, de két új magyar filmet is láthatunk e héttől: Jankovics Marcell élete elmúlt 20 évében dolgozott Az ember tragédiája animációs változatán - kérdés, hogy hányan ülnek be egy két és fél órás rajzolt filmre. Szomjas György pedig 30 éve készítette el a Kopaszkutyát, aminek most láthatjuk a kvázi folytatását, a dokumentarista Kopaszkutya kettőt Hobóékkal. Jól csengő nevekkel, Magyarországon forgatták az angol Diótörőt (The Nutcracker in 3D) - kérdés, hogy a világszerte nem sok embert érdeklő alkotás itthon becsábítja-e a mozikba a családokat? Csak mert a heti hatodik premier, a macedón Anyák (Majki), címe ellenére sem családi film, hanem egy három különböző történettel operáló bűndráma, mely a végére mégis nagyon szépen összeáll egésszé. Bár ezt sajnos csak kevesen fogják megtudni.


Akár azt is mondhatnánk, hogy december 15-től szusszanhatunk, hiszen mindössze 5 filmet kell megnéznünk, sőt, nem is kell mindegyiket, hiszen három közülük folytatás, s az előző epizódok alapján meg lehet ítélni, hogy melyik érdemes a kitüntetett figyelemre. Az Alvin és a mókusok 3. (Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked) a gyerekeket nyűgözheti le, a Mission: Impossible: Fantom protokoll (Mission: Impossible - Ghost Protocol) a látványos akciófilmeket kedvelőket, főleg, hogy a nagyszabású jeleneteket IMAX-kamerákkal vették fel, így végre itthon is lesz értelme IMAX-moziba jegyet váltani. A harmadik folytatásfilm a magyar S.O.S. Love! - Az egymillió dolláros megbízás lesz, ráadásul 3D-ben, de nem sikerült kideríteni, hogy kik tartoznak a célközönség körébe. A futottak még premierek között ott lesz a nyáron a bemutatók között eltűnt, díjkiosztókon jól szereplő Az élet fája (The Tree of Life), valamint a Barátom, Ágoston (Knerten), mely egy norvég családi kalandfilm.


A hazai filmforgalmazók nem könnyítik meg az ünnepeinket, hiszen 22-től újabb hat filmet mutatnak be, s ezek között pár igazi csemege is lesz. Hollywood egy jópofa és nem kisfiúknak való rákos dramedy-vel, a Fifti-fiftivel (50/50) jelentkezik, valamint egy újabb felesleges folytatással, az odakint hatalmasat zakózó Táncoló talpak 2-vel (Happy Feet Two). A két fiatalokra utazó film mellett éppen ezért elég fura, hogy másik két alkotás is a 18-49 éveseket és a tiniket veszi célba: A legsötétebb óra (The Darkest Hour) egy 3D-s, látványscifi lesz erős orosz beütéssel és idegeninvázióval, míg a Trancsírák (Tucker & Dale vs. Evil) az elmúlt évek egyik legjobb alapötletére építő horrorkomédia. És, ha mindehhez hozzávesszük, hogy láthatjuk A Filmet, Amely A Világon Egyedüliként Leverte Az Új Alkonyatot, azaz a francia Életrevalókat (Intouchables), akkor be is zárul a kör, s kint marad a hét vesztese, az orosz Elena (Elena), amely a Visszatérést készítő Andrej Zvijágintszev új filmje lesz.


Az év utolsó csütörtökére írd és mondd 8 premierfilm maradt. A nézők minden bizonnyal a "ha ütnének, akkor sem"-kategóriájú Jack és Jillt (Jack and Jill) fogják elsősorban választani, hiszen nagy vetélytársa nem igazán fog akadni. Persze nem minőség, hanem populáris mivolt tekintetében. Pedig a Géppisztolyos prédikátor (Machine Gun Preacher) rendezője Marc Foster, azonban a Gerard Butler főszereplésével készült film sokkal komolyabb és érzelmesebb annál, amit a cím sugall. Ha Finnország, akkor csakis Aki Kaurismäki, tőle kerül bemutatásra az Oscar-esélyes, keserédes Kikötői történet (Le Havre). A további premierek között lesz spanyol komédia (Laza esküvő (Primos)), jópofának tűnő, törökös német komédia (Almanya, a török paradicsom (Almanya - Wilkommen in Deutschland)), erőszakos izraeli dráma (A rend őre (Ha-shoter)), egy Arany Pálmára jelölt olasz, pápaválasztós dráma (Van pápánk! (Habemus Papam)), valamint egy másik megkapó olasz dráma, az Élet négyszer (Le quattro volte), ami egy öreg falusi pásztorról szól - kevés szereplővel, mélyen emberi történettel, párbeszédektől mentesen, szinte csak képekkel. Egy igazi élmény.


