Berta Sándor

Az év végéig IPv6-ra vált a Yahoo

Az amerikai vállalat jó példával szeretne elől járni és a várható problémák ellenére szeretné már az idei esztendő végére felkészíteni honlapját az új internetprotokoll támogatására.

A NetworkWorld nevű online portál cikkében kiemelte: a Yahoo vezetői abból indulnak ki, hogy kezdetekben kereken 1 millió látogató nem tudja majd elérni a portált. A cég azonban még ezt az árat is megfizethetőnek tartja azért cserébe, hogy lépést tartson a folyamatokkal. Jason Fesler, a konszern IPv6-ra való átállásért felelős munkatársa elmondta, hogy a használt konfigurációktól függően az internetezők általában némi fennakadás után képesek lesznek meglátogatni az új oldalt. A fennakadás jobb esetben csak néhány másodperces, míg rosszabb esetben több perces lesz. Utóbbi esetében azonban könnyen előfordulhat, hogy sokan nem fognak ennyi ideig várni és úgy tekintik majd, hogy a Yahoo honlapja elérhetetlen.

Fesler hangsúlyozta, hogy többek között e problémák hatására döntöttek úgy nemrég, hogy a Google, a Facebook, az Akamai és a Limelight Networks szakembereivel közösen megrendezik a World IPv6 Day napot. A céljuk az, hogy felkészítsék a felhasználókat a váltásra és az ezzel járó esetleges kellemetlenségekre. Így mindenki szembesülhet majd azzal, hogy mit is jelent az ő életében az IPv6-ra való átállás.

"Amennyiben viszonylag sok nagy honlap-üzemeltető részt vesz a programban, úgy világossá tehetjük az embereknek, hogy nem csak egy szolgáltatónak lesznek komoly technikai problémái" - hangsúlyozta Fesler. Az érintett felhasználóknak lehetőségük lesz arra is, hogy ha szükséges, akkor a teljes váltás előtt frissítsék technikai eszközeiket. Az Internet Society kutatói ugyanakkor azzal számolnak, hogy a fennakadások csak a világ internetezőinek nagyon kis részét fogják érinteni, a többiek gyakorlatilag semmit sem vesznek majd észre az IPv6-ra való átállásból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #3
    Gondolom a a yahoo-nak nem érdeke hogy elérhetetlenné váljon.
  • kvp #2
    Ipv6 alol elerhetoek a regi ipv4-es cimek, de ipv4 alol csak azok az ipv6-os cimek erhetoek el, amik a regi ipv4-es tartomanyban vannak. (ilyenkor az ipv6-os cim csak egy alias az ipv4-esre) Ha a yahoo megtartja a regi cimet is, akkor semmi gond. A gond csak ott van, ahol a gepen van ipv4 es ipv6 cim is, de csak az ipv4-es halozat van tenylegesen bekotve. Ilyenkor ha a gep az ipv6-os cimen probal csatlakozni, akkor az nem fog menni. Tehat mindenkinek ellenoriznie kell a gepen a cimeket es ha van ipv6-os cime, akkor gondoskodni kell rola, hogy be is legyen kotve a halozatra vagy le kell tiltani.

    ps: A magyar nyelvu cikkbol csak a tenyleges problema es a megoldasa maradt ki.
  • szlovákiai hun #1
    "Az érintett felhasználóknak lehetőségük lesz arra is, hogy ha szükséges, akkor a teljes váltás előtt frissítsék technikai eszközeiket."

    Tudtommal az ipv4-el továbbra is elérhetőévé lesznek az ipv6-os protokollok is, nem? Vagy biznisz magas fokon megint?