Berta Sándor

Már mindannyian kiborgok vagyunk

Amber Case antropológus azt állítja, hogy a mobiltelefonok, az internet és a számítógépek miatt már most szuperemberek, kiborgok vagyunk. A szakember azt tanulmányozza, hogy a mindennapi technikák miként változtatják meg az életünket és miként válnak észrevétlenül a személyiségünk részévé.

Amber Case, a cyborganthropology.com létrehozója mindig úgy tartotta, hogy a technikához jobban ért, mint az emberekhez. Ennek ellenére szociológiát és antropológiát tanult, napjainkban pedig az emberek és a technika kapcsolatát kutatja. Ahhoz, hogy ezt a kapcsolatot javítsa különböző számítógépes programokat fejleszt portlandi székhelyű cégénél, a Vertigónál.


Amber Case
"Én épp annyira kiborg vagyok, mint önök. Minden egyes alkalommal, amikor a számítógép képernyőjére nézünk vagy a mobiltelefonunkat használjuk, akkor kapcsolatba lépünk egy nem emberi technológiával. Mivel ezt rendszeresen csináljuk, így ez a mindennapjaink részévé vált. Ezért vagyunk kiborgok. Ez elvileg nem különleges dolog, de ennek ellenére sokakat meglep. Olyan, mintha nem akarnák elhinni. Talán azért, mert sok embernek a kiborg szóról a Robotzsaru vagy a Terminátor filmek ugranak be, holott maga a fogalom először 1960-ban bukkant fel egy űrhajózásról szóló cikkben. Ott úgy írták: egy kiborg olyan organizmus, amihez testidegen részeket csatolnak azért, hogy egy új környezethez is alkalmazkodni tudjon. Ez a meghatározás még mindig érvényes, igaz az utóbbi időben kicsit finomodott."

A technika az ember szolgálatában áll. Robotokat, mobiltelefonokat és más technikai eszközöket készítünk a saját igényeink szerint. Ezek produktívabbá, hatékonyabbá tesznek bennünket. A technika tesz minket szuperemberekké. Több ezer évvel ezelőtt a szerszámok testileg erőssé tettek bennünket, most pedig megéljük a mentális énünk továbbfejlődését. Az átélt változások jobban próbára tesznek bennünket, mint az ipari forradalom idején lejátszódott folyamatok" - foglalta össze a véleményét Amber Case.

Case elmondta, hogy az általa elmondott dolgokat mindennap megtapasztalja a Facebookon, a Twitteren és a blogokban. Teljesen nyilvánvaló, hogy az autók gyorsabbá tesznek bennünket, az internetnek köszönhetően átfogóbban tudunk gondolkozni és a közösségi hálózatok miatt szociálisabban érzékenyek leszünk. A szakember egy tanulmányban azzal foglalkozott, hogy milyen hatásokkal járt a mobiltelefonok megjelenése az emberi kapcsolatokra nézve. Az eredmény: a nyilvános területek egyre inkább személyes terekké alakulnak át, a tér és az idő zsugorodik, mivel a felhasználók mindig és mindenhol magánjellegű beszélgetéseket folytatnak.

Az emberek technikához fűződő viszonya nagyon egyéni, ennek ellenére kijelenthető, hogy sokan érzelmileg is kötődnek a készülékeikhez. Case három kiborgosztályba sorolja a Föld lakóit: az egyes típusúak csak néha használják a számítógépüket, a kettes típusúaknak mindig szükségük van ezekre az eszközökre és ezért állandóan magukkal is viszik a mobiljukat, az okostelefonjukat vagy a tábla PC-jüket. A hármas típusú kiborgok pedig azok, akiknek a szeme állandóan a képernyőre irányul. A felhasználóknak meg kell tanulniuk úgy kezelniük a technikai eszközöket, hogy a folyamaton közben ne kelljen gondolkozniuk. A használt programnak az ő nyelvüket kell beszélnie, ismernie kell az illető kedvenc témáit és sejtenie kell, hogy mit szeretne legközelebb tenni."

"Az ember mindig újat akar tanulni és nagy dolgokat szeretne létrehozni. A gépek lehetővé teszik ezt a számunkra. Természetesen minden kapcsolatban vannak feszültségek és egy ember-gép kapcsolat sem lehet ez alól kivétel. Ha valaki túl sokáig ragaszkodik egy eszközhöz, akkor az egy idő után ellene fordul: az öreg mobilok összeomlanak, az operációs rendszerek lelassulnak. Vagyis az emberek arra vannak kényszerítve, hogy mindig új dolgokat vásároljanak, mindig frissítsék magukat, hogy állandóan a lehető legjobb szinten legyenek."

