Berta Sándor

Agora - az első Chromium-laptop

A Kogan Technologies dobta piacra a világ első Google operációs rendszerével ellátott laptopját. Az ausztrál vállalat ezzel egyértelműen megelőzte az Acert és a Samsungot.

Az ausztrál cég a termékre nem a Chrome OS-t, hanem annak nyílt forráskódú fejlesztői verzióját, a Chromium OS-t telepítette fel. A Kogan Agora emiatt néhány funkciót tekintve mindenképpen különbözik a valódi Chromebookoktól. A felhasználók például hiába is keresnék benne a rendszerindításnál használható Verified Boot funkciót.


Az eszköz 11,6 collos kijelzőt kapott, amelynek maximális felbontása 1366 x 768 képpont. A Chromebookokhoz képest eltérés, hogy a készülék nem az Intel Atom N570 típusú, 1,66 GHz órajelű processzorára épül, hanem Celeron SU2300-ra, amelynek az órajele 1,30 GHz. Emellett az Agora csupán egyetlen gigabájt memóriával gazdálkodhat, igaz cserébe a Kogan Technologies egy 30 gigabájtos SSD meghajtóval szerelte fel, ami mindenképpen sokat dob majd a készülék sebességén és a teljesítményén.

Egyelőre kérdéses, hogy az Agora mennyire lesz képes labdába rúgni az Acer, a Samsung és a többi gyártó Chromebookjai mellett. A Celeron SU2300 és az SSD az Agora mellett szól, ugyanakkor az egy gigabájt memória kevés lehet. Sok függ attól is, hogy miként fogadják majd a felhasználók és a kereskedők a terméket. Az ausztrál gyártó ugyanis nem ismeretlen a piac szereplői előtt, igaz ezt az ismertséget alighanem szívesen elfelejtené. Korábban ugyanis szintén Agora néven akarta piacra dobni Androidot használó okostelefonját, de a tervezett megjelentetés előtt nem sokkal jegelte a projektet, amiből azóta sem lett semmi. Ez a veszély a Chromium-laptop esetében egyelőre nem fenyeget.

A Kogan Agora bevezető piaci ára várhatóan 250 euró lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #3
    kio=kiló (100 ezer Ft)
  • chuky123 #2
    max 25-30 adnék érte. De gondolom jó drága lesz tuti lesz 1 kió magyarországon.
    Annyiért már lehet "rendes" laptopot venni.
  • sola #1
    Az 1GB memória bőven elég kellene legyen egy alapvetően felhős szolgáltatásokra kihegyezett gépnek.

    Ráadásul a Linux kernel ketyeg alatta egy minimális grafikus rendszerrel, ami alapból is jóval kevesebbet kajál mint a Vista/Win7.