MTI

Készül a kormány infokommunikációs stratégiája

November végére elkészül a kormány új infokommunikációs stratégiája, jövő év januártól jelentős változások kezdődnek a közigazgatás informatikai rendszerében - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az Informatika a Társadalomért Egyesület és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége szervezésében tartott konferencián, Balatonfüreden.

Az új stratégia kiemelten kezeli a kormányzati informatikai rendszerek konszolidálását, az ágazati szinten megtalálható adatvagyon nemzeti alapvagyonná minősítését - mondta Fellegi Tamás. Hozzátette: a 112 segélyhívó rendszer projektterve elkészült, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium koordinálásával készített tervezetet két hét múlva elfogadhatja a parlament. A GSMN rendszer folytatásáról a szerdai kormányülésen született döntés-tette hozzá.

Fellegi Tamás elmondta, hogy az Új Széchenyi Tervnek (ÚSZT) 2011. január 15-én el kell indulnia, ezért az infokommunikációs stratégiát november végéig készítik el. A stratégia irányát - az államreformot - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal közösen jelölték ki. Ennek első lépéseként a kormányzat és az állam működéséhez szükséges adatbázisokat a nemzeti vagyon részévé kell tenni, ezek nem lehetnek magáncégek tulajdonában - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a huszonhárom nevesített adatbázist tartalmazó nemzeti adatvagyonról szóló törvényjavaslat hamarosan a parlament elé kerül; ezek kiszolgálási, üzemeltetési, és felépítési módjára vonatkozó szabályokat törvényi védelem alá kell helyezni. Az ÚSZT-ben az infrastruktúra fejlesztésére kiírásra kerülő több mint száz projektnek két fő iránya van: egyrészt az ország szélessávú lefedettségének növelését kell elérni a piaccal együttműködve, másrészt erősíteni kell a mobilitást.

Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár a konferencián bejelentette, hogy a kormányzati informatikai rendszerek racionalizálására Kormányzati Infokommunikációs Fejlesztési Ügynökséget hoz létre a kormány. Hozzátette: az új ügynökség létrehozásáról szóló jogszabálytervezet még elfogadásra vár, de az olcsóbb és átláthatóbb állam működéséhez konszolidálni kell a szervezeteket, az alkalmazásokat és a hálózatokat. Ebben a kormány főleg a Kopint-Datorg Infokommunikációs Zrt. segítségére és támogatására számít-tette hozzá az államtitkár.

Nyitrai Zsolt kiemelte: a Digitális Magyarországról szóló, október 26-óta nyilvános vitairat alkalmas arra, hogy az új infokommunikációs stratégia alapja legyen. Az Európai Unió digitális stratégiájának részeként Magyarországon 2013-ra 100 százalékos szélessávú lefedettséget kell biztosítani, a következő négy évben egymillióval kell csökkenteni a digitális írástudatlanok arányát. További uniós célként meg kell duplázni az e-ügyintézésben résztvevők számát. Az államtitkár elmondta, hogy januártól a magyar uniós elnökség alatt az Európai Távközlési Miniszterek tanácsát fogja elnökölni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!