Berta Sándor

96 új YouTube-csatorna indul

Bekövetkezett az, amire a korábbi hírek alapján számítani lehetett: a YouTube bejelentette, hogy összesen 96 új tematikus csatornát indít el és ezzel komoly kihívás elé állítja a televízióadókat.

A jövőben a videomegosztó platform új tematikus csatornáinak műsorai világszerte láthatók lesznek. A felvételek professzionális minőségben fognak elkészülni. Azért, hogy az egyes programokat a televízióban is jobb minőségben lehessen megtekinteni, a Google megújította a Google TV nevű szolgáltatását. Robert Kyncl, a YouTube munkatársa szerint az új ajánlatok kiegészítik majd a meglévő széles tartalomkínálatot. A csatornák többsége a zenével, az életmóddal, a szórakozással és a sporttal foglalkozik. A nagy sztárok közül eddig sikerült megnyerni Madonnát, aki a táncműsorokat kínáló csatorna arca lesz; továbbá Shaquille O'Nealt, aki egy vicces műsorral fog jelentkezni. Rajtuk kívül vállalta a felkérést Ashton Kutcher, Jay-Z, Tony Hawk, Sofia Vergara. A 96 új csatorna 19 különböző témakategóriát fed majd le. Saját YouTube-csatornát indít a The Wall Street Journal, a The onion, a Slate Magazin, a Reuters és a Vice életmód portál.

Az új adók novembertől lesznek elérhetők, de lesznek olyan ajánlatok, amik csak jövőre fognak bemutatkozni. A csatornák ingyenesek lesznek, a Google 100 millió dollárt fizetett a különböző produkciós cégeknek az új tartalmak elkészítéséért. Az új ajánlatoknak köszönhetően naponta 25 órányi videó készül majd és ezeket a felvételeket 18 hónapon keresztül kizárólag a YouTube-on lehet megtekinteni. A megkötött szerződések értelmében az anyagok legalább három éven át a videomegosztó kínálatában maradnak.


Ezzel párhuzamosan a Google frissítette a Google TV szolgáltatását, amelynek használata még egyszerűbbé vált és a felvételek jobban igazodnak a televíziók képernyőjén elvárthoz. A cég azt szeretné, hogy több alkalmazás legyen jelenjen meg a Google TV-hez, ezáltal folyamatosan bővüljön az elérhető funkciók száma. A Google TV használói immár hozzáférhetnek az Android Market kínálatához. Az új verzió az Android 3.0-ra (Honeycomb) épül. Módosították a kezelőfelületet és a szolgáltatást mélyebben integrálták a YouTube rendszerébe. Egy új program tovább javít a HD felbontású felvételek streamelésén és hatékonyabb együttműködést tesz lehetővé a cég keresőjével.

A Google szerint az internet új fejezetet nyit a televíziózás történetében. A cél azonban nem a hagyományos televíziózás leváltása, hanem annak elérése, hogy az emberek a televízióik képernyőjén több millió csatornát érhessenek el. A TV & Movies alkalmazás segítségével bárki elérheti azt az adatbázist, amely a műholdas televízióadók, a Netflix, az Amazon, a HBO Go és más szolgáltatások 80 000 filmjét és sorozatit tartalmazza. Ráadásul bárki ajánlhat is filmeket vagy sorozatokat az ismerőseinek.

Jelenleg a Sony NSZ-GT1 és NSX-GT1 típusú beltéri egységei, valamint a Logitech Revue támogatja a Google TV-t. Jövőre várhatóan megjelennek a piacon a Samsung és a Vizio kompatibilis termékei is. A szolgáltatás célja, hogy a televíziós és webes tartalmakat egyetlen egységes felületen tegye elérhetővé. A Google TV Európában várhatóan jövő év elején indul el.

A mostani bejelentések megerősítették azokat a korábbi információkat, hogy hamarosan indulnak a YouTube tematikus csatornái, amelyekhez hollywoodi sztárokat kérnek fel a reklámarcnak és az új szolgáltatás a televízióadók konkurense konkurense lesz. Ugyanakkor korábban arról volt szó, hogy csak 20 tematikus csatorna lesz a YouTube-on.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #5
    proxyval igen.
  • sathinel #4
    Lehet hogy nem mindenhol. Uk-ban pl a youtube-on nézheted a TV csatornák műsorait is megszórva reklámblokkal. Otthon el sem tudod érni ezeket a műsorokat.
  • Rotyoka #3
    jójójóój
  • narumon #2
    http://www.youtube.com/creators/original-channels.html
  • Gascan #1
    hogy lehet elérni ezeket a csatornákat?