Berta Sándor

Két felhasználói felület lesz a Windows 8-ban

Újabb információk váltak ismertté a Microsoft jövőre bemutatkozó operációs rendszeréről. Steven Sinofsky, a Windows 8 fejlesztéséért felelős menedzser ezúttal az operációs rendszer felhasználói kezelőfelületét (UI) mutatta be.

Steven Sinofsky újabb blogbejegyzéssel jelentkezett, amely a Windows 8 felhasználói kezelőfelületeivel foglalkozott. Az új operációs rendszerben két UI is lesz: az egyik a jól megszokott régi Asztal, amit némileg módosítanak, míg a másik a Metro, azaz mindenki megtalálhatja és kiválaszthatja a számára szimpatikus megoldást.

Sinofsky gyorsan leszögezte, hogy a Metro UI lesz a Windows 8 első számú kezelőfelülete, a klasszikus Windows Asztal csak alárendelt szerepet fog játszani. A Windows 8 még az utóbbi algoritmusait sem fogja betölteni, hogy így spóroljon az erőforrásokkal, az operációs rendszer a szükséges kódot csak akkor fogja futtatni, ha a felhasználó kifejezetten egy olyan alkalmazást indít el, amelynek futtatásához szükség van a régi kezelőfelületre.


A szakember közölte: megpróbálták a Windowst teljesen az alapoktól, kompromisszummentesen újragondolni. Ennek a koncepciónak az eredménye lett a Metro felhasználói kezelőfelület. A Microsoft abból indul ki, hogy a felhasználók egyre több feladatot fognak a Metro UI-n keresztül, annak segítségével megoldani, de a Microsoft nem tartja lehetségesnek, hogy azonnal és teljes mértékben lekapcsolja a régi kezelőfelületet. A helyzetet bonyolítja, hogy az operációs rendszer betöltésekor számos feladatot csak a régi kezelőfelületen lehet megoldani, ezért a fejlesztők végül úgy döntöttek, hogy megtartják azt, de folyamatosan továbbfejlesztik. Ennek ellenére a klasszikus Asztal csak másodhegedűs marad, a főszerep a Metro UI-ra vár. Sinofsky biztos abban, hogy a felhasználók sok feladatot már az új kezelőfelülettel fognak megoldani.

A redmondi vállalat a PC utáni korszakba vezető átmenetet annyira kényelmessé akarja tenni az emberek számára, amennyire csak lehet. Ezért jött az ötlet, hogy az új operációs rendszer mind a régi klasszikus Windows-Asztalt, min az új UI-t tartalmazza. A klasszikus Asztal egyetlen kattintással előhívható lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dikó27 #52
    Nem tudom, nekem ugyan nagyon tetszik ez az egész idáig, még a végén lehet jó tabletekre. Így a hozzászólásokat elnézve sokaknak nem tetszik, és moderálgatták is hozzászólásokat. Talán azokat törlik akik a nemtetszésüket fejezik itt ki, és így növelve a Windows 8 népszerűségét próbálnak propagandát csinálni neki.
    Két különböző, nem kis gépigényű GUI is fogja majd kavarni egyszerre a sz*rt a "háttérben" messze a felhasználói programok előtt a prioritásban.. Tiszta élvezet lessz, már előre látom a lelki szemeimmel hogy ehhez képest a Viszta és a Win7 együttvéve sem szivatta meg ennyire a rendszergazdákat és a lúzereket, mint majd ez fogja...
    Ennyi erővel kiadhatnának valami zaftosabb, méretesebb szvepp fájlt is , ha már mindenáron foglalni akarják a helyet a paraszt adathordozóján.
  • nil #51
    Mekkora kamuval indít!!! Fordítom:

    - Hatalmas nagy geek-ek vagyunk. Kódnevet adunk a projektnek, mint az igazi geekek. Windows 8. Kódnév. Windows 8.

    - Ötleteket szórunk a falra. Százával. Apró cetliken. Színesek. Egy kibasz nagy monitort kerülgetünk a cetlikkel. Az ötleteknek ez a lehető legjobb helye. Zsenik vagyunk. Nem nem! Ezek nem random színes cetlik. Mi így brainstorming-olunk.

    - Hééj srácok! Mondtam már hogy cool dolgokat csinálunk itt? Nem, nem bízzuk rátok, hogy ti eldöntsétek. Mi megmondjuk hogy az itteni dolgok cool-ak, mielőtt még bármit látnátok belőle. Vegyétek tudomásul: ez cool.

    Ekkor járunk a 38-adik másodpercnél. Le se fSom a többit.
  • hammerjoe #50
    Előre látom a kinect adta lehetőséget!! Tai Chi a la winfos 8! Tisztára, mint a vakok tájfutása!!! Köszönöm nem kérek belőle!!! Integrálhatóságról meg annyit, hogy nekem Samu okosom van. Most akkor winfosos telóra kellene váltanom?? Mert a fenének sem kell a wp7-es szar.......kipróbáltam, és nem dobtam tőle egy hátast!! Inkább maradok az Androidnál. Az meg külön vicc, hogy ha a tv-n csatornát akarok váltani, akkor a telefont kell előkaparászni érte!! Mert TE ezt vetíted elő, mint lehetséges jövőt! Ugyan már, hol itt a kényelem, és a realitás?? Bele akarnak szoktatni/kényszeríteni, egy winfosos álomba. Mekkora bukta lesz ez!!!
  • coolbboy83 #49
    El lehetne felejteni ezt az ikonosdit, de nem így kellene csinálni, hanem komplexebben egy kicsit... de nem is olyan könnyű ám az.
  • Evogordon #48
    *style
  • Evogordon #47
    Tetszik ez a win phone 7 stile :)
  • Wearwolfff #46
    A magam részéről asszem végérvényesen át fogok majd szokni linuxra. Nekem bőségesen elég a windowmaker is a leghétköznapibb feladatokra. Minek az a sok memóriazabáló ui szarság windózba nem értem. Tényleg csinálhatnának innentől mindig kettő felületet. Egyet desktopra, egyet meg érintő képernyőhöz, és mindenki meg lenne elégedve. Csak hát akkor többet kellene programozni, és ehhez lusták. De majd rájönnek, ha majd senki nem fogja venni a windózjó9-et.
  • B0nFire #45
    Nem. Megpróbálták újragondolni, és nem sikerült.
  • A1274815 #44
    Windows NT 6.2 lesz a kernel verziószáma, hála a marketingeseknek.
  • evetke007 #43
    "A szakember közölte: megpróbálták a Windowst teljesen az alapoktól, kompromisszummentesen újragondolni."

    Ezt lefordítom :
    Semmilyen kompromisszum nem lesz ez van és tessék megszokni.
    Mi az hogy a júzernek nem kényelmes/jó/jól megszokott ???
    Kit érdekel ?!