Aki pedig azt hiszi, hogy januárban megpihenhet, annak pár címszó: Suszter. Szabó. Baka. Kém. Jó, lesznek folytatások (Sherlock Holmes, Underworld) is, de ezúttal a két remake, A tetovált lány, valamint Az áruló feldolgozása fogja vinni a pálmát. Remélhetőleg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #25
    "És akkor húzós egy hónap, ha sok filmet adnak. Nem akkor, ha jókat."

    Folytasd könyörgöm! Tűkön ülve várom, ahogyan kielemezve oktatod Viktor szavajárását. Te egy megnemértett zseni vagy, ne foglalkozz a többiekkel csak írj még!!!
    Mi a helyzet szted a kutyakeménnyel, a durvával, a rettentővel, a kíméletlennel és a többivel?
  • zetortraktor #24
    Az újságírókat legalább fizetik azért, hogy nézzenek filmet, és nem csak havi 1-2 filmet látnak, hanem mondjuk 20-at. Mondjuk szerintem az nem esett le neked, hogy a a hónapokat még a filmek bemutatása előtt illetik jelzővel. És akkor húzós egy hónap, ha sok filmet adnak. Nem akkor, ha jókat. Gondolom akkor azokra el is kell menniük.
  • zetortraktor #23
    Csak azt fikázom, aki úgy fikázza a filmeket, hogy megnéz pár szart és a legjobbakat nem. Ha te nézel filmeket, akkor tudod, hogy mik voltak a jók, amit láttál, és miket kell még megnézned, hogy lásd a legjobbakat. Ha nem tudod, mik voltak a legjobbak, akkor meg felesleges sorolni, ilyen alapon mindenkinek írhatnál, hogy soroljon fel 10 filmet.
  • nlght #22
    Kérdezd meg Viktort! Olyan kibeb*szott durva hónapok voltak egész évben, hogy 100-at is fel tud sorolni

    Nekem a Paul, a Lincoln Lawyer, a Rise Of The Planet Of The Apes (pedig az eddigi majmok bolygója filmeket utáltam), a Warrior is bejövős volt + a képregényadaptációk is elmentek (sokkal rosszabbakat is láttam már). A közutálattal szemben nekem a Másnaposok 2 is vicces élményt nyújtott, hiába h kicsit sablonos volt, de ezt a film védjegyének is nevezhetjük, hiszen a címében is benne van, hogy "másnaposok" ezért szól a másnapról és a keresésről egy blackout után.
  • AZTA #21
    nem lenne baj ha oda lenne írva a kép alá hogy melyik filmből van.
  • asgh #20
    Sorold már fel légyszi azt a tízet, ha már ekkora arccal fikázol másokat.
  • zetortraktor #19
    Ebből is látszik, hogy milyen ostoba vagy. Nem azért, mert te is csak egy feldolgozást meg egy képregényadaptációt bírsz megnézni, hanem mert a hülye fejeddel nem fogod fel, hogy minimum 10 kurva jó film volt mát idén, és még többször ennyi jó. (Sőt, még ennél is több, mert én sem láthattam mindet.)

    Nem mintha sajnálnám. Nyugodtan hidd csak, hogy nincsenek jó filmek, így teljes az életed.
  • Dynamic #18
    Én úgy dekódoltam a kérdést, hogy melyik filmet fogom nagy valószínűséggel megnézni moziban (még ha utólag látom is, hogy nem feltétlenül azt jelenti). Az MI4-et választottam. Egyértelműen azért, mert moziban csak pukkangatós látványfilmet nézek. Emellett még 4 másik is érdekel amelyek között biztos lesz jobb is, de ahol nem a látvány dominál azt megoldom máshogy.
  • willcox #17
    "...mindössze 5 filmet kell megnéznünk..." - miért is kellene?
  • Molnibalage #16
    +1

    Elképesztő, hogy évente 2-3 filmnél többre meg sem éri elmenni, és azokban is gyak. mindig csalódok. Idén láttam talán 3 filmet. A Félszeműt, a Thor-t és a 3. filmre már nem is emlékszem. Ebből egy volt jó, a Félszemű...