Berta Sándor

Még mindig a PC a legnépszerűbb ajándék

A fiatalok körében még mindig a technikai eszközök a legnépszerűbbek. A 10 és 18 év közötti korosztály tagjainak többsége leginkább egy asztali vagy hordozható számítógépnek örülne a karácsonyfa alatt.

A BITKOM szakmai szervezet felmérésében a 10 és 18 év közötti tinédzserek 32 százaléka mondta azt, hogy legszívesebben számítógépet, 28 százaléka notebookot, míg 18 százaléka televíziót, 17 százaléka pedig digitális kamerát szeretne kapni a szüleitől ajándékba idén karácsonykor. MP3-lejátszónak csak a megkérdezettek 11 százaléka, asztali PC-nek és vezetékes telefonnak a 10-10 százaléka, DVD-lejátszónak a 9, míg játékkonzolnak a 8 százaléka örülne. A karácsonyi kívánságlistán a zenei lejátszók és a mobiltelefonok csak a 7 százalékot, a videólejátszók 5 százalékot, a hordozható CD-lejátszók pedig 4 százalékot kaptak. A válaszolók 60 százaléka mondta azt, hogy örülne, ha legalább két technikai készülékkel gazdagodna karácsonykor.

A kapott eredmények nem meglepőek és ezt a szakemberek is megerősítették. "Egy saját számítógép ma már a fiatalok életének szerves részét képezi" - közölte prof. dr. August-Wilhelm Scheer, a BITKOM elnöke. A fiúk és a lányok adatai közötti különbségek nagyon csekélyek, általában 1 és 4 százalék között mozogtak. Komolyabb eltérés csak a laptopok esetében mutatkozott: a fiúk 31, míg a lányok 26 százaléka szeretne karácsonyra ilyen készüléket.

A számítógépre vágyók többsége elsősorban a 10 és 12 év közötti korosztály tagjai közül kerül ki. Ennek oka, hogy sok 10-12 évesnek még nincs saját PC-je vagy notebookja. Ugyanez igaz a televíziók, az MP3-lejátszók, a DVD-lejátszók és a mobiltelefonok esetében is. Vezetékes telefonra viszont a 10-12 évesek alig vágynak.

"A modern csúcstechnikás eszközök és az internet nagy mértékben lenyűgözik a gyerekeket. Arra bátorítom a szülőket, hogy a csemetéikkel közösen fedezzék fel az új médiákat. Számos internetes lehetőség van a fiatalok számára. A szülőknek azonban, különösen az első lépések megtételekor támogatniuk kell a gyerekeket. Ennek során fontos, hogy a tevékenység miatt az iskola és a többi hobbi ne szenvedjen hátrányt" - jelentette ki végül a BITKOM vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #18
    Én se teljesen tudom megérteni azt, hogy egyesek miért kezdtek el akkora baromságokat összehordani a PC platformról, időnként én is csak néztem. Divatos szöveggé vált konzolosok körében, hogy míg azt egyszer megveszik és 5 évig játszanak vele, míg PC -t félévente bővíteni kell ha normálisan akar játszani, ráadásul telepíteni kell, meg csoda ha elindul meg bugos, meg fúh borzasztó... :I
    Mindenesetre a tapasztalatom az, ahogy így olvasom ezt a fórumot is, hogy kezdenek leszokni, bár az is igaz, hogy a PC kezd újra előtérbe kerülni (egyre több játékot jelenítenek meg), és valahogy stabilabbá is váltak, illetve a Windows 7 valahogy szerintem jóval stabilabb alapot szolgáltat a játékoknak, jóval kevesebb az ilyen egyéni megmagyarázhatatlan randomprobléma.

    Ami tény, hogy a konzol szinte mindenféleképpen olcsóbban jön ki, de néhány dolgot azért szeretnek figyelmen kívül hagyni. Egyrészt a játékok 2-3e Ft -al drágábbak (hosszabb távon érdemes átszámolni, hogy végülis mennyivel is marad akkor olcsóbb), és hogy egy PC -n azért mennyivel több lehetősége van az embernek, az hogy a játékok meg vagy nem jelennek meg, vagy rossz minőségben, az meg nem a PC hibája, hanem a fejlesztők/kiadóké. És még egy, hogy a korábbi hardvereket is el lehet adni, lehet használtan fejlesztgetni és stb...
    PC -hez meg az elmúlt 6-7 évben összegyűltek a dolgok, van joystickom, gamepadom, kormányom mondjuk tönkrement (5 évig bírta), bill+egér.

