Berta Sándor

Erősebb európai adatvédelemre van szükség

Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi biztosa, egyben az Európai Bizottság alelnöke szerint ideje, hogy az EU foglalkozzon a Google-lel és a Facebookkal. Az adatvédelem erősítése azonban közel sem lesz egyszerű.


Viviane Reding
"Egy új, korszerű és egységes európai adatvédelmi jogra van szükség. Jelenleg egy nagy összevisszaság van ezen a területen. Az egyes európai uniós tagországok nagyon eltérő módon integrálták a jogrendszerükbe az 1995-ös adatvédelmi irányelvet, emiatt sok az ellentmondás. Éppen ezért egy olyan úton indultam el, amelynek célja egy egységes európai adatvédelmi jog megalkotása és bevezetése. A cél az, hogy a jövőben mindenki ellenőrizhesse az adatai felhasználását és a cégeknek be kell majd bizonyítaniuk, hogy azért nem törölték az adatokat, mert még szükségük van rájuk."

"Az nem megoldás, hogy mindenki csak annyi információt ad ki magáról, amennyit lehet, mivel mindenki más módon kommunikál. Szeretnénk innovatív eszközöket és szolgáltatásokat támogatni és az internet pozitív oldalait kell erősítenünk, továbbfejlesztenünk. Mindez úgy működne a gyakorlatban, hogy aki meg akarja szerezni egy felhasználó adatait, annak előtte meg kell kapnia a beleegyezését az információk gyűjtéséhez, ezután tájékoztatnia kell az illetőt arról, hogy mi történik majd az adataival. Mindenkinek joga lesz ahhoz, hogy bármikor töröltesse a róla tárolt információkat."

"Az internet nem lehet egy jog nélküli terület. A szabadságnak ott a határa, ahol sérülnek a felhasználók személyiségi jogai. Az emberek jogosan aggódnak az adataik biztonságáért, elég csak a szoftverhibák miatt bekövetkező adatvesztésekre vagy az illegális adatkereskedelemre gondolni. Több millió személyes adat tűnik el évente és a felelősök úgy tesznek, mintha semmi sem történt volna. Éppen ezért azon kell dolgoznunk, hogy az emberek újra bízzanak az információs társadalomban. Ehhez új törvényekre van szükség, illetve akár a határokon túl is hatékonyan együttműködő független adatvédelmi hivatalokra és felelős politikát folytató vállalatokra" - jelentette ki Viviane Reding.

Az Európai Bizottság alelnöke közölte, hogy már 2009-ben arra kötelezte a távközlési cégeket, hogy tájékoztassák az ügyfeleiket arról, ha valaki illetéktelenül hozzáfér az adataikhoz. Ezt a kötelezettséget bővítenék ki az internetes cégekre is, így azoknak azonnal be kellene számolniuk arról, ha ellopták az ügyfeleik adatait és tájékoztatniuk kellene az érintetteket is. Felmerülhet az is, hogy a személyes adatokat egy érvényességi idővel látják el, ami egy rendkívül érdekes műszaki megoldás.

A cél azonban az, hogy nyitva maradjon az út az innováció, az új technológiák kifejlesztése előtt, vagyis az új adatvédelmi törvény nem szabályozna mindent a legapróbb részletekig, hanem lehetőséget és teret biztosítana az új eljárásoknak, módszereknek. Fontos azonban, hogy az új szabályozás az internetes cégeknek is nagyobb jogbiztonságot adna, mivel nem kellene akár 20 tagállam adatvédelmi hivatalaival tárgyalniuk, csak a székhelyük szerint illetékessel, a megkötött megállapodások pedig minden európai uniós tagországban érvényesek lennének. "Az új európai uniós adatvédelmi törvény erősítené az alapelveket, világosan szabályozná a felelősségi köröket és lehetőségeket nyújtanak szankciókra is. Ez egy hatalmas munka, de hamarosan be fogom mutatni a jogszabály első tervezetét" - szögezte le Viviane Reding.

Brüsszel már tavaly novemberben jelezte, hogy jobb adatvédelmet akar a közösségi oldalak használóinak. Az Európai Bizottság kötelezni akarja az internetes közösségi oldalak üzemeltetőit annak biztosítására, hogy a felhasználók gyorsan és egyszerűen törölhessék személyes adataikat, így például fényképeiket vagy ismerőseik listáját. Reding ennek kapcsán felülvizsgálná az 1995-ös európai uniós adatvédelmi irányelvet és el szeretné érni, hogy az előírások jobban igazodjanak az időközben bekövetkezett technológiai fejlődéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!