"A technika életünk egyre nagyobb részére van hatással, egyre több időt rabol el tőlünk. Főnökeink elvárják, hogy mindig elérhetők legyünk. De a probléma voltaképpen az, hogy a vezeték nélküli társadalomban új szabályok vannak, amiket viszont még senki sem jegyzett le. Olyan ez, mint egy viselkedési kódex. Egy hagyományos társadalomban valaki kopog az ajtón és ha azt mondják: szabad, akkor beléphet. De az e-mailek, a tweetek vagy a rövid szöveges üzenetek mindig elérnek bennünket és a küldők elvárják, hogy azonnal válaszoljunk is rájuk. A digitalizálás tehát szocializációt és szociális elvárásokat is magával hoz. A digitális élet egyszerre stresszes és egyszerre takarít meg időt az emberek számára. A virtuális kapcsolatokban a felhasználók azonnal a lényegre térnek" - emelte ki az antropológus.

Case hangsúlyozta: az internetezők egy része azért tölt sok időt a számítógépe előtt, mert ugyanúgy viselkedik a virtuális térben is, mint egyébként. A weben is hasonló emberekből áll a baráti köre, mint a valóságban. Régen az internetet azok használták nagyon sokat, akik nem fértek be a valódi társadalomba, napjainkban azonban a közösségi hálózatok jelentik az életet az átlagemberek számára is. Ott találkoznak az emberek, akik valódi barátságokat kötnek és valódi hálózatokat építenek fel. Éppúgy, amikor valaki reggel felkel és megmosakszik, a virtuális térben is foglalkoznia kell magával, normális fotókat kell feltöltenie és értelmes bejegyzéseket kell tennie.

A virtuális valóság szépen fokozatosan beszivárog a valódi életünkbe. De ugyanígy a valóság is beszivárog a világhálóra. "Mindig váltunk a két világ között. Ha a szupermarketben vásárolunk vagy a buszmegállóban ülünk, valamire várnunk kell. A digitális világban minden gyorsabban zajlik, ott mindig történik valami és egy olyan helyet kínál számunkra, ahová bizonyos helyzetekben elmenekülhetünk. Én mind a két világban jól érzem magam. A valódi énem nem annyira tökéletes és egyenes, a virtuális világban viszont olyan lehetek, amilyen valójában vagyok és ez sok szempontból sokkal jobb" - szögezte le végül a szakember.

A kiborgok létrehozása évtizedek óta foglalkoztatja az emberiséget, azonban a kutatások csak az elmúlt években gyorsultak fel. 2007 nyarán amerikai kutatóknak először sikerült élő sejteket és szilícium-nanodrótokat úgy ötvözniük, hogy a beavatkozás után sem lassult le a sejtek növekedési folyamata. A kísérletek során emlősök élő sejtjeit használták fel és a szilícium-nanodrótok semmilyen kárt nem okoztak a sejtekben. Amber Case véleményével egyébként nincs egyedül. A SPACE.com tavaly tavasszal jelentetett meg egy írást, amelyben azt írta: a kiborgok századában élünk és már elindultunk a létrehozásuk felé vezető úton.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Marteen21 #64
    Ahha ez tök érdekes de tudod akkor a sajtreszelő és én is kiborgnak számítunk mert a sajtreszelő önmagában nem képes sajtot reszelni, reszelő nélkül én se. DE EGYÜTT TÖKÉLETES SZIMBIÓZIS. komolyan röhejes ez az egész cikk.
  • Sippie #63
    Inkább Driodok, a szó csúnyábbik értelmében. A buszon mobilról facebookozás a mai fiataloknál már a legalja.
  • Dj Faustus #62
    "Dj Faustus tudod te milyen lenne egy kiborg rendesen?
    Megijjednél tőle...de mégjobban ez az un. "szakértőnő".
    Láttál már Star Trek-et? A borg fajt?"

    Ne a hollywoodi produkciókból indulj ki.
    Lásd például Isaac Asimov műveiben szereplő R. Daneel Olivaw-ot (Eto Demerzel-t, Chetter Hummin-t) - úgy néz ki egy ember (külsőre teljesen megkülönbözhetetlen az embertől), mégis robot.

    Vagy lásd a Ghost In The Shell animét/mangát. Ott is vannak olyan kiborgok, akik külsőre alig térnek el (a nyakukon levő csatlakozóban) a rendes embertől.

