Gyurkity Péter

Félezer újítással jön a WP7 Mango

A Microsoft első embere szerint a lassú rajtot követően jelentős mértékben gyorsítanak a felzárkózást célzó munkálatokon, ennek pedig - a cég szempontjából - rózsásabb jövő lesz az eredménye, ami egyelőre nem látszik.

A szoftvercég illetékesei a mai napra ígérték a nagy bejelentést a Windows Phone 7 mobil operációs rendszer legújabb frissítése kapcsán, amely eddig Mango kódnéven szerepelt a híradásokban. Ezt megelőzően, a hét első napján Steve Ballmer vezérigazgató az általános helyzetet tekintette át, néhány ígérettel és bizakodással vegyítve a képet.

A vezető először is kiemelte, hogy egy éves csúszással tudtak csak megjelenni a szegmensben az új szoftverrel, mostanra azonban nagyon is felgyorsították az iramot. Mivel a Developer Forum ezúttal Japánban került megrendezésre, hozzátette, hogy a helyiek megtudhatják, pontosan mely gyártók és szolgáltatók kínálják majd saját változataikat, illetve hogy idén sor kerül a WP7.5 "Mango" megjelenésére, amely nem kevesebb mint 500 újítást tartalmaz. Ezek közül a legfontosabbakat a keddi bejelentés során ismertették (a teljes webcast a Microsoft oldalán tekinthető meg), ám a korábban megjelent beszámolók alapján mi is összeállíthattuk ezek listáját.

Érkezik majd a külső alkalmazások számára is elérhető multitaszk, a népszerű Kinect mozgásérzékelő vezérlő támogatása, az Internet Explorer 9 böngésző mobil változata, ezt pedig - a hardvertől függően - NFC-támogatás egészítheti ki, a Google lépéséhez hasonlóan. Mivel a cég éppen most vásárolta fel a Skype platformot, szóba jöhet a kommunikációs opciók és eszközök kibővítése, annál is inkább, mert a hivatalos nyilatkozatok szerint a Mango szorosan illeszkedik a kommunikáció jövőjének átformálását célzó Microsoft vízióba.

A keddi előadás során megtudtuk, hogy kora ősszel fut be az új verzió, ebben mevalósul a kommunikációs funkciók (így az SMS és a chat) egybeolvadása, az Office365 és a SkyDrive teljes támogatása, hangos és vizuális keresés a Bing révén, a helyi érdekességek közötti válogatás a Local Scout és a Quick Cards segítségével, az Xbox Live Extras integrálása az Xbox Live Hub részeként, ezzel egy időben pedig új alkalmazások jelennek meg. A Skype alkalmazás szintén valamikor ősszel jelenik meg, Flash viszont nem lesz a böngészőben. Új országok és új szolgáltatók csatlakoznak majd a partnerek listájához.

Ami az eddigi teljesítményt illeti, a Gartner friss adatai szerint a WP7 nem teljesített igazán jól, hiszen az első negyedévben értékesített 100 millió okostelefonból alig 1,6 millió példány tartozott ide. Eközben a régi Windows Mobile eszközök gyorsabban fogytak, ezekből 2,1 millió darab kelt el, leginkább a jelentős kedvezményeknek köszönhetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #11
    A Windows Mobile 7 majd a Nokiával fog igazán beindulni, hiszen most mindenhonnan az Android folyik...
  • Gladiator #10
    most már kezdjenek inkább új telókat kidobni. unom a régit:D
  • Newfronter #9
    Persze beleszámoltak ilyeneket is.
    De elmondható hogy tényleg elég sok minden lesz benne, így kellett volna megjelennie a WP7-nek eleve.
  • qetuol #8
    jajj istenem hova szarjak... 500 aztaa... ez fantörpikus.. gondolom "megváltozott az A menüpont B almenüpontjának betűtípusa" jellegű dolgot is újításnak számították
  • Ferrer #7
    Az Androidnál mindenképpen jobban tetszik, az biztos..
  • birdo #6
  • birdo #5
    hiszti..ide vagy oda...tetszik ))
  • acdc #4
    Ha valóban 500 újdonság van az előzőhöz képest akkor az minősíti az elsőt (elég negatívan) vagy rosszul latom?
  • TommeyIkya #3
    "500 újítás" - valóban újnak számító funkciókról van szó, vagy ebben benne van 400 hibajavítás és 99 alapvetően elvárt funkció is? :)
  • ProgServ #2
    1/2000 millió!