Berta Sándor

Atom helyett Core i processzorok lesznek a Chromebookokban

Az Intel és a Google teljesen új alapokra akarja helyezni a Chrome operációs rendszert használó úgynevezett Chromebook készülékeket. A legfontosabb változás, hogy az Atom processzorokat Core i sorozatú CPU-k válthatják fel.

A hírt a DigiTimes tajvani IT-hírportál szellőztette meg. Az oldal notebookgyártóknál dolgozó forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy az Intel és a Google a jövőben már nem az Atom N570 típusú kétmagos processzorokat, hanem a Core i sorozatú CPU-kat kívánják beépíteni a Chromebookokba. Az Intel azzal ösztönözné a gyártókat a váltásra, hogy a Core i sorozatú processzorokat a listaárnál 10-20 százalékkal olcsóbban kínálná a számukra. Az árcsökkenés ellenére a Chromebookok drágulhatnak, az áruk akár az 500 dollárt is meghaladhatja majd, így a készülékek a felhasználók számára kevéssé lehetnek vonzó termékek. 500 dollár körüli összegért már elfogadható teljesítményű, Windows operációs rendszerrel ellátott notebookokat is lehet kapni.


Samsung és Acer Chromebook

A váltás nem csak komoly teljesítménynövekedést jelentene, hanem arról is gondoskodna, hogy megvalósíthatók legyenek az új biztonsági funkciók, amiknek a technikai alapjai az Atom CPU-kból hiányoznak. Az új generációs Chromebookok várhatóan a jövő év elején jelenhetnek majd meg a boltok polcain. A Google az eszközöket elsősorban továbbra is az üzleti ügyfeleinek ajánlja. Jelenleg az Acer és a Samsung kínál Chromebookokat, de más gyártók, köztük az Asus is jelezték, hogy hamarosan megjelenhetnek ezek a készülékek a termékkínálatukban.

A Chrome OS-t tavaly decemberben mutatták be hivatalosan. Idén májusban kiderült, hogy az operációs rendszer egyelőre kizárólag noteszgépekre kerül. A Kogan Technologies június elején jelentette be az első Chromium-laptopot, amely nem az Intel Atom N570 típusú, 1,66 GHz órajelű processzorára, hanem Celeron SU2300-ra épül. Utóbbi órajele 1,30 GHz. A termék bevezető ára 250 euró. Június végétől a Samsung is árul Chrome OS-t futtató netbookokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #6
    Meg ott volt még a Zümm is, amit bekapcsolása első napján a felhasználók ész nélkül kapcsoltak kifele, és még most is sikítófrászt kapnak, ha meghallják.

    Most meg irtják a Google+ regjeiket, a fake felhasználói nevek miatt. No, erre azt mondom, hogy akkor használja, akinek két anyja van. Ez is bukta lesz, mint a Chromebook.

    Én mit kezdjek egy olyan városban egy Chromebookkal, ahol összesen kettő db wifi hotspot van? Majd forgalomkorlátos, méregdrága mobilinternet csomaggal fogok krómozni. Nemá!
  • hungi #5
    Az a gáz hogy ezt már egy tablet+keyboard is tudja, ennyiért vagy olcsóbban.
  • usersg #4
    Szerintem ez akkora bukta lesz, hogy csak úgy nyekken.. :)
    Emlékszünk még a wave -re? Ami ugye a kugli marketingesein kívül nem sok embert érdekelt. Valahogy itt is ugyanaz a helyzet. Nem nagyon olvasok olyat se hazai, se külföldi forum -on hogy "de jó lenne egy ilyen végtelenül lebutított OS -t használni, kugli szolgáltatásaival".
    Főleg hogy nem is olcsó. Nagyon nem. Persze vannak akiken könnyen fog a reklám, de őket az almás cég a mégjobb marketingeseivel bármikor elhódítja. :) A felhő hívők meg nem igazán gondoltak még bele a dolog hosszú távú veszélyeibe, de annak is eljön a napja.
  • mujahedin #3
    wintel birodalom felbomlott, most jön a guglintel birodalom :)
  • SgtPepper #2
    Így első ránézésre a "keménykedik" helyett véletlenül "kémkedik"-et olvastam.
  • lpmaskmancick #1
    És mire jók ezek, azon kívül, hogy a gugli keménykedik az operációs rendszerével?