Gyurkity Péter

Tovább bővül a mobiltelefonok piaca

A szegmensben egyelőre nem kell stagnálástól, avagy visszaeséstől tartani, bár a Nokiának itt is van félnivalója, első helyét ugyanis a teljes piacon is elveszítheti - az okostelefonoknál az Android az abszolút első.

Két hete még arról írtunk, hogy az okostelefonok globális játszóterén a finn óriás (nyilván a platformcserére történő felkészülés részeként) elvesztette első helyét, hosszú idő után egy rivális több ilyen készüléket tudott leszállítani egy negyedév alatt, mint a Symbiant kivezetni szándékozó gyártó. Most a teljes mobiltelefonos piacról érkeztek friss adatok, amelyek tovább olvadozó előnyre mutatnak rá, bár itt még megmaradt a hagyományos sorrend.

Az IDC tanulmánya szerint ugyanis a második negyedévben 11 százalékkal bővült a globális piac, ami ugyan elmarad az első három hónap csaknem 17 százalékos növekedésétől, ám még mindig szép eredménynek számít. A Nokia egyelőre őrzi vezető pozícióját, ezúttal 88,5 millió mobiltelefont szállítottak le, ami azonban komoly visszaesés az egy évvel korábbi 111 millió példányhoz képest. Ezzel a cég a piac 24 százaléka felett uralkodik, miközben a második helyezett Samsung már 70 millió telefonnál és 19 százalékos részesedésnél tart, a különbség pedig egyértelműen csökkenőben van kettejük között.


A harmadik helyen, alaposan leszakadva, az LG Electronics található, 24,8 millió készülékkel (egy évvel korábban 30,6 milliót mutathattak fel) és 6,8 százalékos aránnyal. A negyedik az okostelefonoknál ismét nagyot robbantó Apple, amely több mint megkétszerezte forgalmát, ezzel 20,3 millió példányt és 5,6 százalékos piaci részesedést produkálva, míg az első öt versenyét a ZTE zárja 16,6 millió mobiltelefonnal és 4,5 százalékos részesedéssel.

A sokszor iránymutatóként hivatkozott amerikai piacon immár egyértelmű az Android platform előnye az okostelefonoknál, 38 százalékkal állnak az élen, őket az Apple iOS követi 28 százalékkal, a harmadik pedig a RIM Blackberry 20 százalékkal. A Windows Mobile és Windows Phone 7 együtt adnak ki 9 százalékot a tengerentúlon, míg a HP WebOS és a Nokia Symbian kénytelenek megelégedni 2-2 százalékkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!