    A másik kedvencem az a "konzolon csak leülök a kanapéra a hdtv elé, gamepad a kézben, mennyire kényelmes..." , mintha ezt PC -vel nem lehetne megcsinálni... (vezetéknélküli gamepad, hdtv-re gép kiköt, és game). PC-nek meg van az az előnye, hogy ilyen esetben lehet gamepadra is beállítani az irányítást akár FPS játékoknál (máraki ilyen mazoista), konzolt viszont bill-egérre nem...
  • Spudlingus #17
    Nekem van PC-m is meg Konzolom is. És a konzolt szinte nem is használom. Néha ha rámjön játszok vele 1-2 órát, de amúgy csak ott prorsodik a szerencsétlen. :) A konzol vs. Pc-s buziságorl meg csak annyit,hogy OK a pc-t néha fejleszteni kell...de az hülyeség,h állandóan azt kene a kozolosok ugy beszélnek erröl mintha fél évente bőviteni kéne. De ez köztüdottan hulyeség..persze lehet, akinek van rá pénze meg annyi az esze,hogy ha kijön valami uj hardware akkor azt neki bekell 1ből szerezni...azt tudom sajnálni. 2évente ha fejleszt rajta 1 videókarit meg max belerak még + ramot (ami tegyük hozzá msot már elég olcsó) azt kilehet bírni. Nem muszáj mindent Ultra hiper super grafikán játszani...a lényeg,h ne akadjon és kész. Bár ez az én véleményem csak. Konzolt meg szintúgy 2-3 évenete csrélhetné az ember mivel jönnek ki újjak. Szal erröl ennyit. A cikk amugy vicces volt. :D Én vártam volna,h Gramofont vagy hordózható lemezjátszót miért nem kér senki?! :) Meg mivel csak az elektronikus cikkekröl van szó...sokan biztos sírtak,h nem kérdezték meg őket,h Tokio Hoteles meg Justin Bieberes kéjbabát kérnek e karácsonyra XD
  • kvp #16
    A cikk bekervete a kategoriakat a kategorian beluli bontassal. Peldaul kategoria a szamitogep, ezen belul van a laptop, az asztali, stb. Aztan kategoria a media lejatszo, ezen belul van az aztali medialejatszo, a hordozhato cd lejatszo, az mp3, a videomago, stb. Aztan kategoria a telefon, ezen belul van a vezetekes, a mobil, stb. Az alkategoriak szazalekpontos osszege ki kell hogy adja a kategoria szazalekat, valoszinuleg ez igy is van, csak a tablazatot nem masoltak be.

    Egyebkent ha jol latom, akkor a legtobb gyerek sajat pc-t szeretne hordozhato vagy asztali formaban, bar inkabb a hordozhato a divat. Sajat mobiljuk mar tobbnyire van, aki tv-t ker, annak valoszinuleg konzolja van, ahhoz kell egy nagykepernyos tv is. Minden mas csak a jo ha van kategoria, de nincs ra igazan szukseguk.
  • Cocogány #15
    "Vezetékes telefonra viszont a 10-12 évesek alig vágynak."

    Úristen mi lesz ennek a vége még hova züllik ez a társadalom. És le merem fogadni hogy még wc öblítő tartályra se, meg traktorgumira se nagyon. Csak ezeket miért nem kutatják végre? Annyi dolgot nem tudunk még.
  • narumon #14
    Tévedés, az egyik legnagyobb célpiac a cégek számára. Ők azok ugyanis akik sikeresen "lehúzzák" a fatert meg a mutert a különböző cuccokkal, még akkor is ha apu ez miatt magának nem vesz meg valamit! Van kislányod? Ha van akkor tudod miről beszélek, és csak szét kell nézned miből él kurva sok cég és tv csatorna...
  • danesz234 #13
    Mondjuk azt vegyétek hozzá hogy ezt valószínűleg nem a magyar átlagkeresethez mérten készítették. De az adatok tényleg érdekesek.
  • MsUser #12
    Indulhat az MSN bajnokság 10-12 évesek legfőbb programja, egymást fikázni lerövidített szlengekkel. Következő lépés facebook ratyinak lenni, ki a legnagyobb a Facebookon királyság. Megtoldjuk egy kis warez letöltéssel amivel a suliban lehet királykodni, kinek van meg a meg nem jelent legújabb kamerás felvétele a HP9-ről. Szóval a 10-12évesek tudják mire jó a számítógép.
  • wsvap #11
    10-18? és? van pénzük? keresetük? bármi? nincs. szal ki a f@szt érdekelnek?
  • opeca #10
    Nem ismerem az ilyen közvéleménykutatások részleteit, de valszeg ezek ilyen ellenőrző kérdések. Men ha ilyenre mondjuk 60% igent mondana, akkor valami gond van, vagy ki kell dobni a felmérést, vagy a tinédzserek megőrűltek:)
  • monzta #9
    "Vezetékes telefonra viszont a 10-12 évesek alig vágynak."

    Ez mi ez??? :DDDD Még jó. Lemezjátszót nem szeretne valaki?