    Szóval nem a külső teszi a kiborgot/robotot/androidot azzá ami.
  • Locutos #61
    Ilyesztő video
  • Locutos #60
    Dj Faustus tudod te milyen lenne egy kiborg rendesen?
    Megijjednél tőle...de mégjobban ez az un. "szakértőnő".
    Láttál már Star Trek-et? A borg fajt?
    Na az már valamire használható lenne...
    Mikor majd úgy megváltoztatja az életünket a technológia mint ott akkor mondom hogy jutottunk valamire. Attól hogy van egy-pár lassú-kisteljesítményű személyi számítógépünk, még ugyanúgy halandók vagyunk. Nem úgy a rendes borgok...
    Még társadalmi strukturában is fejledtebbek mint mi, ők TÉNYLEG össze vannak kötve egy közös tudattá, nincsenek egyedi érdekek konfliktusok ütközések ami a mai életünk legalapvetőbb jellemzője. Legalaább annyit fékezzük előrehaladásunkat velünk született versengő természetünk által mint amennyit fejlődünk, sőt én inkább mondananám hogy le vagyunk lassítva ezáltal!
    Egyet kell értsek azzal hogy még mindig hasonlíthatjuk magunkat az ősemberi eszközszinthez a kövek meg az íjak szintjéhez, DE ! szerintem fordulópont közelében járhatunk mikor a technika tényleg megszabadíthat az ősi öröklött nyomortól.
    (Nyomor=halandóság, versengő életmód) ez persze nem fog könnyen menni, de a megváltozott életkörülmények, lehetőségek, kötelezően magukkal fognak hozni mentalitásbeli vaáltozásokat, az élet ujraértelmezését.
    Én csak erősen remélni merem hogy nem állunk a fejünk tetejére addig és megérjük ezt a változást, és nem robbantjuk szét egymást, vagy döntődik teljes rabszolgaságba a többség nagytömeg.
  • MsUser #59
    Tessék kiborg:
    - Mesterséges érzékelés
    - [URL=http://bdk.blog.hu/2008/01/16/jobb_a_mulab_mint_a_lab]Jobb-e a műláb futóknak "videóval"[/URL]
    - Érző művégtag
    - Biokibernetikai Kutató és Fejlesztő Kft.-t a Semmelweis Egyetem Anatómiai Szövet- és Fejlődéstani Intézet
    Nem kell messzire menni ki az aki még kételkedik?
  • MsUser #58
    Van valóság alapja a dolognak ha nem is a Sci-Fi-ből közismert kiborg de... Egy kis gyűjtemény a múltból a hölgyemény elméletét nézzük mondjuk abból a szemszögből hogy mit szólna egy 1900 körül élt ember a mai megszokott rutinokhoz:
    -Mobil "headsettel akkor már bennünk van"
    -Laptop "tudatunk teljes kisegítője"
    -3D TV "fejünkön a szemüveggel igazi kiborgnak látszik az ember"
    -Fedélzeti komputeres autók, GPS-el "itt már több a gép mint az ember"
    -Pacemaker "az életünk függ egy géptől"
    -És igazi kiborgok: művégtagok amikkel nagyobb sport teljesítményre vagyunk képesek ezek a minden napjaink részei.
    -Amikor a NET-re csatlakozol a tudásod a hálózatra kapcsolódik, te adhatsz a te tapasztalatodból és kaphatsz választ szinte mindenre bármilyen nyelven CHROME böngésző alapból fordító funkcióval, vagy kiegészítő programokkal Transalate, stb. És ebben az esetben ha nem is közvetlenül beléd van ültetve de a tudatodba már benne van egy gigantikus szerver és otthoni gépek tárolt és folyamatosan fejlődő tudása amit irányíthatunk!
    Na ha így nézzük nem szerves kiegészítőink a gépek és nincsenek bennünk?
  • Dj Faustus #57
    No akkor kedves sg.hu-s újságírók (vagy akik "hülyeségnek" titulálják ezt az egészet), tessenek megkérdezni/vitába szállni/bővebben megkérdezni a a cikkben nyilatkozó antropológust. Hátha tud segíteni a homályos/vitatott területek érthetőbbé tételében.

    Vagy esetleg a Lewis and Clark Főiskola szociológia és antropológia tanszékével (a cikkben nyilatkozó hölgy ugyanis itt végzett 2008-ban).

    De elegendő kis hazánkra gondolni - itt is foglalkoznak a dologgal.
  • Amergin #56
    A vadászó gyűjtögető busmanok is "kiborgok" akkor, mert egy "íj" nevű "gépet" használnak a vadászathoz. Sőt, most jut eszembe, hogy a Homo Erectus is kiborg volt, mert az meg kőeszközöket használt.
    Ennyit erről a hülyeségről.
  • Motoroj #55
    24 körül van.